x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Pensionarii ameninţă cu proteste

Pensionarii ameninţă cu proteste

de Diana Scarlat    |    10 Mar 2010   •   00:00

Pensionarii ameninţă că, dacă Legea pensiilor va fi adoptată în forma promovată de Guvern, 500.000 de oameni vor ieşi în stradă. Federaţiile pensionarilor au depus astăzi un amendament la proiectul Legii pensiilor, cerând ca punctul de pensie să reprezinte 45% din salariul mediu brut pe economie.



Peste 200 de membri ai federaţiilor de pensionari din România s-au întâlnit astăzi la Senat pentru a discuta proiectul de lege privind sistemul unitar de pensii. Nemulţumurile pensionarilor sunt legate de modul de calcul al punctului de pensie şi de majorarea vârstei de pensionare. Reprezentanţii pensionarilor sunt nemulţumiţi de faptul că la discuţii nu a participat nici un reprezentant al Guvernului. În cadrul dezbaterilor din Senat, pensionarii au mai cerut să aibă un reprezentant în Parlamentul României.

SOLUŢII

Pensionarii susţin că problema pensiilor ar putea fi rezolvată prin recuperarea datoriilor existente la bugetul de asigurări sociale. Dumitru Cojanu, preşedintele Federaţiei Unirea, susţine că datoriile angajatorilor la bugetul de asigurări sociale totalizează 22 de miliarde de euro, bani care s-ar fi putut folosi pentru majorarea bugetului de asigurări sociale. Liderul pensionarilor îl acuză pe premierul Emil Boc de faptul că nu vorbeşte niciodată despre acest lucru. "Am constatat că în perioada 2001-2008, în care s-a aplicat Legea 19, bugetul de pensii a fost excedentar. Ei spun că din 2006 sunt pe deficient, dar acest lucru este fals. Pe 2006 bugetul de pensii a fost excedentar, având în plus 1,783 miliarde de lei. Ne mint pe faţă", a declarat Dumitru Cojanu.

DEFICIT
Ministrul Muncii, Mihai Şeitan, declara săptămâna trecută că deficitul la bugetul de pensii în primele două luni ale acestui an a fost de 1,5 miliarde de lei, bani transferaţi de la bugetul de stat, astfel încât plata pensiilor să nu fie pusă în pericol în acest an. Reprezentanţii Ministerului Muncii şi ai Ministerului Finanţelor susţin că, dacă actualul sistem de pensii ar fi păstrat în România, suma care va trebui transferată de la bugetul de stat pentru plata pensiilor anul viitor ar trebui să crească la două miliarde de euro, iar până în 2025 la 6% din PIB.

×
Subiecte în articol: observator