x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Un narativ mincinos și răspândacii lui

Un narativ mincinos și răspândacii lui

de Serban Cionoff    |    12 Mai 2024   •   14:20
Un narativ mincinos și răspândacii lui

Grelele încercări prin care a trecut marele actor Florin Piersic au generat un puternic val de emoție exprimate prin mesajele de simpatie și încurajare care i-au fost și îi sunt adresate, dimpreună cu speranța de a îl revedea pe scenă. Născut anume pentru a dărui Iubire, Florin Piersic, merită pe deplin susținerea noastră morală și de aceea este de înțeles interesul cu care sunt așteptate și comentate știrile despre evoluția stării sale de sănătate. Dar de aici și până la feluritele scenarii alarmiste sau la zvonistica de două parale care au inundat media alternativă este cale lungă! Mai ales atunci când despre subiect sensibil sunt puse în circulație narative mincinoase și rău intenționate.

 Așa cum este cel care propagat sub genericul „Nomenklatura PSD îi oferă tratament preferențial lui Florin Piersic, în timp ce alți pacienți obișnuiți sunt dați deoparte”. Narativ care preia postarea unei doamne despre o prietenă care nu a mai fost operată la Spitalul Foișor din Capitală la data programată ci în ziua următoare. Amânare care se datorează împrejurării că, în ziua respectivă, tot interesul personalului spitalului era focusat pe pacientul Florin Piersic. Situație semnalată Ministerului Sănătății de unde, până acum, nu s-a primit răspuns. Ceea ce oferă editorilor respectivului canal de (dez) informare- care se recomandă a fi un „proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială” - să tragă concluzia menționată.

Supoziție care speculează faptul că Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, l-a vizitat la spital pe Florin Piersic precum și solicitarea premierului Marcel Ciolacu de a fi ținut la curent cu starea sănătății marelui actor. Gesturi care, de fapt, exprimă respectul puterii executive a statului față de o personalitate emblematică a artei și culturii naționale și nicidecum nu sunt încercări de a îi „da deoparte” pe alți pacienți ai Spitalului Foișor.

Cât privește acel „uriaș efort” pe care l-a făcut statul pentru salvarea lui Florin Piersic nu îmi rămâne decât să îl întreb pe emitentul său: ce ar fi trebuit să facă statul în cazul lui Florin Piersic? Unicul răspuns fiind „să nu facă nimic”, nu-i așa?...

 Din păcate, nu este pentru prima oară când asemenea auto proclamate voci „fără apartenență politică, ideologică sau comercială”, pun în circulație otrăvite narative despre tratamente favorizante de care ar beneficia personalități ale vieții publice, în timp ce alți pacienți ,oameni obișnuiți, având și ei grave afecțiuni, au fost dați deoparte. Desigur, fără a se aduce și dovezi convingătoare pentru a susține asemenea grave acuzații. Un caz de o urâtă notorietate fiind cel al regretatului Alexandru Arșinel, care a fost obiectul unei plângeri la parchet privind transplantul de rinichi  care i-ar fi fost făcut „peste rând”.

 Așa încât, odată ce există precedentul, de ce propagandiștii de serviciu nu ar profita de ocazie? Mai ales, că, după vizita pe care astăzi premierul Marcel Ciolacu și ministrul Alexandru Rafila i-au făcut-o, la Spitalul Foișor, lui Florin Piersic. Rămâne,așadar, de văzut la ce noi scenarii se vor preta aceștia, desigur, în aceeași logică viciată a „tratamentului preferențial’’ pe care, clamează ei, nomenklatura PSD i-l acordă lui Florin Piersic. Zvonaci și răspândaci pentru care noțiunile de „respect pentru oameni de valoare’’,de „empatie’’ și de „solidaritate’’ au ieșit, definitiv și irevocabil, din vocabular și din uz.

 La urma-urmelor, de ce ne-am mira? Suntem în campanie electorală și, pentru asemenea propagandiști, sloganul „calomniați, calomniați, tot rămâne ceva!” este singura călăuză în acțiune. 

                   

×