x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

19 Apr 2010   •   00:00

19 aprilie 2010



EVALUARE LA BAC
Astăzi începe evaluarea competenţelor digitale din cadrul examenului de bacalaureat. Proba D, pentru care au fost înscrişi 212.088 de elevi, se va desfăşura până la 29 aprilie. Până la 14 aprilie, 114 elevi au solicitat recunoaşterea şi echivalarea probei, în baza certificatului de competenţă digitală ECDL, în conformitate cu normele stabilite de MECTS. Proba de evaluare a competenţelor digitale va fi susţinută în laboratoarele de informatică din unităţile de învăţământ liceal şi presupune două etape, cu timp total de lucru de maximum 90 de minute.

ORDONANŢĂ PENTRU ANI
Premierul Emil Boc a declarat ieri că este hotărât să promoveze o ordonanţă de urgenţă privind Agenţia Naţională de Integritate (ANI). "Eu sunt hotărât să merg cu ordonanţă de urgenţă. Instituţia trebuie să funcţioneze, cine cred că îşi poate bate joc de ea se înşală. Trebuie să funcţioneze, pentru că este necesară României, românilor şi în efortul de credibilitate cu Uniunea Europeană", a declarat şeful Guvernului, care a precizat că Executivul aşteaptă motivarea deciziei prin care Curtea Constituţională a constatat că anumite prevederi ale Legii ANI sunt neconstituţionale.

ALEGERI LA VÂLCEA
Prezenţa la vot ieri la alegerile pentru desemnarea primarului municipiului Râmnicu- Vâlcea era de 13,58 %, la ora 14:00. Potrivit preşedintelui Biroului Electoral de Circumscripţie Vâlcea, judecător Mariana Vârgă, pâna la ora 14:00 au votat 13.687 de cetăţeni dintr-un total de 100.773 înscrişi pe listele electorale. Pentru funcţia de primar al municipiului Râmnicu-Vâlcea şi-au depus candidatura opt persoane, între care Romeo Rădulescu (PD-L), viceprimar al municipiului şi care, după arestarea lui Mircia Gutău, a preluat interimar postul de primar, Remus Grigorescu (PSD), fost prefect al judeţului Vâlcea, şi Bogdan Pistol (PNL).

IN MEMORIAM: TATIANA STEPA
Mâine, Jurnalul Naţional apare împreună cu două CD-uri în memoria unei artiste unice: Tatiana Stepa (foto). La 21 aprilie ar fi sărbătorit 47 de ani. O minune, o floare rară a muzicii folk, care a plecat mult prea devreme dintre noi. Pe aceste două CD-uri veţi regăsi melodii ce alcătuiesc destinul unui om binecuvântat. Cea care a fost Tatiana Stepa. Două CD-uri cu muzică pentru suflete mari... Şi totuşi există iubire şi blestem, emoţie şi spirit, viaţă şi lacrimi, creaţie şi lumină, mângâierea poeziei şi... "serenade ilogice". Un destin format din suflet şi cântec. Acestea ar fi pe scurt, în puţine cuvinte, ceea ce a însemnat şi va însemna pentru noi Tatiana Stepa.

SPORURILE INTERZISE, PLĂTITE
Două primării din judeţul Gorj au fost obligate, prin hotărâri definitive şi irevocabile, să le plătească angajaţilor sporurile interzise de actualul Guvern. Primăria oraşului Târgu-Cărbuneşti trebuie să achite plata retroactivă a sporulului de dispozitiv pentru 30 de salariaţi, respectiv 1.200.000 de lei. O altă instanţă de judecată a obligat Primăria comunei Turburea să plătească pentru cei 21 de salariaţi sporurile în valoare de 300.000 de lei. Aici doar fostul primar are de încasat 30.000 de lei, reprzentând 25% din salariu pe ultimii patru ani. (Gabriela Mladin)

TUR PE JOS, DIN DISPERARE
Un tânăr orădean, tată a două fetiţe de 6 ani, respectiv 1 an, a pornit pe jos prin România pentru a atrage atenţia oamenilor asupra problemelor pe care le pot crea ratele bancare. Cu un împrumut bancar de 27.000 de euro şi o rată lunară care s-a dublat de la 680 de lei iniţial, orădeanul Cristian Dima speră să găsească români sufletişti care să-l ajute prin donaţii. Ca să scape de gândul sinuciderii, el a hotărât să facă turul ţării pe jos. "Fac acest gest din disperare", a mărturisit Cristian Dima, dispus să suporte toate băşicile din tălpi pentru a atrage simpatia concetăţenilor. (Teodora Ivan)

CAMPANIE PENTRU PACIENŢI
Preşedintele Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice (COPAC), Cezar Irimia, a anunţat, la Poiana Braşov, că va începe o campanie de strângere de semnături pentru modificarea legii drepturilor pacienţilor, el pledând pentru constituirea unui sistem de sănătate centrat pe pacient. "În România, drepturile pacienţilor sunt încălcate în fiecare zi. Vorbim despre accesul restricţionat la tratament, introducerea coplăţii şi tratatea pacienţilor ca infractori, căutaţi cu Poliţia pentru a vedea dacă sunt cu adevărat bolnavi. Vom începe o campanie de strângere de semnături pentru a modifica Legea 46/2003 privind drepturilor pacienţilor", spune liderul COPAC, Cezar Irimia.

×
Subiecte în articol: observator