x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator România, "ţintă potenţială" a Rusiei

România, "ţintă potenţială" a Rusiei

24 Iun 2015   •   13:50
România, "ţintă potenţială" a Rusiei

România şi Polonia devin automat ''ţinte potenţiale'' ale Rusiei în cazul în care pe teritoriul acestor ţări vor fi amplasate elemente ale scutului antirachetă american, a ameninţat secretarul adjunct al Consiliului rus de Securitate, Evgheni Lukianov, potrivit newsru.com.

''Amplasarea în Polonia şi România de elemente ale scutului antirachetă, care sunt îndreptate împotriva forţelor noastre nucleare strategice, este pentru aceste ţări o problemă. Ele (Polonia şi România) devin automat ţinte ale noastre'', a afirmat Lukianov. 'Dacă ele vor să devină ţinte din cauza sistemului de arme americane, este alegerea lor', a adăugat el.

În continuare, reprezentantul Consiliului rus de Securitate a comentat ironic planurile Washingtonului de a amplasa tehnică grea în unele state europene. 'Agitaţia anormală a unor state, a noilor membri ai blocului atlantic, nu reprezintă o justificare pentru existenţa vreunor ameninţări. Asta, e mai degrabă, ca la doctor. Cu siguranţă că aici trebuie mai multă terapie decât chirurgie. Terapia este îndreptată spre aceşti beneficiari - ţările baltice, Polonia, România'', a declarat Evgheni Lukianov.

Ameninţările şi comentariile din partea Consiliului rus de Securitate vin la o zi după ce secretarul american al apărării, Ashton Carter, a anunţat că SUA vor amplasa preventiv tancuri, artilerie şi alte echipamente militare în Europa Centrală şi de Est, precizând că România, Bulgaria, Polonia şi ţările baltice şi-au dat acordul pentru a găzdui astfel de echipamente pe teritoriile lor.

România va găzdui elemente ale scutului american de apărare antirachetă la baza de la Deveselu (sud), care urmează să fie operaţională până la sfârşitul anului 2015. România, SUA şi NATO au dat asigurări că elementele scutului antirachetă de la Deveselu nu pun în pericol arsenalul strategic al Rusiei.

×