x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Numărul abuzurilor sexuale asupra copiilor s-a dublat în 2015

Numărul abuzurilor sexuale asupra copiilor s-a dublat în 2015

de Monica Cosac    |    29 Sep 2015   •   14:50
Numărul abuzurilor sexuale asupra copiilor s-a dublat în 2015

Doar în prima jumătate a acestui an, numărul abuzurilor sexuale asupra minorilor s-a dublat faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Pe lângă acest tip de abuz, şi chiar mai frecvente sunt abuzul emoţional şi cel fizic, potrivit Federaţiei Organizaţiilor Neguvernamentale Pentru Copil (FONPC).

Preşedintele FONPC, Bogdan Simion, spune că peste 12.500 de situații de abuz asupra copilului au fost raportate în România, în anul 2014. Aceste cifre, însă, nu reflectă pe deplin realitatea, deoarece există o utilizare deficitară a mecanismelor de raportare către instituțiile de profil.
„Asociația Telefonul Copilului raportează în anul 2015 peste 60.000 de apeluri înregistrate în prima jumătate a anului, numărul cazurilor de abuz sexual sesizate fiind dublu faţă de aceeaşi perioadă din 2014; la acestea se mai adaugă abuzul fizic și cel emoțional și neglijarea în cadrul familiei, al școlii și al instituțiilor de protecție”, a declarat Bogdan Simion. Președintele FONPC afirmă că, în ţara noastră, o altă problemă este reprezentată de numărul, încă mare, de părinţi care consideră că bătaia este o formă de educare, iar formele de abuz şi de neglijare sunt prezente în familie, la şcoală, dar şi în centrele de plasament. Autorităţile şi societatea, în general, trebuie să conștientizeze impactul psihologic şi efectele devastatoare pe care abuzul și neglijarea le au asupra copilului sunt de părere reprezentanţii organizaţiilor pentru copii.

Mai mult, deşi uneori violenţa este percepută ca o problemă individuală, violenţa împotriva copiilor este, de fapt, o problemă a societăţii, determinată de inechităţi economice şi sociale şi nivel scăzut de educaţie, a afirmat reprezentantul UNICEF în România, Sandie Blanchet, la Conferinţa Regională Europeană ISPCAN.

Există, însă şi progrese. Pentru prima dată în ultimii 25 de ani, în România, numărul de copii aflaţi într-o măsură de protecţie specială a scăzut sub 60.000. La fel şi copii bătuţi de părinţi, ca formă de pedeapsă. “În perioada 2002- 2012, numărul copiilor care au raportat că nu au fost niciodată loviţi în familie a crescut de la 16% la 40%”, a spus prof. Maria Roth de la UBB Cluj-Napoca.

Societatea Internaţională pentru Prevenirea Abuzului şi Neglijării Copilului (ISPCAN) şi Federaţia Organizaţiilor Neguvernamentale Pentru Copil (FONPC) organizează, pentru prima oară în România, Conferinţa Regională Europeană ISPCAN. Peste 400 de specialişti din 52 de ţări discuta, în peioada 27 – 29 septembrie, despre abuzul, neglijarea şi exploatarea copilului. 
 

×