x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator România lovită de furtuni. "Parcă era sfârşitul lumii. Numai bucăţi de gheaţă şi păsări moarte”

România lovită de furtuni. "Parcă era sfârşitul lumii. Numai bucăţi de gheaţă şi păsări moarte”

19 Iul 2011   •   21:00
România lovită de furtuni. "Parcă era sfârşitul lumii. Numai bucăţi de gheaţă şi păsări moarte”

Dupa zilele de canicula, instabilitatea atmosferica se va instala in majoritatea regiunilor tarii. Furtunile puternice au cuprins deja miercuri dupa-amiaza partea de vest a tarii.

O furtuna fara precedent, potri­vit spuselor localnicilor, a avut loc la Cluj-Napoca. In zona centrala a orasului, furtuna a rupt copaci care atingeau zeci de centimetri in diametru, cazand peste cateva masini parcate si avariindu-le. De asemenea, in jurul Catedralei Mitropolitane Ortodoxe din Piata Avram Iancu, furtuna a smuls din radacina mai multe conifere inalte de peste 10 metri, iar un castan cu diametrul de aproximativ 80 de centimetri a fost rupt din tulpina, de la o inaltime de circa 2,5 metri de la sol. Vantul puter­nic a doborat mesele, scaunele si um­brelele teraselor de pe Bulevardul Eroilor. Potrivit ISU Cluj, trei aco­perisuri ale unor cladiri de langa Tea­­trul National si din zona centrala au cazut din cauza vantului puternic.

'Nu am mai intalnit in viata mea asa ceva. Parca era sfarsitul lumii. La un moment dat n-am vazut nimic pe strada, la cativa metri, numai bucati de gheata si pasari moarte', poves­tes­te o vanzatoare dintr-un magazin de langa Catedrala Ortodoxa. Vantul pu­ternic a fost insotit de fulgere intense, ploaie si grindina, iar precipitatiile cazute au acoperit in cateva minute mai multe portiuni ale strazilor, in zona centrala. Dupa trecerea vijeliei, oamenii nu au mai putut trece de pe un trotuar pe altul din cauza apei de pe strazi, iar multi dintre ei nu au reusit nici sa-si recupereze masinile, la care apa atingea partea superioara a rotilor. Totodata, au fost inundate mai multe subsoluri. De asemenea, vantul a rupt bucati din acoperisurile caselor, trotuarele fiind pline de tigle sparte.

Fenomene similare au avut loc si in Hunedoara, Timisoara si Satu-Mare. In judetul Maramures, furtuna puternica de ieri dupa-amiaza a lasat o parte din gospodariile comunei Sapanta fara curent electric. Purtatorul de cuvant al Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta Maramures, Dan Buca, a declarat pentru Agerpres ca rafalele puternice de vant au doborat un copac care s-a prabusit pe firele de alimentare cu energie electrica. De asemenea, in municipiul Baia Mare au cazut, in interval de numai 11 minute, precipitatii care au totalizat 18 litri/metri patrati. In Mehedinti, un copac doborat de vantul puternic a blocat circulatia intre municipiile Orsova si Drobeta Turnu-Severin. Si drumul National 67C, pe Valea Sebesului, si DN 75, in zona Muntilor Apuseni, au fost blocate, din cauza unor copaci care au cazut pe carosabil, dupa ce au fost rupti de vantul puternic. Pompierii au intervenit pentru a inlatura doi copaci cazuti si in judetul Bihor.

Miercuri dupa-amiaza, meteorologii au dat avertizari de vreme rea si in Bucuresti, judetul Gorj, inclusiv zona montana, municipiul Sibiu, orasul Blaj si imprejurimi, semnaland descarcari electrice, ploi torentiale, intensificari de scurta durata ale vantului cu aspect de vijelie si grindina. Acoperisul unui bloc din localitatea gorjeana Motru a fost smuls, avariind in cadere trei autoturisme, iar mai multi copaci au fost rupti de o vijelie de cateva minute. 'Circa 200 de metri patrati din acoperisul unui bloc a fost smuls de vant si, in cadere, a avariat trei masini. La un alt acoperis au fost afectate doar cateva placi de tabla', a declarat viceprimarul orasului Motru, Tudor Dobrica, citat de Media­fax. Au fost rupti mai multi copaci, fara a exista persoane ranite.

×
Subiecte în articol: observator furtuna cluj napoca