x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Haos pe Aeroportul din Timişoara după o ameninţare cu bombă

Haos pe Aeroportul din Timişoara după o ameninţare cu bombă

17 Mar 2010   •   00:00

Turnul de control al Aeroportului Internaţional Timişoara a anunţat că un comandant de aeronavă, care iniţial a refuzat să-şi spună identitatea, a informat că la bordul unui avion ar fi plasată o bombă. Informaţiile referitoare la aeronavă au fost însă cât se poate de contradictorii.

UPDATE:Teroristul schizofrenic internat la Spitalul Obregia din Capitală
Autorul apelului de natură teroristă, Viorel Anghelescu, a fost audiat de procurorii DIICOT şi va fi internat sub pază la Spitalul Alexandru Obregia din Capitală, pentru că suferă de schizofrenie paranoidă.

Învinuitul Anghelescu Viorel a fost audiat de către procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Structura Centrală. în urma audierii acestuia şi a analizării documentelor medicale depuse la dosar, a rezultat că Anghelescu Viorel suferă de schizofrenie paranoidă, ne-a informat DIICOT.

Procurorii DIICOT au dispus internarea provizorie a învinuitului în vederea efectuării unei expertize medico-legale neuropsihiatrice, pentru a se stabili cu exactitate dacă învinuitul are sau nu discernământ în raport cu faptele săvârşite. Învinuitul urmează a fi internat, sub pază, la Spitalul de psihiatrie "Alexandru Obregia", din Bucureşti.


Bărbatul a fost ridicat de la domiciliu şi va fi adus la Bucureşti pentru a fi audiat de procurori ai DIICOT - structura centrală. În plus, poliţişti şi reprezentanţii DIICOT au stabilit că ameninţarea cu bombă a fost falsă.

Viorel Anghelescu a sunat la 112, s-a recomandat a fi şeful de la situaţii de urgenţă de pe aeroportul Timişoara şi a anunţat că într-un avion care vine din est şi ar ateriza la Timişoara în jurul orei 8, urmând să plece ulterior spre Italia, este o bombă. Apelul la 112 a fost făcut în jurul orei 6.50, au precizat oficiali ai Poliţiei Timişoara.


Berceanu: Nu cred că alerta cu bombă din aeroportul Timişoara nu are legătură cu demisia directorului

Ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, a declarat că nu crede că alerta cu bombă de la aeroportul din Timişoara nu are legătură cu demisia fostului director al unităţii şi că va trimite Corpul de Control al ministerului să verifice activitatea economică din ultimii ani a instituţiei. (activitate muşamalizata acum patru luni, în urma verificărilor aceluiaşi Corp de Control, n.n.)

"Acolo a fost o problemă legată de nişte anunţuri de bombe, ba într-un avion, ba în alt avion, bineînţeles bombe inexistente. Măsurile care s-au luat sunt normale. Dacă vreţi să vă răspund la întrebarea pe care n-aţi pus-o, nu cred că nu are legătură toată această chestiune, adică anunţurile de bombe, cu faptul că ieri şi-a dat demisia fostul director care fusese dat mai jos. Drept urmare, în afară de Corpul de Control care o să controleze activitatea economică şi de altă natură din ultimii ani, este deja acolo mecanismul de verificare a accidentelor din aviaţie şi sunt convins că şi Poliţia şi SRI vor avea poate câte ceva de spus în legătură cu cei care au dat aceste anunţuri şi pun astfel de situaţii", a spus Berceanu, într-o conferinţă de presă.


NIVELUL DE ALERTĂ TERORISTĂ RĂMÂNE ALBASTRU PRECAUT
"În dimineaţa asta SRI a acţionat la o ameninţare cu bombă, ameninţare care în urma evaluărilor de specialitate s-a dovedit a fi falsă. SRI a acţionat pe două componente. În primul rând a demarat procedurile standard de verificare din punct de vedere antitero a aeronavelor, a pasagerilor şi a bagajelor acestora, solosind specialiştii Brigăzii antitero. Pe de alta parte SRI a acţionat pentru identificarea persoanei care a lansat ameninţarea. Acest ultim aspect a avut loc în cooperare cu DIICOT si cu Poliţia. Specialiştii noştri l-au identificat, poliţiştii l-au ridicat şI DIICOT în audiază", ne-a declarat purtătorul de cuvânt al SRI, Marius Bercaru. Precizăm că incidental nu a determinat schimbarea nivelului de alertă teroristă (pe care numai CSAT o poate face), nivelul rămânând albastru precaut.  (Violeta Fotache)


Primele informaţii indicau că ar fi vorba despre o aeronavă Carpatair, apoi despre una aparţinând WizzAir. Reprezentanţii WizzAir au negat că ar fi implicaţi în incident. În scurt timp au făcut acelaşi lucru şi reprezentanţii Carpatair.

