x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Militarul român ucis duminică în Afganistan, înaintat în grad şi decorat post-mortem

Militarul român ucis duminică în Afganistan, înaintat în grad şi decorat post-mortem

31 Mar 2014   •   09:50
Militarul român ucis duminică în Afganistan, înaintat în grad şi decorat post-mortem

Claudiu Constantin Vulpoiu, militarul care şi-a pierdut viaţa duminică în timpul unei misiuni de patrulare în Afganistan, a fost avansat la gradul de sublocotenent post-mortem.

"Ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa, a semnat ordinul de avansare la gradul de sublocotenent post-mortem a plutonierului-major Claudiu Constantin Vulpoiu, care şi-a pierdut viaţa în timpul executării unei misiuni de luptă în teatrul de operaţii din Afganistan. De asemenea, ministrul Apărării Naţionale a înaintat preşedintelui României propunerea de decorare a ofiţerului post-mortem cu Ordinul Naţional Steaua României în grad de Cavaler, pentru militari, cu însemn de război", conform unui  comunicat al MApN.

Plutonierul-major Claudiu Constantin Vulpoiu (35 de ani, căsătorit şi tatăl unei fetiţe de doi ani) a decedat iar sublocotenentul Ionuţ Alin Marinescu, plutonierul-major Florin Ionel Murărescu şi caporalii clasa a III-a Marius Cristian Cănuci, Marius Bogdan Radu şi Eugen Valentin Pătru au fost răniţi în Afganistan duminică dimineaţă, într-un atac sinucigaş cu un autovehicul încărcat cu exploziv care a intrat direct în maşina de luptă, a informat MApN.

Potrivit sursei, militarii români din Batalionul de Manevră dislocat în provincia Zabul executau o misiune de patrulare, cu trei maşini de luptă rezistente la mine şi protejate împotriva ambuscadelor, pe autostrada A1, la aproximativ 10 kilometri sud-vest de Baza operaţională înaintată Mescall. În urma atacului, militarilor li s-a acordat primul ajutor şi au fost transportaţi cu un elicopter de evacuare medicală la spitalul din Kandahar.

×