x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Sorin Oprescu a inaugurat Hanului Gabroveni şi deschiderea Zilelor Bucureştiului

Sorin Oprescu a inaugurat Hanului Gabroveni şi deschiderea Zilelor Bucureştiului

de Mihaela Stănescu    |    19 Sep 2014   •   09:28
Sorin Oprescu a inaugurat Hanului Gabroveni şi deschiderea Zilelor Bucureştiului
Primarul General, Sorin Oprescu, a inaugurat ieri Hanul Gabroveni din Bucureşti, noul centru cultural al Capitalei, restaurat şi modernizat cu fonduri norvegiene şi de la bugetul local, prilej cu care au fost deschise evenimentele din cadrul Zilelor Bucureştiului.

Prin restaurarea Hanului Gabroveni, în circuitul cultural al Capitalei va fi introdusă o nouă sală de spectacole, cu o capacitate de aproximativ 200 de locuri. Hanul Gabroveni, monument istoric din clasa A, va fi deschis, sâmbătă şi duminică, pentru publicul larg între orele 10.00 şi 20.00.

"Îi invit pe bucureşteni, şi nu numai, să viziteze hanul Gabroveni în zilele în care îşi va deschide porţile pentru public, respectiv pe 20 şi 21 septembrie. Şi îi aşteptam la expoziţiile, concertele, spectacolele, care vor avea loc aici, de acum înainte", a spus Sorin Oprescu, care a declarat deschise Zilele Bucureştiului, unde se vor sărbători 555 de ani de la atestarea documentara a Capitalei.

La festivitatea de inaugurare, Edilul şef a acordat peste 50 de diplome In Honoris, unor personalităţi care, prin activitatea lor, au promovat valorile româneşti în lume, precum: Ioan Holender, care a primit Cheia Oraşului pentru organizarea festivalului “George Enescu”, Ion Caramitru, pentru contribuţia la revitalizarea Teatrului Naţional, academicianul Constantin Balaceanu Stolnici, pentru întreaga sa activitate academică, şi doctorii Radu Zamfir, Cătălin Pivniceru şi Valentin Calu, pentru devotamentul dovedit în salvarea vieţilor omeneşti.

Prezent la acest eveniment, Victor Ponta, Prim-Ministrul României, l-a felicitat pe primarul general pentru proiectele ''care trebuiau făcute de foarte mult timp''şi a dat asigurări că va continua tot ceea ce ţine de colaborarea dintre Guvern şi Primăria Capitalei, respectiv primăriile de sector.

Lucrările de restaurare, extindere şi remodelare funcţională a Hanului Gabroveni au început în februarie 2012. Pentru realizarea şi finalizarea acestuia au fost folosiţi 37.362.216 lei (TVA inclus), din care 23.633.147 de lei (TVA inclus) reprezintă contribuţia Primăriei Capitalei, iar 13.729.068 de lei contribuţia Mecanismului Financiar Spaţiul Economic European, prin Ministerul Culturii.

Data exactă a construirii Hanului Gabroveni nu este cunoscută, istoricii putând certifica doar faptul că acesta nu a fost ridicat anterior anului 1847, pentru că, în acel an, la 23 martie, aproape un sfert din suprafaţa Bucureştiului - cuprinzând şi zona delimitată de Lipscani, la nord, şi actuala stradă Franceza, la sud - a fost devastată de un incendiu puternic.
 

×
Subiecte în articol: hanul gabroveni