x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Şapte lucruri despre care nu ştiai că au fost inventate de femei

Şapte lucruri despre care nu ştiai că au fost inventate de femei

08 Mar 2015   •   15:03
Şapte lucruri despre care nu ştiai că au fost inventate de femei

Astăzi este Ziua Internaţională a femeii. O zi percepută mult timp drept un moment în care erau afirmate drepturile sociale şi politice ale femeilor, precum şi progresele făcute în ceea ce le priveşte.

Mai jos enumerăm şapte dintre cele mai famioase invenţii despre care poate nu ştiaţi că aparţin femeilor.

1. Ştergătoare de parbriz


Mary Anderson s-a gândit că parbrizul are nevoie de ceva care să-l şteargă, în 1903. În timpul unei călătorii din Alabama spre New York, Anderson a observat că şoferii erau nevoiţi să se oprească pentru a curăţa parbrizul de zăpadă. La puţin timp după, a inventat ştergătorul de parbriz, care putea fi activat fără ca şoferul să coboare din maşină. A obţinut patentul pentru invenţie în 1905. Cu toate că a durat un deceniu pentru ca obiectul să câştige popularite, este greu de imaginat cum s-ar conduce astăzi fără un ştergător de parbriz.

2. Fursecul cu bucăţi de ciocolată

Poate că această invenţie nu este chiar şocantă, dar cum ar fi arătat lumea fără ele? Toate produsele care au luat naştere, inspirate din reţeta fursecului de ciocolată, nu ar fi existat altfel. În 1930, nutriţionista Ruth Wakefield deţinea, împreună cu soţul ei, un han, Toll House Inn. Gătind pentru oaspeţii săi, şi-a dat seama că a rămas fără ciocolata specifică prăjiturilor de atunci. Aşa că a rupt o tabletă de ciocolată în bucăţi mici, gândindu-se că se va topi în compoziţie, ceea ce nu s-a întâmplat. Aşa s-a născut fursecul cu bucăţi de ciocolată.

3. Jocul Monopoly


Pentru acesta, trebuie să-i mulţumim creatoarei Elizabeth Magie. La origine, jocul se numea „The Landlord's Game (Jocul Proprietarilor)”. Maggie, care crea jocuri, a obţinut patentul în 1904. Potrivit Mental Floss, Magie a creat Monopoly pentru a demonstra efectele tragice ale investiţiilor pripite.

4. Sistem de energie solară

Doctorul de origine ungară Maria Telkes este „responsabila” pentru sistemul de încălzire solară. În 1925, s-a mutat în SUA, pentru a lucra la Institul de Tehnologie din Massachusetts (MIT), la proiectul de cercetare al energie solare. În 1940, avea pus la punct sistem, alături de arhitectul Eleanor Raymond.

5. Berea

Deşi nu se ştie cu exactitate cine a inventat berea, pentru că este un aliment existent în viaţa omului de mii de ani, se cunoaşte faptul că producerea ei a fost o treabă de femeie. Potrivit istoricului Jane Peyton, mii de ani, femeile s-au ocupat de producerea berii. „Aproape acum 7.000 de ani, în Mesopotamia şi Sumeria, atât de importantă era priceperea femeii că doar ele puteau să fabrice bere, dar şi să conducă taverne”, spune „The Telegraph” într-un material despre originea berii.

6. Ieşire de urgenţă

Prima ieşire de urgenţă, dotată cu o scară exterioară din schelet metalic, îi aparţine Annei Connelly. Invenţia a fost patentată în 1897. Un secol mai târziu, în 1990, a devenit obligatorie în aproape toate clădirile din Statele Unite ale Americii.

7. Kevlar

Oricine a purtat o vestă antiglonţ ar trebui să cunoască munca cercetătoarei Stephanie Kwolek. Munca sa de cercetare în componente chimice pentru compania DuPont a ajutat-o să descopere materialul care este de cinci ori mai rezistent ca oţelul, folosit în veste. Invenţia sa a fost patentată în 1966. Kwolek are 28 de patente obţinute în cei 40 de ani petrecuţi în compania DuPont.

Sursa: historia.ro

×