x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Meleşcanu: Oficialii români pot fi ascultaţi dacă vorbesc pe telefoane necodate. 95% din sateliţi sunt de spionaj

Meleşcanu: Oficialii români pot fi ascultaţi dacă vorbesc pe telefoane necodate. 95% din sateliţi sunt de spionaj

17 Ian 2014   •   10:31
Meleşcanu: Oficialii români pot fi ascultaţi dacă vorbesc pe telefoane necodate. 95% din sateliţi sunt de spionaj
Sursa foto: Intact Images

Directorul Serviciului de Informații Externe Teodor Meleșcanu a declarat, aseară, într-o emisiune TV, că 95% din totalul sateliților declarați ca fiind „de studiu” sunt sateliți de spionaj.

„Nimeni nu e atât de infantil încât să-și închipuie că nu se ascultă. Evident că se ascultă. Evident că una din sursele cele mai importante de informații pentru un serviciu, inclusiv la noi, sunt semnalele radio, audio. 95% din sateliții care se învârt în spațiul extra-atmosferic pentru studierea pașnică a cosmosului sunt sateliți de spionaj”, a spus Meleșcanu într-o emisiune la Digi 24.

De asemenea, acesta a adăugat că nu interceptarea mesajelor este problema, ci decriptarea lor. „Tot ce este semnal audio, video și așa mai departe și iese în atmosferă, este interceptat. Majoritatea sunt însă criptate și problema e dacă poți să le decriptezi. Dar de interceptat, se interceptează. Și noi facem asta și toată lumea (…) Sigur, dacă sunt criptate, ajungi mai greu la ele. Înseamnă că au valoare mai mare”, a punctat Teodor Meleșcanu.

Întrebat dacă și SIE ascultă decidenți politici din alte țări, directorul instituției a răspuns: „Nu, dar de multe ori ajung asemenea semnale și la noi”. Șeful SIE a precizat că România, odată intrată în NATO, s-a obligat prin tratat să nu aibă operațiuni pe teritoriul altor state „nici de interceptare nici de alt tip”.

Meleşcanu a adăugat că nu a fost surprins că Angela Merkel a fost interceptată și nu exclude varianta ca oficiali români să fi fost interceptați, dacă au vorbit de pe telefoane mobile obișnuite în străinătate.

Pe de altă parte, Meleșcanu a dat de înțeles că este posibil ca decidenți români să fi fost ascultați de servicii străine, mai ales dacă au avut convorbiri din străinătate, de pe telefoane necodificate. „Eu personal nu exclud. Mai ales dacă au vorbit din străinătate pe telefoane mobile obișnuite, e foarte posibil (…) Noi facem această recomandare tuturor beneficiarilor: vă rugăm frumos nu vorbiți pe telefonul mobil, mai ales dacă sunteți în străinătate, într-o deplasare. Aveți ceva de vorbit? E o ambasadă, sunt posibilități de a comunica. Dacă beneficiarul respectă sau nu, sigur că e opțiunea lui”, a mai spus Teodor Meleșcanu.


×