Comandantul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Banat, Mihai Benga, a declarat pentru Mediafax că ameninţarea a fost anunţată de comandantul unei aeronave aparţinând companiei low cost WizzAir. Avionul ar fi decolat de la Timişoara spre Londra, iar în urma anunţului privind existenţa unei bombe la bord, ar fi fost întors la sol, iar pasagerii evacuaţi.

"Aeronava a decolat în jurul orei 6.30, iar după zece minute a fost informat turnul de control că la bordul aeronavei ar exista o bombă. Aeronava a revenit deja la sol de câteva minute, iar cei 165 de pasageri au fost evacuaţi. La această oră se face controlul antitero", a declarat Mihai Benga pentru sursa citată.

Purtătorul de cuvânt al Aeroportului, Corina Lupulescu, a declarat iniţial, la Antena 3, că ar fi vorba despre două aeronave, aparţinând celor două companii aeriene. Ulterior, însă, ea s-a corectat, spunând că este vorba doar despre aeronava WizzAir care se îndrepta spre Londra.

PURTĂTORUL DE CUVÂNT AL AEROPORTULUI, DESPRE INCIDENT

Contactat telefonic de Antena 3, secretarul de stat în Ministerul Transporturilor, Anton Marin, a declarat că nu se ştie despre ce aeronavă este vorba.

"Nici noi nu ştim dacă e WizzAir sau Carpatair. Cel care a dat telefon
la dispeceratul aeroportului în primă faza a spus că e un WizzAir de Roma. Acest avion nu există, pentru că WizzAir nu zboară la Roma. Imediat s-a luat măsura ca fiind WizzAir să fie întors din aer ca să asigure securitatea pasagerilor", a declarat Anton Marin.

DECLARAŢII CONTRADICTORII



Se pare că apelul care a provocat întregul haos a fost efectuat la numărul de urgenţă 112, din Constanţa. Apelul a fost dat de un bărbat care şi-a spus şi numele. Pentru că într-un avion care a decolat de la Bucureşti spre Timişoara se afla un pasager cu acest nume, poliţiştii au decis să facă verificări.

La Aeroportul din Timişoara s-au deplasat mai multe echipaje de poliţie, jandarmi, pompieri şi salvări. În urma incidentului, aeroportul nu a fost, însă, închis.

PRIMELE IMAGINI DE PE AEROPORT DUPĂ AMENINŢAREA CU BOMBĂ

 

AMENINŢAREA ESTE FALSĂ

Echipele de pirotehnicieni, poliţişti şi reprezentanţii DIICOT au stabilit că ameninţarea cu bombă a fost falsă. Cel care a anunţat plasarea bombei este un constănţean în vârstă de 49 de ani. Bărbatul va fi adus la structura centrală a DIICOT pentru audiere. "Procurorii DIICOT, cu sprijinul ofiţerilor SRI şi Poliţiei Române, au identificat persoana care a alarmat autorităţile cu privire la amplasarea unei bombe la bordul unei aeronave, ca fiind Anghelescu Viorel, în vârstă de 49 de ani, din Constanţa. Acesta urmează a fi adus în vederea audierii la sediul DIICOT - Structura Centrală", precizează Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organzată şi Terorism.

Potrivit şefului Poliţiei Transporturi Timişoara, Dan Peteri, pirotehnicienii şi poliţiştii din subordinea sa au făcut, în această dimineaţă, verificări la două aeronave, una a Wizzair şi alta a Carpatair, în urma ameninţării cu bombă.

"Am participat la verificări şi în urma acestora s-a stabilit că la bordul celor două aeronave nu se află niciun dispozitiv exploziv", a declarat Peteri.

×
Subiecte în articol: observator