x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Procurorul Nelu Carpen, bănuit că a pretins mită 8.000 de euro

Procurorul Nelu Carpen, bănuit că a pretins mită 8.000 de euro

26 Apr 2010   •   00:00

Procurorul Nelu Carpen, şeful Parchetului Judecătoriei Buftea, arestat preventiv pentru corupţie, a pretins mită 8.000 de euro, prin avocata Claudia Gâlceavă, de la doi investigatori sub acoperire pentru a nu-i trimite în judecată.

Procurorul Nelu Carpen ar fi pretins mită de la cei doi investigatori sub acoperire, pentru a le transmite indicaţii privind comportamentul pe care trebuie să-l aibă în faţa anchetatorilor, respectiv pentru infirmarea actului de trimitere în judecată a acestora şi administrarea frauduloasă a unor probe, potrivit motivării Curţii de Apel Bucureşti privind arestarea acestuia, alături de avocatul Adrian Zamfirachi.

De asemenea, notează Curtea, prim-procurorul Parchetului Judecătoriei Buftea, împreună cu doi foşti poliţişti, Mihail Vişan şi Gheorghe Cojocaru, ar fi constituit un grup infracţional organizat în perioada iulie 2009 martie 2010, anchetatorii stabilind că aceştia racolau persoane cercetate interesate să beneficieze de proceduri judiciare favorabile pentru care erau dispuşi să plătească bani.

Instanţa a avut în vedere în această cauză transcrierile interceptărilor între avocata Gâlceavă, învinuită în acest dosar, ale celor doi foşti poliţişti, dar şi ale investigatorilor sub acoperire.

"Instanţa constată că gradul de pericol social sporit al activităţii infracţionale presupusă a fi săvârşită de Nelu Carpen, calitatea de conducător al unei unităţi de Parchet, durata relativ mare, complicitatea intenţionată cu celelalte persoane cercetate în cauză şi posibilitatea reală de extindere a sistemului de relaţii corupătoare a actului de justiţie sunt elemente din care rezultă pericolul pentru ordinea publică a inculpatului, justifică măsura arestării preventive şi exclude alegerea altei măsuri neprivative de libertate fără a induce suspiciunea opiniei publice că instituţiile statului protejează actele de corupţie, iar sistemul judiciar este ineficient în a se autoapăra în astfel de situaţii", se arată în motivarea instanţei.

Cu privire la Adrian Zamfirachi, instanţa a apreciat că, deşi nu are exerciţiul autorităţii publice precum procurorul Nelu Carpen, calitatea sa de avocat face ca activitatea sa infracţională de corupţie să fie de aceeaşi gravitate şi pericol social prin potenţialul de discreditare şi neîncredere a comunităţii din sistemul judiciar.

Vineri, Carpen a fost reprezentat de 15 avocaţi vineri, în timp ce Zamfirachi a avut şapte avocaţi în sala de judecată în momentul în care s-a luat măsura arestării preventive în cazul lor. Luni, instanţa supremă a admis să-i dea un răgaz lui Zamfirachi, astfel încât în timpul şedinţei de luni privind judecarea contestaţiei faţă de măsura arestării să fie reprezentat de un avocat ales şi nu de unul din oficiu, întrucât niciun apărător al acestuia nu s-a prezentat.

Curtea de Apel Bucureşti mai notează, în motivarea deciziei sale de arsetare a celor doi, că există presupunerea raţională că Zamfirachi ar fi săvârşit faptele de care este acuzat şi a avut în vedere transcrierile înregistrărilor, dar şi declaraţiile celorlalţi învinuiţi în acest dosar. Fostul avocat susţinea că are influenţă asupra magistraţilor Judecătoriei sectorului 1 al Capitalei, Tribunalului, Curţii de Apel Bucureşti, dar şi asupra unui procuror DIICOT şi poliţişti din structura de crimă organizată a IGPR.

Direcţia Naţională Anticorupţie îl acuză pe prim-procurorul Nelu Carpen că ar fi cerut 4.000 euro pentru a ajuta un acuzat într-un dosar şi că ar fi constituit un grup infracţional organizat pentru fapte de corupţie în legătură cu derularea unor anchete, iar avocatul Adrian Zamfirachi ar fi cerut 75.000 euro de la persoane cărora le promitea soluţii favorabile.

