x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Suceava: Statuia ecvestră a lui Ştefan cel Mare ar putea fi reabilitată cu fonduri europene

Suceava: Statuia ecvestră a lui Ştefan cel Mare ar putea fi reabilitată cu fonduri europene

de Agerpres    |    03 Iul 2014   •   17:12
Suceava: Statuia ecvestră a lui Ştefan cel Mare ar putea fi reabilitată cu fonduri europene

Statuia ecvestră a lui Ştefan cel Mare din Parcul Cetăţii ar putea fi reabilitată cu fonduri europene, a declarat, joi, primarul Sucevei, Ion Lungu.

El a spus că municipalitatea suceveană va încerca să acceseze fonduri europene pentru refacerea statuii ecvestre, iar în acest sens va reactualiza proiectul din anii 2006 - 2007, atunci când necesarul de fonduri era estimat la 700.000 de euro.

Lungu a spus că primăria va depune un proiect de finanţare cu fonduri europene pentru Curtea Domnească şi că ar putea fi ''lipit'' şi proiectul de reabilitare a statuii ecvestre care are nevoie de reparaţii capitale.

''Ştefan cel Mare este cel mai mare român şi trebuie să i se acorde atenţia cea mai mare, mai ales la Suceava'', a spus Lungu.

Statuia lui Ştefan cel Mare a fost realizată de către sculptorul Iftimie Bârleanu şi amplasată în anul 1977 în Parcul Şipote - Cetate, în apropiere de Cetatea de Scaun a Sucevei, monumentul elogiind personalitatea voievodului Ştefan cel Mare (1457-1504).

Monumentul a fost dezvelit pe 16 septembrie 1977.

Lipsa de interes faţă de acest monument, după anul 2000, a condus la degradarea acestuia.

×
Subiecte în articol: stefan cel mare statuie fonduri europene