x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator România, paralizată de frig. Gerul prelungeşte vacanţa de iarnă

România, paralizată de frig. Gerul prelungeşte vacanţa de iarnă

de Monica Cosac    |    09 Ian 2017   •   06:55
România, paralizată de frig. Gerul prelungeşte vacanţa de iarnă
Sursa foto: CRISTIAN LUPASCU / AGERPRES FOTO

Timp de două zile, aproape toată ţara a fost blocată de viscol şi nămeţi, iar meteorologii au  emis un nou cod galben de ger, valabil inclusiv astăzi. Zeci de drumuri rămân în continuare închise, zeci de trenuri sunt anulate, iar vacanţa elevilor a fost prelungită cu încă două zile, în mai multe judeţe şi în Capitală.

 

Doar în ultimele 24 de ore din acest weekend, peste 5.300 de pompieri au acționat cu 2.848 mijloace de intervenție (șenilate și autospeciale pentru victime multiple), pentru deblocarea și salvarea persoanelor surprinse de viscol pe anumite tronsoane de drum, precum și pentru preluarea persoanelor cu afecțiuni medicale din zonele greu accesibile, a informat, ieri, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU). Deşi, începând de ieri după-amiază, situaţia traficului rutier şi feroviar a început să se remedieze, mai multe drumuri din tară au rămas închise. Potrivit Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), 13 drumuri naţionale şi două sectoare de autostradă (A4 Ovidiu-Constanţa şi A2 Lehliu-Constanţa) erau în continuare închise din cauza condiţiilor meteo nefavorabile (viscol puternic şi vizibilitate zero). Totodată, CFR Călători a decis ieri anularea a 81 de trenuri de călători, din care 79 pentru ziua de duminică şi două pentru luni.

Problemele vor continua, însă, căci, după codul roşu de viscol, întraga ţară va fi paralizată de ger. Meteorologii avertizează că minimele se vor apropia de minus 28 de grade.

Prin urmare, autorităţile au decis ca şcolile şi grădiniţele din 20 de județe să rămână închise astăzi, iar în cursul zilei de marți măsura va fi menținută în 16 județe. Astfel, luni, cursurile sunt suspendate în: Botoşani, Buzău, Brăila, Călăraşi, Constanţa, Dolj, Galaţi, Giurgiu, Ilfov, Ialomiţa, Iaşi, Olt, Maramureş, Neamţ, Suceava, Teleorman, Timiş, Tulcea, Vaslui, Vrancea şi Municipiul Bucureşti, iar mâine, cursurile vor fi reluate în judeţel: Călăraşi, Giurgiu, Tulcea şi Vaslui. De asemenea, mai multe universităţi au anunţat suspendarea cursurilor până miercuri.

 

Primar, “moaşă” de ocazie

Codul roşu de viscol din weekend-ul care tocmai s-a încheiat a dat bătăi de cap şi autorităţilor din judeţul Călăraşi. După ce a rămas blocată în zăpadă ambulanţa ce ar fi trebuit să transporte de urgenţă la spital o gravidă care intrase în travaliu, edilul comunei Vâlcelele împreună cu viceprimarul şi şeful de post au ajutat femeia să nască. Şi mama şi fetiţa au fost transportate apoi în siguranţă la spital, cu ajutorul unei şenilate.

 

102 femei însărcinate și 29 persoane care necesitau dializă au fost transportate la centrele medicale specializate, de către pompieri.

×