Nelu Carpen este acuzat de luare de mită, constituire a unui grup infracţional organizat şi de favorizarea infractorului, iar Adrian-Richart Zamfirachi, avocat în Baroul Bucureşti, de constituire a unui grup infracţional organizat şi trafic de influenţă, preciza DNA.

Procurorii anticorupţie au stabilit că, în perioada octombrie - decembrie 2009, Carpen, în calitate de prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Buftea, ar fi pretins de la două persoane, printr-un intermediar, 4.000 de euro pentru a facilita dispunerea unei soluţii de netrimitere în judecată faţă de una dintre aceste persoane, într-un dosar penal aflat pe rolul Parchetului pe care-l conducea.

În acest sens, Carpen ar fi influenţat ancheta, rechizitoriul emis a fost infirmat, probele au fost administrate fraudulos, iar acuzatul a fost învăţat ce atitudinea să adopte în cadrul unor proceduri judiciare.

În iulie 2009, procurorul şi alte două persoane au constituit un grup infracţional organizat a cărui activitate s-a desfăşurat în perioada iulie 2009 - martie 2010, în scopul comiterii unor infracţiuni de corupţie.

"Aceste acţiuni, derulate în mod coordonat, vizau: racolarea unor persoane cercetate penal interesate să obţină măsuri judiciare favorabile, în schimbul remiterii unor sume de bani şi altor bunuri pentru influenţarea sau coruperea magistraţilor; asigurarea transmiterii foloaselor pretinse în cadrul grupării infracţionale; facilitarea dispunerii unor soluţii de netrimitere în judecată în diferite cauze penale aflate în instrumentarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Buftea şi a altor unităţi de parchet", susţin procurorii anticorupţie.

Astfel, în septembrie 2009 - martie 2010, inculpatul Carpen Nelu, împreună cu cele două persoane din cadrul grupului infracţional organizat, ar fi înlesnit obţinerea unor soluţii de netrimitere în judecată în două cauze penale.

În octombrie 2009, Adrian Richartt Zamfirachi, avocat în Baroul Bucureşti, şi alte trei persoane au constituit un grup infracţional organizat, a cărui activitate s-a desfăşurat în perioada octombrie 2009 - martie 2010, în scopul comiterii unor infracţiuni de corupţie.

Aceştia au racolat persoane cercetate penal interesate să obţină măsuri judiciare favorabile în schimbul remiterii unor sume de bani şi a altor bunuri.

În perioada decembrie 2009 - februarie 2010, Zamfirachi ar fi pretins 15.000 euro şi ar fi primit 11.000 euro de la două persoane, lăsând să se creadă că are influenţă asupra magistraţilor din cadrul Judecătoriei Sectorului 1 Bucureşti şi ai Tribunalului Bucureşti, pentru a-i determina să pronunţe o hotărâre de punere în libertate a unei alte persoane, cercetată în stare de arest preventiv într-o cauză penală aflată pe rolul Judecătoriei sectorului 1 Bucureşti.

De asemenea, în perioada decembrie 2009 - martie 2010, Zamfirachi a pretins şi primit suma de aproximativ 45.000 euro de la o persoană, lăsând să se creadă că are influenţă asupra magistraţilor din cadrul Tribunalului Bucureşti şi ai Curţii de Apel Bucureşti, pentru a-i determina să pronunţe o hotărâre de punere în libertate unei alte persoane arestate preventiv într-o cauză penală aflată pe rolul Tribunalului Bucureşti, precum şi pentru facilitarea aplicării unei pedepse mai blânde, au stabilit procurorii.

De asemenea, pentru a asigura punerea în libertate şi reducerea la jumătate a limitelor de pedeapsă aplicabile acelei persoane arestate preventiv, în martie 2010, avocatul a pretins suma de 15.000 euro de la persoana de la care anterior primise 45.000 euro, lăsând să se creadă că ar avea influenţă asupra unui procuror de la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) şi asupra unor poliţişti din cadrul structurii de crimă organizată a Poliţiei Române, în legătură cu organizarea unui flagrant realizat în temeiul unui denunţ mincinos formulat de persoana arestată preventiv.

Având în vedere calitatea de magistrat a lui Carpen Nelu, Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a încuviinţat reţinerea şi arestarea acestuia.

×
Subiecte în articol: observator