x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Observator - Romania in 5 minute

Observator - Romania in 5 minute

13 Mai 2006   •   00:00

Zilele Muzeului Satului


Muzeul Satului din Capitala, care implineste 70 de ani de la infiintare, devine gazda buna celor care intentioneaza sa-i calce pragul intre 16 si 21 mai. Pe parcursul saptamanii, vizitatorii vor asista la diverse manifestari, printre care spectacole de muzica si poezie, vernisaje. (Loreta Popa)

Pescuit - Perioada de prohibitie, redusa


Perioada de prohibitie la pescuit in apele care constituie frontiera de stat a fost redusa pentru anumite specii, informeaza Ministerul Agriculturii. Pentru Dunare si bratele sale, zonele de frontiera cu Ucraina, Republica Moldova, Bulgaria, Serbia si Muntenegru, durata prohibitiei se reduce la 30 de zile in intervalul 10 aprilie-9 mai. Pentru Raul Prut, la frontiera cu Republica Moldova, durata prohibitiei se mentine intre 10 aprilie si 8 iunie.

Accident - Director de la Cultura, grav ranit


Mircea Angelescu, directorul Directiei Monumentelor Istorice si Muzeelor din cadrul Ministerului Culturii si Cultelor, a fost grav ranit joi seara, intr-un accident rutier. Din cauza vitezei, acesta a sarit cu masina de pe Dealul Negru si a plonjat intr-o rapa adanca de cinci metri. Mircea Angelescu a fost transportat la Spitalul Floreasca si este in stare grava. (Alexandra Chivu)

Alegeri - Isarescu, candidat la sefia AGVPS


Aproximativ 800 de membri cotizanti ai Asociatiei Generale a Vanatorilor si Pescarilor Sportivi (AGVPS) din Romania se intalnesc astazi la Poiana Brasov pentru a alege o noua conducere. Seful AJVPS Arad, Nicolae Deme, a declarat ca la congres este asteptata retragerea din functia de presedinte a fostului premier Adrian Nastase. "Din cate stim, Nastase nu va mai candida pentru un nou mandat, iar printre candidatii anuntati se numara guvernatorul BNR, Mugur Isarescu", a spus Deme.

Caras/Mehedinti - Starea de alerta a fost ridicata


Starea de alerta pentru judetele Caras Severin si Mehedinti a fost ridicata, iar in celelalte zece judete riverane Dunarii afectate de inundatii, autoritatile intervin in continuare, a anuntat ieri ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga. De asemenea, el a afirmat ca, in sedinta de vineri a Comitetului National pentru Situatii de Urgenta (CNSU), s-a decis coborarea de la II la I a gradului de mobilizare a militarilor care intervin in zonele inundate.

Bistrita - Dascalii dau in judecata primariile


Peste 100 de cadre didactice din judetul Bistrita-Nasaud care fac naveta vor actiona in instanta, saptamana viitoare, primariile care au refuzat sa le deconteze banii cheltuiti cu deplasarea la locul de munca, informeaza Rompres.

Premiera - Gripa aviara in Transilvania


Comuna brasoveana Hurez a intrat ieri in carantina, dupa ce in localitate s-au gasit 170 de pasari moarte in sapte gospodarii. Institutul National de Diagnostic din Bucuresti a confirmat prezenta virusului H5 in judetul Brasov. Specialistii au declarat ca abia astazi se poate face confirmarea virusului H5R1, dar autoritatile au declarat ca 99,9%, in Hurez, este focar de gripa aviara. Acesta este primul focar de aviara din Transilvania si a aparut exact cand in tara restul focarelor au fost inchise. (Ramona Tintea)

Cazul Clamparu - Procesul, judecat de acelasi complet


Procesul Clanului Clamparu va fi judecat la Curtea de Apel Alba-Iulia de acelasi complet, dupa ce cererea de abtinere a judecatorului Andreea Stanese a fost respinsa ieri, informeaza Mediafax. Motivul deciziei il constituie faptul ca solicitarea magistratului care invoca "o presiune mediatica si politica" s-a considerat nejustificata. Miercuri, judecatorul Andreea Stanese ceruse sa nu mai judece acest proces.

Proiect - Indemnizatii si pentru "capsunari"


Tinerii absolventi de facultate, precum si cei care au muncit in afara tarii ar putea beneficia de sprijin financiar, potrivit unui proiect de act normativ elaborat de Ministerul Muncii. Ordonanta de urgenta privind indemnizatia pentru cresterea copilului ar putea fi modificata, printre beneficiari fiind si persoanele care au avut concediu fara plata pentru a participa la cursuri de formare si perfectionare profesionala.

Straja - Au ramas fara curent


Statiunea turistica Straja, de langa Lupeni, a ramas de ieri fara energie electrica, dupa ce societatii Universal Edil, care distribuia curentul electric, i-au fost blocate conturile din cauza datoriilor. Proprietarii casutelor de vacanta si ai pensiunilor sunt revoltati deoarece ei sunt la zi cu plata facturilor, iar acum risca sa piarda toate contractele turistice de vara. SC Universal Edil este o societate comerciala administrata de Primaria Lupeni.

Arad - Big Brother in "casa" lui Falca


Primarul municipiului Arad isi supravegheaza functionarii prin camere de luat vederi, incepand de ieri, cand a fost finalizata instalarea unui sistem video in birourile angajatilor. Primarul Gheorghe Falca a spus ca nu este interesat in mod deosebit de cum isi fac treaba angajatii lui in timpul programului, cat este interesat de cum sunt tratati cetatenii care au probleme la Primarie. Sistemul a costat 12.000 de lei.

Harghita - Febra tifoida a fost confirmata


Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a declarat ieri, intr-o conferinta de presa desfasurata la Targu-Mures, ca febra tifoida a fost confirmata de Directia de Sanatate Publica in Harghita, iar persoanele care ar putea sa o mai transmita au fost izolate, transmite Mediafax. De asemenea, fantana din fata blocului din Hodosa, care a reprezentat cauza imbolnavirii, a fost inchisa si au fost supuse triajului epidemiologic circa 40 de persoane.


Protest in sutien la summit-ul vienez


Ceremonia fotografiei oficiale a summit-ului "UE - America Latina" de la Viena, la care participa mai multi prim-ministri si oficiali ai Comisiei Europene, a fost intrerupta ieri de o tanara imbracata doar in costum de baie, care protesta fata de fabricile de hartie poluatoare la granita dintre Uruguay si Argentina. Premierul Tariceanu si-a clatit si el putin privirea cu focoasa protestatara, care a defilat minute bune in fata sobrilor demnitari.
×
Subiecte în articol: observator