x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Obligaţi la despăgubire de 5.000 euro pentru o muşcătură de câine

Obligaţi la despăgubire de 5.000 euro pentru o muşcătură de câine

de Violeta Fotache    |    07 Mai 2010   •   00:00



Stăpânii sunt responsabili pentru prejudiciile produse de animale, a stabilit Tribunalul Bucureşti, care a obligat, în premieră, ca proprietarii unui câine care a muşcat o femeie să-i plătească victimei despăgubiri de 5.000 euro. Acesta este primul caz în care o victimă primeşte daune de la stăpânii unui câine, într-un dosar civil.

Tribunalul Bucureşti a dat vineri publicităţii motivarea verdictului dispus la 26 februarie, prin care a dispus ca proprietarii animalului ­ eutanasiat între timp ­ şi rudele în curtea cărora se afla patrupedul la momentul incidentului să-i plătească victimei Gabriela Barbu, în solidar, daune de 5.000 euro. De precizat că victima a cerut iniţial aproximativ 74.000 euro, dar instanţa a stabilit cuantumul despăgubirilor ţinând cont de faptul că femeia nu a putut produce dovezi din care să rezulte cheltuielile suportate de ea în urma incidentului. Verdictul a fost pus la capătul unui proces deschis în 2004, care a durat şase ani, deoarece plângerile penale făcute de victimă au suspendat latura civilă a cauzei. În decembrie 2008, procesul civil a fost reluat. Fapta s-a petrecut în urmă cu nouă ani în curtea unor vecini de-ai victimei, unde un cuplu venise în vizită cu patrupedul. În urma incidentului, Gabriela Barbu a suferit o operaţie la nivelul feţei şi a fost spitalizată cinci zile. Ea a reclamat instanţei că a rămas cu infirmităţi fizice şi psihice.


CODUL CIVIL

Conform motivării acestei decizii, omul este responsabil nu numai pentru prejudiciul pe care îl face prin fapta sa, dar şi prin neglijenţa sau imprudenţa sa, iar Codul Civil prevede că proprietarul unui animal este responsabil de prejudiciul cauzat de acesta. Deşi, la data la care a avut loc incidentul, fapta nu era incriminată penal, Tribunalul Bucureşti reţine că stăpânii aveau totuşi obligaţia de a ţine câinele închis sau cu botniţă, mai ales că ştiau că este un câine periculos. Stăpânii trebuia să ia toate măsurile pentru ca animalul să nu producă vreun prejudiciu cuiva, arată instanţa.

×
Subiecte în articol: observator