x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Legea antifumat: 100.000 de sancțiuni dintr-un foc

Legea antifumat: 100.000 de sancțiuni dintr-un foc

de Paul Barbu    |    17 Mar 2016   •   08:21
Legea antifumat: 100.000 de sancțiuni dintr-un foc
Sursa foto: DjelicS/Getty Images/iStockphoto

Legea antifumat, care va intra în vigoare de astăzi, va face o gaură în cifrele de afaceri ale IMM-urilor de aproximativ 12-13 miliarde de lei, precizează reprezentanţii micilor busi­ness-uri din România. Totodată, numai pentru prima lună de aplicare a acestei legi, circa 100.000 de agenţi economici vor primi amendă, estimează oame­nii de afaceri.

Legea antifumat va avea efecte devastatoare asupra afacerilor din România, pe termen scurt, iar repre­zentanţii IMM-urilor se tem că unele businessuri nu vor putea face faţă acestei legi şi vor fi nevoite să îşi tragă obloanele. „Ne aşteptăm ca numărul IMM-urilor care vor primi amendă numai din această lege să ajungă spre 100.000. Gândiţi-vă că în România avem 90% microîntreprinderi, care au în medie 1,5 salariaţi, iar acestea nu au resursele necesare pentru a face faţă noilor condiţii. Sunt firme de supraviţuire, la care câteva sute de lei contează şi, dacă vor fi închise, asta va însemna nişte solicitanţi suplimentari la ajutorul de şomaj şi asistenţă socială”, a declarat Ovidiu Nicolescu, preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNPIMMR).

Autorităţile susţin ilegalitatea

Şi dacă în mediul rural va fi mai uşor pentru agenţii economici, pentru că se va merge la mica înţe­legere, deoarece la sat mai nimeni nu vine să controleze sau să reclame că se fumează în cârciumă, în Bucureşti situaţia stă altfel. „În Centrul Vechi, 30% dintre firme sunt închise, iar dintre acestea majoritatea şi-au rezolvat problemele după noile cerinţe ale autorită­ţilor. Restul de 70% funcţionează la negru şi, când vine controlul, ia ceva la buzunar şi a plecat. Am 42 de agenţi economici din Centrul Vechi care mi-au semnalat aşa ceva”, a declarat Florea Pîrvu, vicepreşedintele CNIPMMR.

La noi, prevenirea unor dezastre nu face parte din politica autorităţilor. „Una dintre problemele autorităţilor din România este că sunt reactive. Orice activitate reactivă generează acţiuni heirupiste care, la rândul lor, duc la o creştere a corupţiei. Legea antifumat are efecte bune pe termen lung, dar pe termen scurt şi mediu va avea efecte proaste”, a afirmat Marian Popa, preşedin­tele Transparency International România.

Din cele aproape 450 de miliarde de lei cu cât contribuie întreprinderile mici şi mijlocii la PIB-ul României, 2-3 procente se vor pierde din cauza Legii antifumat.

Un fum tras într-un bar te poate costa cel puţin 10 pachete de ţigări, dacă ţi se va face reclamaţie

×