x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Oprescu, acuzat că ar fi primit 100 de milioane de lei şpagă anual

Oprescu, acuzat că ar fi primit 100 de milioane de lei şpagă anual

de Diana Scarlat    |    06 Sep 2015   •   22:17
Oprescu, acuzat că ar fi primit 100 de milioane de lei şpagă anual
Sursa foto: VLAD STAVRICA

Cu opt luni înainte de alegerile locale, Sorin Oprescu a fost reținut pentru luare de mită. Primăria este acum asaltată de anchete, după ce chiar și șoferul primarului a fost luat de DNA. În ultimii ani, doar două sectoare au rămas fără probleme, iar în restul ţării sunt deja zeci de edili condamnaţi.

Procurorii DNA l-au reţinut pe Sorin Oprescu, primarul Capitalei, în noaptea de sâmbătă spre duminică, sub acuzaţia de luare de mită. Edilul ar fi fost prins în flagrant, când primea 25.000 de euro, reprezentând un procent dintr-un contract atribuit de primărie unei firme. Sorin Oprescu ar fi pretins 10% din valoarea contractelor, ceea ce ar însemna 100.000.000 de lei anual, dintr-o valoare medie de investiţii de 1 miliard de lei. Conform DNA, Oprescu ar face parte dintr-un grup bine organizat care, în perioada 2013-2015, ar fi înfiinţat în administraţia locală a Municipiului Bucureşti un circuit de şpăgi. “La o primă analiză a dosarului, pot spune că acuzaţiile DNA sunt nefondate. Ele se bazează pe «deducţii» ale unor persoane, fapt inacceptabil într-o asemenea situaţie. Clientul meu m-a mandatat să vă spun că niciodată nu a cerut bani, direct sau indirect, prin intermediari, de la nimeni”, a declarat avocatul Alexandru Chiciu. În decembrie 2014, procurorii DNA l-au ridicat pe Mădălin Dumitru, directorul Direcţiei de Investiţii, acuzat de luare de mită. În iunie l-au ridicat pe directorul adjunct al Direcţiei de Urbanism, apoi pe Solomon Wigler, consilierul personal al primarului Oprescu, tot pentru luare de mită. Aceştia ar fi cerut 30% din valoarea contractelor şi o parte din bani i-ar fi revenit primarului. Pentru realizarea lucrărilor contractate, firmele câştigătoare rămâneau cu cca. 30-33%. În acest caz sunt suspectaţi inclusiv fiul şi fratele primarului Oprescu. DNA beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informaţii. Harta DNA arată că o treime dintre edili au probleme cu legea. Judeţul Bacău este campion la primari corupţi, cu cinci primari de comune şi edilul Bacăului, Romeo Stavarache, ultimul fiind vedeta instanţelor, după numărul foarte mare de cereri pe care le-a formulat de când a fost ridicat de DNA. Din totalul celor 110 edili de municipii şi din Capitală, 40 au dosare penale pentru corupţie. Fruntaşi sunt liberalii, cu 20 de primari penali, dar PSD e la mică distanţă, cu 14. Vedeta liberalilor este primarul Sectorului 1 al Capitalei, Andrei Chiliman, iar prin alianţă, intră pe listă şi PDL-iştii George Scripcaru, de la Braşov, Antonie Solomon, de la Craiova, sau Sorin Apostu, de la Cluj-Napoca. PSD are nume celebre: Marian Vanghelie, Radu Mazăre, sau Iulian Bădescu, de la Ploieşti.

Marian Vanghelie, primarul Sectorului 5, a fost primul ajuns la DNA, în martie anul acesta, cu acuzaţia că a luat mită 20% din totalul contractelor. Al doilea a fost Andrei Chiliman, reţinut în această vară, fiind ridicat direct de la aeroport, când s-a întors din Belgia, unde tocmai primise un premiu. Chiliman ar fi cerut 10% din valoarea contractelor.
 

×
Subiecte în articol: Sorin Oprescu