x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

25 Noi 2009   •   00:00
AH1N1 UCIDE DIN NOU
Gripa porcină a mai făcut o victimă în România. Este vorba despre o femeie în vârstă de 58 de ani din Botoşani, care fusese diagnosticată cu virusul AH1N1. Femeia a decedat, luni seară, în judeţul Botoşani. Acesta este cel de-al doilea deces cauzat de virusul gripei porcine din ţara noastră. Primul caz a fost înregistrat la 20 noiembrie. Atunci, un bărbat în vârstă de 43 de ani, din localitatea suceveană Siret, a murit în ambulanţă.

MANŢOG, ÎN STARE GRAVĂ
Şeful campaniei electorale a PD-L Gorj, Ionel Manţog, a ajuns în stare gravă la spital ieri după ce maşina în care se afla s-a ciocnit cu o ambulanţă, în urma accidentului fiind rănite cel puţin patru persoane. Accidentul s-a produs între localităţile Motru şi Târgu Jiu, unde maşina în care se afla fostul lider al PD-L Gorj s-a ciocnit cu o ambulanţă, apoi s-a oprit într-un copac. Primele informaţii furnizate de reprezentanţii Serviciului Judeţean de Ambulanţă Gorj arată că în urma accidentului au fost rănite cel puţin patru persoane.
Victimele, între care şi Ionel Manţog, grav rănit, au fost duse la Spitalul Judeţean din Târgu Jiu.

FALSIFICATORI DE CARDURI
Judecătorii craioveni au dispus arestarea preventivă a nouă membri ai unei grupări specializate în falsificare de carduri, prinşi în urma acţiunii de la 3 noiembrie când au fost efectuate peste 20 de percheziţii domiciliare în mai multe judeţe, printre care şi Craiova. Tribunalul Gorj a decis cercetarea lor în libertate la 4 noiembrie. Decizia a fost atacată de procurorii din cadrul DIICOT - Serviciul Teritorial Craiova, iar judecătorii Curţii de Apel Craiova au admis recursul formulat şi au dispus arestarea preventivă pentru o perioadă de 29 de zile a celor nouă. (Gabriela Mladin)

CAZUL DAN VOINEA
Consiliul Superior al Magistraturii ia în discuţie mâine cererea lui Dan Voinea (foto), fost procuror militar, de reîncadrare în funcţia de procuror civil în cadrul Parchetului instanţei supreme. Acest lucru a fost sugerat de preşedintele Traian Băsescu, nemulţumit de nefinalizarea cazurilor Revoluţiei. Dan Voinea s-a ocupat de cazurile Revoluţiei şi şi-a dat demisia din magistratură în timp ce era cercetat disciplinar de Consiliu, pentru nelegalităţi în dosare. Chiar dacă Voinea va fi reîncadrat, acţiunea disciplinară împotriva sa rămâne fără obiect, pentru că un magistrat poate fi tras la răspundere în termen de un an de la momentul constatării faptei care i se impută.

MODERNIZARE ILOGICĂ
Administraţia Lacuri şi Parcuri a cerut finanţare de peste 2 milioane de euro din fonduri nerambursabile pentru trei proiecte. Două dintre acestea se referă la reabilitarea parcurilor Herăstrău şi Ghencea şi unul la sistemul de administrare electronic, consilierii generali urmând să decidă mâine dacă aprobă cele trei propuneri. Din păcate, autorităţile n-au rezolvat problema construcţiilor ilegale din parcuri aşa cum ar fi fost normal şi cum de altfel a cerut şi Uniunea Europeană. Logic ar fi fost mai întâi să facă acest lucru şi apoi să se gândească la modernizarea lor. (M.A.C.)

COMBATEREA VIOLENŢEI
"Cartel Alfa" solicită autorităţilor statului să facă demersuri pentru adoptarea urgentă a tuturor normelor legale necesare pentru a combate violenţa împotriva femeilor, inclusiv a minorilor din familiile unde se manifestă acte de agresiune. Constatându-se amplificarea fenomenului, ziua de 25 noiembrie a fost decretată ca fiind Ziua Internaţională pentru Eliminarea Violenţei Împotriva Femeii.

SNFP NU VREA FĂRĂ PLATĂ
Sindicatul Naţional al Funcţionarilor Publici (SNFP) a cerut ieri suspendarea aplicării Legii 329/2009, care impune patru zile de concediu neplătit instituţiilor bugetare. "SNFP atrage atenţia asupra faptului că decizia Guvernului de reducere a cheltuielilor de personal va amplifica starea de nemulţumire a populaţiei, motiv pentru care ne desolidarizăm de această decizie", se arată în comunicatul de presă al SNFP. (I. Bugean)

TURN LĂNGĂ ŞTIRBEI
Comisia Naţională a Monumentelor Istorice va discuta astăzi avizarea Planului Urbanistic Zonal (PUZ) Calea Victoriei 107-109. Acesta prevede un imobil de 40 de metri înălţime în spatele Palatului Ştirbei, monument istoric clasa A. Mai multe ONG-uri vor organiza un pichet la sediul Ministerului Culturii pentru a-i determina pe cei din comisie să respingă avizarea PUZ-ului. Proiectul este ilegal, agresează vizual Palatul Ştirbei. Dacă proiectul obţine avizul Ministerului Culturii, va fi supus votului Consiliului General al Capitalei. (Monica Andrei Capatos)

FĂRĂ ACOPERIRE
Potrivit şefului STS, la 87 de puncte de votare din ţară nu a existat acoperire din partea operatorilor de telefonie mobilă. Conform lui Marcel Opriş, comunicarea s-a realizat doar prin telefonie fixă. Este vorba despre puncte de votare aflate în zone comunale. Prezent la Gala "Comunic@tii mobile", directorul Serviciului de Telecomunicaţii Speciale a declarat că instituţiile statului plătesc anual peste 150 de milioane de euro către operatorii de telefonie pentru serviciile achiziţionate. (Alexandru Rădescu)

CAZ GORBUNOV
Completul de nouă judecători de la ICCJ au hotărât ieri că judecătoarea Maria Nicola, cea care a decis întreruperea executării pedepsei lui Serghei Gorbunov, poate reveni pe funcţia de la Tribunalul Dolj. Asta după ce la 29 aprilie Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a decis excluderea acesteia din magistratură. Aceasta a arătat că nu a greşit cu nimic în ceea ce priveşte schimbarea termenului şi că la Tribunalul Dolj exista o cutumă în acest sens.

×
Subiecte în articol: observator