x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Proiect: Limitarea vitezei, doar până la prima intersecţie

Proiect: Limitarea vitezei, doar până la prima intersecţie

de Dan Radu    |    03 Mai 2016   •   23:00
Proiect: Limitarea vitezei, doar până la prima intersecţie
Sursa foto: LIVIU SOVA / AGERPRES FOTO

Limita de viteză de maximum 50 de kilometri pe oră pentru autovehicule pe parcursul întregii localităţi ar putea fi interzisă, dacă un proiect de lege, depus la Senat de deputatul UDMR Marton Arpad va fi adoptat. Deputatul susţine că limitările de viteză sunt, deseori, rezultatul neglijenţei celor care efectuează lucrări la drumurile publice, care uită să îndepărteze semnalizările, ceea ce duce la formarea de coloane fără să existe un motiv real.

Conform iniţiativei legislative, "se interzice limitarea vitezei sub 50 de km pentru autovehicule la întreaga localitate, adică de la indicatorul ce anunţă intrarea într-o localitate până la indicatorul de ieşire din localitate". Astfel, în lipsa unei semnalizări care să precizeze lungimea sectorului pe care se aplică limita de viteză inferioară vitezei maxime de 50km/h, semnificaţia acestor indicatoare ar urma să înceteze la intersecţia cea mai apropiată. De asemenea, în afara localităţilor, limitările de viteză ar trebui să fie restrânse pe o distanţă minimă necesară care nu poate depăşi 3 kilometri, cu excepţia lucrărilor aflate în executare. Potrivit deputatului Marton Arpad, din cauza ambiguităţilor din legislaţia actuală, există "limitări de viteză exagerate pe o lungime exagerată, precum şi semnalizări interpretabile". "Totodată, se poate constata că odată terminate lucrările la anumite porţiuni de drum, cei care execută lucrările uită să îndepărteze semnalizările. Acestea din urmă, în mod evident, cuprind şi limitări de viteză, dar şi semnalizarea îngustării drumului", spune Marton Arpad în expunerea de motive. Deputatul adaugă că formarea de coloane, din cauza limitelor de viteză, încurajează "aventurierii". "Una dintre cele mai importante cauze ale producerii evenimentelor rutiere este formarea de coloane lungi de autovehicule din care câte un "aventurier" iese, depăşind coloana", spune deputatul.

Deputatul mai specifică, în expunerea de motive, că aceste măsuri vor descuraja  eventualele abuzuri ale celor îndrituiţi să aplice legea în ceea ce priveşte interpretarea limitărilor de viteză

 

×