x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Părintele-profesor Constantin Drăguşin s-a mutat la Domnul

Părintele-profesor Constantin Drăguşin s-a mutat la Domnul

de Luminita Ciobanu    |    30 Iun 2014   •   20:47
Părintele-profesor Constantin Drăguşin s-a mutat la Domnul

Părintele-profesor Constantin Drăguşin, compozitor şi dirijor al Coralei “Nicolae Lungu” a Patriarhiei Române  între anii 1959 şi 1972, respectiv 1984-2009, s-a mutat la Domnul sâmbătă, 28 iunie 2014, la vârsta de 82 de ani.

Născut la 14 iulie 1931, în localitatea Bascovele, judeţul Argeş, a fost al doilea fiu al preotului Nicolae Drăguşin şi al soţiei sale, Elena. A urmat cursurile şcolii primare în satul Drăgoleşti.  Sudiile teologice le-a început la Seminarul din Râmnicu - Vâlcea în perioada 1942-1946, a continuat Seminarul Teologic la Curtea de Argeş între 1946-1948, pentru ca, în  1948, după desfiinţarea Seminariilor, să-şi finalizeze, în 1950,  studiile preuniversitare, la Liceul teoretic din Curtea de Argeş. Şi-a continuat formarea teologică prin studii universitare la Institutele Teologice din Sibiu şi din Bucureşti, în perioada 1950-1954. A urmat cursurile doctorale, între 1954 şI 1957- la Catedra de drept canonic, unde, în anul 1959, va susţine examenul de admisibilitate, deoarece muzica va fi introdusă între specializările de la doctorat în anul 1962-1963. Între anii 1968 şi 1972 a urmat cursurile Conservatorului "Ciprian Porumbescu" din Bucureşti, la secţiile Pedagogie şi Dirijat coral, unde a obţinut diplomă la fiecare din cele două secţii.

Totodată, a fost profesor suplinitor de muzică bisericească şi pedagog la Seminarul Teologic din Bucureşti, în perioada 1957-1958 apoi cântăreţ la Catedrala Episcopală din Buzău, între 1958 şI 1959. Ulterior, între 1959 şI 1961, a fost din nou profesor la Seminarul din Bucureşti, asistent la Catedra de muzică bisericească, ritual şi tipic din cadrul Institutului Teologic din Bucureşti - între 1961 şI 1968. De asemenea, între anii 1962 şi 1963 a fost bursier al Institutului Ecumenic de la Bossey - Elveţia şi bursier al Consiliului Ecumenic al Bisericilor de la Geneva. Între 1972 şI 1984 a fost profesor  la Liceul “George Enescu” din Bucureşti apoi redactor-şef adjunct la Editura Institutului Biblic şi de Misiune al Patriarhiei, din 1984.
Discipol al maestrului Nicolae Lungu - cel care a pus bazele cântării corale de inspiraţie psaltică în biserica ortodoxă romană- părintele Constantin Drăguşin i-a urmat la conducerea Coralei Patriahiei Române. În anii 1959 şI 1972 şi 1984 şI 2009 a fost dirijor al Coralei "Nicolae Lungu", dovedindu-se un apreciat dirijor şI un compozitor cu har. Pentru o perioadă de un an şi trei luni a dirijat şi Corala bărbătească ortodoxă "Te Deum Laudamus": septembrie 1995 -decembrie 1996. În anul 1993 a devenit membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România. A obţinut titlul de doctor în teologie, în 2004, susţinând teza de doctorat intitulată Pravila cea Mare - studiu istorico-canonic, sub conducerea ştiinţifică a arhid. prof. univ. dr. Ioan Floca (2005) de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Sibiu.

Părintele profesor Constantin Drăguşin a fost hirotonit preot în anul 1967 de către patriarhul Justinian. În perioada 1988 -1996 a slujit la biserica “Sf. Ioan Botezătorul” din cartierul bucureştean Ferentari, apoi a fost transferat la Biserica “Podeanu”.

“Ca semn de aleasă preţuire pentru truda sa de o viaţă întreagă (peste 50 de ani) în slujba Bisericii strămoşeşti şi în special pentru activitatea sa rodnică la pupitrul Coralei “Nicolae Lungu”, de care a fost legat sufleteşte, în Duminica Floriilor din anul 2009 (12 aprilie), i-am acordat personal Părintelui Profesor Constantin Drăguşin rangul de iconom stavrofor şi ordinul Crucea patriarhală – ediţie nouă, cea mai înaltă distincţie a Patriarhiei Române. Atunci, l-am încredinţat pe părintele profesor că, prin ucenicii săi pe care i-a pregătit, va fi continuată tradiţia corală bisericească în Catedrala Patriarhală şi, astfel, această formaţie corală va constitui, mereu, un etalon în interpretarea răspunsurilor liturgice, pentru toate corurile din Biserica noastră. Părintele Constantin Drăguşin a avut o rodnică activitate pastorală şi academică, a fost un preot evlavios şi un dirijor talentat, fiind iubit şi apreciat de credincioşi, de elevii şi ucenicii săi pe care i-a iniţiat în tainele muzicii bisericeşti. El şi-a arătat dragostea faţă de Mântuitorul nostru Iisus Hristos şi de Biserica Sa, atât prin slujirea la Sfântul Altar, cât şi prin activitatea sa de promovare a muzicii bisericeşti. La acest ceas de vremelnică despărţire, întru aşteptarea Învierii de obşte, cu părintească dragoste, ne îndreptăm gândul spre familia îndurerată precum şi spre cei care l-au cunoscut, îndemnându-i pe toţi să păstreze mereu viu în sufletul lor chipul luminos al Părintelui Profesor Constantin Drăguşin. Ne rugăm Preamilostivului Dumnezeu să aşeze sufletul său în ceata slujitorilor Lui şi să-i dăruiască odihnă în lumina, pacea şi iubirea Preasfintei Treimi”, a subliniat Preafericitul Părinte Patriarh Daniel în mesajul adresat la slujba de înmormântare. Dumnezeu să-l odihnească pe vrednicul de pomenire părinte-profesor Constantin Drăguşin!
www.basilica.ro




×