x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Maria Coman: "Ştiau să îşi împartă răbdarea, cunoştinţele şi dragostea cu noi"

Maria Coman: "Ştiau să îşi împartă răbdarea, cunoştinţele şi dragostea cu noi"

14 Mai 2014   •   17:51
Maria Coman: "Ştiau să îşi împartă răbdarea, cunoştinţele şi dragostea cu noi"

N-ar fi corect să vorbesc despre un singur profesor. N-ar fi corect pentru că sunt mai mulţi cei care au contat în viaţa mea şi care, deşi sună a clişeu, m-au ajutat să devin ceea ce sunt.

Aş începe cu învăţătoarea mea, doamna Piţuru. Doamna Piţuru care era destul de în vârstă când am intrat eu în clasa 1 şi cu toate acestea a fost unul dintre oamenii care ştiau să îşi împartă răbdarea, cunoştinţele şi dragostea cu noi.

Doamna Piţuru m-a lăsat să scriu cu stânga, ceea ce pentru vremurile acelea, înainte de 1990, însemna foarte mult. Căci în vremurile acelea nu era în regulă să ieşi din rând. Cei mai mulţi dintre copiii care au făcut şcoală atunci au fost forţaţi să scrie cu dreapta. Pentru că nu era în regulă să fii altfel. Doamna Piţuru a avut răbdarea să mă înveţe pe mine să scriu cu stânga, în timp ce o clasă întreagă scria cu dreapta. Răbdarea să mă consoleze când caietele mele arătau îngrozitor, pentru că trebuia să scriu cu stiloul, iar scrisul cu stiloul cu mână stângă înseamna că dai cu mână peste tot ce ai scris şi se fac nişte bălţi de cerneală greu de descris în cuvinte.

N-ar fi corect să nu vă vorbesc despre profesoara mea de muzică din gimnaziu, doamna Văcărescu, cea care ne-a fost şi dirigintă. N-ar fi corect pentru că în ciuda lipsei mele complete de orice fel de talent artistic, ştiu şi acum o grămadă de lucruri despre muzică, despre istoria ei, despre importanţa ei în viaţa noastră şi despre cum se face ea, muzica.

N-ar fi corect să nu vă vorbesc despre profesorul meu de matematică din liceu, domnul Troie. Şi asta cu toate că pentru mine matematica n-a însemnat nimic, n-am înţeles niciodată ce şi cum e cu logaritmii, mulţimile, funcţiile, limitele, derivatele şi altele. Deşi am făcut clasa de matematică fizică. Dar pentru mine, pentru noi, domnul Troie a fost unul dintre puţinii care au înţeles că suntem o generaţie care are nevoie de atenţie, căci era începutul anilor 90 şi cumva nu se mai potriveau tiparele dinainte. A fost grea probabil adaptarea pentru ei, pentru profesori, mulţi nu au făcut-o nici până în ziua de azi.

Şi am vorbit doar despre trei dintre ei. Sunt mult mai mulţi. Şi mulţumesc pentru ocazia de a le mulţumi.



Susţineţi-vă profesorii în campania “Liga Profesorilor Excepţionali”! Susţineţi acele persoane care v-au fost alături pentru a reda, împreună, demnitatea acestei meserii şi a ne recunoaşte valorile



×