x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Legea maidanezilor, aprobată în Senat. Se eutanasiază doar câinii care suferă de boli incurabile

Legea maidanezilor, aprobată în Senat. Se eutanasiază doar câinii care suferă de boli incurabile

12 Mar 2013   •   13:54
Legea maidanezilor, aprobată în Senat. Se eutanasiază doar câinii care suferă de boli incurabile
Sursa foto: Dan Marinescu/Intact Images

Plenul Senatului a adoptat în şedinţa de marţi iniţiativa legislativă prin care vor putea fi eutanasiaţi numai câinii declaraţi bolnavi incurabil de către un medic de specialitate, informează agerpres.ro.

Propunerea legislativă pentru modificarea Ordonanţei de urgenţă nr. 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor, pisicilor şi a altor animale, iniţiată de senatorul Marius Marinescu, a fost adoptată cu 131 de voturi pentru, un vot împotrivă şi şapte abţineri.

Această lege conţinea mai multe prevederi declarate neconstituţionale de către Curtea Constituţională a României, un exemplu fiind faptul că puteau să fie eutanasiaţi şi câinii care nu erau adoptaţi în termen de 30 de zile şi cei agresivi lăsaţi în libertate, abandonaţi sau cărora nu le puteau fi identificaţi stăpânii.

În varianta iniţială a legii, câinii periculoşi lăsaţi în libertate, abandonaţi sau al căror aparţinător nu poate fi identificat, ar fi fost eutanasiaţi în termen de trei zile, după examinarea lor de către medicul veterinar.

Senatorii din comisia de specialitate au propus plenului Senatului o serie de amendamente pentru a pune de acord proiectul de act normativ cu decizia de neconstituţionalitate.

Astfel, potrivit formei adoptate de Senat, după expirarea termenului de 30 de zile în care câinii sunt cazaţi în adăposturi, dacă aceştia nu au fost revendicaţi sau adoptaţi, câinii pot fi păstraţi în adăposturi sau returnaţi în teritoriu după ce au fost castraţi şi sterilizaţi.

Un alt amendament adoptat prevede faptul că autoritatea administraţiei publice locale urmează să asigure deparazitarea internă şi externă, sterilizarea sau castrarea, microciparea şi vaccinarea antirabică gratuită a câinilor cu stăpân timp de un an de la intrarea în vigoare a legii.

De asemenea, deţinătorii de câini care refuză sterilizarea sau castrarea câinilor vor plăti o taxă de montă, stabilită de consiliul local, pentru fiecare generaţie de pui.

O altă prevedere stipulează faptul că la controlul medicului veterinar pot participa şi reprezentanţi ai asociaţiilor şi organizaţiilor pentru protecţia animalelor.

Senatorii au eliminat din corpul iniţial al legii prevederea potrivit căreia sunt interzise creşterea şi adăpostirea câinilor pe domeniul public, în locuri publice sau în spaţiile adiacente acestora, în afara proprietăţii stăpânului sau a deţinătorului acestuia, această prevedere regăsindu-se în Legea nr. 9/2008 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 205/2004 privind protecţia animalelor.

CCR a fost sesizată cu privire la acest proiect de lege de către 70 de deputaţi PSD şi 54 de deputaţi PNL, Curtea apreciind că legea impune autorităţilor locale obligaţia de a gestiona situaţia câinilor comunitari fără a se ţine însă seama de o 'ordine' în care să aplice soluţiile preconizate în textul legii.

Curtea a arătat că legea trebuie să stabilească o ordine de prioritate cu privire la aceste soluţii, iar eutanasierea câinilor fără stăpân să fie aplicată doar în situaţii deosebite.

"Eutanasierea câinilor fără stăpân contravine demnităţii umane, întrucât eutanasierea este o măsură violentă, traumatizantă, care împiedică libera dezvoltare a personalităţii umane. O asemenea măsură este lipsită de proporţionalitatea în raport cu situaţia care a determinat-o, se înlătură dreptul la viaţă al acestora, eutanasierea ar trebui privită ca o măsură excepţională în cadrul unor programe de control al bolilor, regula ar trebui să fie reprezentată de reducerea reproducţiei neplanificate a câinilor prin sterilizarea acestora. Eutanasierea este deci individuală, şi nu colectivă, iar comunităţile nu pot decide în nici un caz eutanasierea câinilor", se arată în decizia CCR.

Judecătorii Curţii mai apreciază că eutanasierea în masă a câinilor fără stăpân va 'periclita însăşi existenţa rasei comune şi va produce dezechilibre previzibile.  

×