x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Pavilionul României a făcut furori cu cântece ungureşti

Pavilionul României a făcut furori cu cântece ungureşti

de Dan Medişanu    |    09 Noi 2010   •   00:00
● Shanghai

Deşi şi-a închis porţile pe 21 octombrie 2010, expoziţia mondială de la Shanghai continuă să fie intens comentată de toată lumea. Cu peste 73 de milioane de vizitatori în 6 luni, expoziţia a constituit o carte de vizită pentru fiecare ţară participantă. Elveţia a montat pe acoperişul pavilionului o telegondolă cu care vizitatorii se puteau plimba. Arabia Saudită a plantat curmali în faţa pavilionului autohton ce părea o navă spaţială aterizată pe pământ. Mexicul a adus un tablou al celebrei pictoriţe Frida Kahlo pentru a fi admirat de cei interesaţi. Din păcate, România a "strălucit" şi acum, ca şi în 1992 la Expoziţia din Sevilla, cu servicii proaste.

La restaurantul cu specific autohton, mâncarea a fost sleită. La toalete nu exista hârtie igienică. Pe scena pavilionului ţării noastre a evoluat în ultima perioadă a expoziţiei un grup folcloric din Harghita care a cântat în limba maghiară şi a executat dansuri specifice comunităţii maghiare. Nu ştim dacă la Pavilionul Ungariei au evoluat dansatori români, mai ales că şi în Ungaria există o comunitate de români. Vestea bună e că atunci când nu ţopăiau dansatorii maghiari, din difuzoarele scenei se auzeau melodiile formaţiei Holograf. Poate, cine ştie, la Expoziţia Mondială din Milano, care va avea loc în 2015, România se va prezenta mai bine.
Pavilionul României la Shanghai a avut în 6 luni de expoziţie aproape 5,5 milioane de vizitatori, sub aşteptările de 7 milioane ale autorităţilor române.

În total, în cele 184 de zile de expoziţie şi şase de pregătiri, în Greenopolis au fost susţinute 5.500 de spectacole interactive, 12 ore pe zi fiind zilnic spectacole artistice.
Peste 400 de artişti români au fost pe scena pavilionului şi 70 de artişti străini. S-au prezentat 6 expoziţii de artă şi peste 600 de delegaţii, dintre care 250 de delegaţii oficiale, au vizitat standul României. Construirea pavilionului şi evenimentele organizate au costat statul român circa 19 milioane de lei, potrivit ministrului de Externe, Teodor Baconschi.

×
Subiecte în articol: observator