x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator NU “Europei din casa mea” !

NU “Europei din casa mea” !

de Luiza Moldovan    |    28 Apr 2014   •   16:20
LA VIE EN MOV
Am văzut un slogan electoral foarte atractiv şi mă duc să-l votez pe… ăăă… pe… s-o votez pe… nu mai ştiu, dar îmi aduc aminte şi vă spun. Ea era mare, ah, stai, că mi-am adus aminte, Monica Luisa Macovei mă privea zâmbind feroce dintre doi stâlpi şi zicea “Europa în casa ta”. Brrrr! Europa în casa mea?!? Pe bune??? M-am şi văzut ascultată şi văzută în toate camerele şi pe toate holurile mele cele mari, din apartamentul nostru de trei camere din Titan, exact ca-n “1984”. Un fel de Winston Smith în variantă feminină şi mai isterică, urmărită chiar şi de după perdeaua de la duş, ca să vadă Europa ce şampon folosesc eu, ca să ştie la ce să mai facă reclamă la televizor, ca să mă impresioneze pe mine.

Nu glumesc. “Europa în casa ta” mi se pare cel mai de speriat slogan electoral pe care l-am auzit/ văzut vreodată şi el este congruent sau, mai bine zis, vine tandi pe mandi cu romanul lui George Orwell, cel care capătă, iată, din ce în ce mai multă corporalitate, chiar pe măsură ce vorbim. Parc-o şi văd pe Europa cu mine la piaţă, cu mine la plimbat copilul, cu mine la dentist, cu mine la ginecolog, cu mine la plătit taxe, cu mine la vorbit cu doamnele peste tot pe unde mă duc, cu mine la tomograf, cu mine la cimitir, cu mine peste tot. Parcă şi văd o Europă care-mi numără vocalele şi vocalizele, consoanele şi consonanţele (OH!), care-mi numără leucocitele, bătându-mi obrazul când tind s-o iau razna. Pe bune! “Europa în casa ta” e cel mai freaky slogan evăr, iar Monica Luisa Macovei nu ştiu ce-o fi avut în cap! Pentru că, dacă s-ar fi gândit cu adevărat la o Europă în casa noastră, nu ştiu ce anume a luat în calcul. Probabil, urmăritul peste tot al cetăţeanului, din motive de marketing, să ştie Europa ce iaurt preferă românul. Pentru că majoritatea tehnicii din majoritatea caselor (adică din toate) vin din Asia şi prea puţine din Europa.

Cum vrea Monica Luisa Macovei ca Europa să vină în casa mea? Doamna în cauză ar trebui să vină să ne liniştească, pe mine şI pe alte pensionare din Titan, pentru că, pe noi, cel puţin, ne apucă damblaua numai când ne gândim că Europa ar putea să vină în casa noastră. Eu n-o vreau pe Europa în casa mea, îmi ajunge Asia, merci!  Adică în sensul că am un CD cu A.S.I.A. pe care făceam aerobic. N-o mai vreau nici pe Europa, nici pe America, nici pe Africa, nici pe nimeni. Pentru mine, ca să fiu sinceră, A.S.I.A. mi-e suficientă. 


×