x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Sorin Oprescu îşi doreşte “un pod aerian medical” cu Israelul

Sorin Oprescu îşi doreşte “un pod aerian medical” cu Israelul

26 Mar 2014   •   16:13
Sorin Oprescu îşi doreşte “un pod aerian medical” cu Israelul

Aflat în vizită de lucru în Israel, Primarul general Sorin Oprescu a declarat, pentru corespondentul Radio România Actualităţi la Ierusalim, că unul dintre obiectivele sale acolo este să stabilească un fel de "pod aerian" medical.

“Unul dintre obiectivele mele aici vine şi de la faptul că terminăm un spital nou. De vreo 40 de ani nu s-a mai construit un spital nou în România. Nu asta-i problema. Terminăm un spital pentru copii; nu mă refer numai la ziduri, mă refer şi la dotare. Doresc să avem înăuntru chirurgie cardiovasculară de înaltă tehnicitate, pentru că, din nefericire, sunt din ce în ce mai mulţi copii care suferă şi au nevoie de intervenţie chirurgicală. Specialitatea de chirurgie cardiovasculară pediatrică s-a desfiinţat la noi, pentru că aşa au fost unii dintre miniştrii noştri, - mă refer la miniştrii Sănătăţii -, neştiind despre ce e vorba. Şi acum, ca să nu mă apuc, cum vă spuneam, să inventez roata şi apa caldă, doresc să stabilesc un fel de 'pod aerian' medical prin care să nu mai car pacienţii şi pe amărâţii ăştia mici care au nevoie, ci să pot să beneficiez de pregătirea profesională a celor de la Hadassah sau a celor de la Assuta, pentru ca să pot într-adevăr să-mi formez şi eu oamenii mei - mă refer la medicii chirurgi, în primul rând, dar pentru partea de pediatrie, ca să ne înţelegem; pentru adulţi, din fericire, avem şi noi mulţi oameni care... unii dintre ei sunt pregătiţi aici, la Hadassah, în aşa fel încât să putem să facem faţă necesităţilor de sănătate ale ăstora mici. Eu ştiu că sunt costuri foarte mari, am fost şi astăzi la Hadassah, am văzut... Şi ei se confruntă cu aceleaşi probleme; peste tot în lume se întâmplă acest lucru. Atunci când vor conştientiza puterile că prioritatea sănătăţii este chiar prioritatea priorităţilor... Pentru că nu poţi să lucrezi şi să faci orice cu oameni bolnavi, nu?”, a declarat Oprescu pentru RRA.

Întrebat care este cel mai mare duşman al Primarului general, bugetul sau birocraţia, Oprescu a declarat că “implicarea brutală a politicului în hotărâri administrative”. “Şi, până nu vom scăpa de lucrul ăsta, în sensul păstrării unui echilibru, n-o să facem altceva decât să mărim gradul de birocraţie. Şi acum, să fim foarte cinstiţi, birocraţia a învins autoritatea cam în toate ţările. Noi încercăm să o reducem; până când o să dispară ea de tot... Probabil când vor apărea roboţii!”, a spus Primarul general.

Acesta a oferit un răspuns interesant unei provocări lansate de reporter. “Spun unii aici că drumul la Cotroceni trece pe la Zidul Plângerii din Ierusalim”, l-a provocat jurnalistul pe Oprescu. “Dom'le, se poate. Să dea Dumnezeu să nu fiu şi eu ca în glumiţa aia şi să mă rog la pereţi”, a răspuns Oprescu.

×