x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Traian Băsescu nu a fost invitat la Universitatea de Vară "Tusvanyos"

Traian Băsescu nu a fost invitat la Universitatea de Vară "Tusvanyos"

de Istvan Deak    |    24 Iul 2012   •   15:51

A 23-a editie a Universitatii de Vara si a Taberei Studentesti "Tusványos" care a inceput marti, la Baile Tusnad, in judetul Harghita, tine capul de afis al relatarilor presei ungare despre Romania. "Desi organizatorii sustin ca evenimentul denumit Tusvanyos este o forma aproape institutionala de dialog maghiaro-maghiar si romano-maghiar, editia din acest an va fi mai mult un monolog, fiindca partenerii romani vor lipsi cu desavarsire', noteaza Nepszabadsag intr-un articol intitulat "Orban va fi in centrul lumii', cu trimitere la motto-ul ales de organizatori pentru acest an: "Tusvanyos, centrul lumii'. "Noi ne-am facut datoria si am invitat si politicieni romani. Ca nu vor participa la eveniment, este si aceasta o forma de raspuns care vorbeste de la sine. Printre cei invitati s-au aflat si ministrul Afacerilor Externe, Andrei Marga, si ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu', motiveaza Fazakas Imola, purtatorul de cuvant al evenimentului.

In plina campanie pentru referendum
Desi in ultimii ani, atractia principala de la "Tusvanyos' au fost cele doua intalniri succesive intre premierul ungar Viktor Orban si presedintele Traian Basescu, intalnirea din acest an nu va fi pe ordinea zilei, fiindca presedintele suspendat nu a fost invitat. "Ne aflam in campanie si am considerat ca nu ar fi bine ca in aceasta perioada sa invitam presedintele suspendat', se scuza organizatorii. Referendumul va fi pe ordinea de zi a dezbaterilor de maine, in prezenta Smarandei Enache, presedinte Liga Pro Europa, a lui Toró T. Tibor, presedinte executiv al Consiliului National al Maghiarilor din Transilvania (CNMT) si a lui Borbely Laszlo, vicepresedinte UDMR. Premierul Ungariei, Viktor Orban, va tine un discurs pe scena mare de la Tusvanyos, sambata, de la ora 10:30, pe tema "Ungaria si Europa Centrala se reinnoiesc'. Alaturi de el va urca pe scena si Tokes Laszlo, presedintele Consiliului National al Maghiarilor din Transilvania (CNMT), discutia urmand sa fie moderata de secretarul de stat din cadrul Ministerului Afacerilor Externe din Ungaria, Nemeth Zsolt.

Istoricul intalnirilor
Jurnalistii de la Magyar Nemzet prezinta trecutul acestei initiative 'de la nostalgii de stanga pana la comuniune'. Evenimentul organizat in acest an de Fundatia "Pro Minoritate" din Budapesta si de Consiliul Tineretului Maghiar din Romania, sub indrumarea Ligii Pro Europa si a altor organizatii din Romania si Ungaria a debutat in urma cu 23 de ani sub semnul "impacarii istorice romano-maghiare'. Componenta organizatorilor s-a schimbat de-a lungul timpului, devenind la sfarsitul anilor 90 un forum neoficial de dezbateri politice romano-maghiare. Alegerea perioadei de desfasurare si a locatiei nu au fost deloc intamplatoare. Baile Balvanyos din judetul Covasna (locatia initiala a evenimentului) a reprezentat "locul de intalnire a etnicilor maghiari din Romania in anii 1970 si 1980 la o ceremonia de ramas bun de la anotimpul cald, in realitate un protest secret la adresa regimului comunist de la Bucuresti'. Tabara s-a mutat in 1997 la Baile Tusnad, judetul Harghita, iar evenimentul a fost denumit "Tusvanyos', printr-o contopire a celor doua locatii, Tusnad si Balvanyos. Prima editie a avut loc in perioada 21-29 iulie 1990, Ungaria fiind reprezentata atunci, ca si acum, de Viktor Orban si Nemeth Zsolt.

Prima zi
In cadrul vizitei in Romania, secretarul de stat din cadrul Ministerului Afacerilor Externe din Ungaria, Nemeth Zsolt, a participat marti la comemorarea Printului Csaba, conform legendei un lider marcant al secuilor din Romania. Evenimentul a avut loc la Muzeul National Secuiesc din Sfantu Gheorghe si a consemnat dezvelirea unei picturi pe sticla care il reprezinta pe Printul Csaba, opera realizata de groful Banffy Miklos, fost ministru de Externe al Ungariei in 1933. Cu aceasta ocazie, Nemeth a facut apel la unitatea secuilor. "Este de datoria perioadei pe care o traversam ca aceasta comunitate aglomerata sa devina o natiune numeroasa. Trebuie sa conservam patria noastra prin fabrici, intreprinderi, prin formarea de familii, prin aducerea pe lume a cat mai multi copii si prin trimiterea lor la scoli cu predare in limba maghiara. Printul Csaba este simbolul identitatii independente a secuilor in cadrul natiunii maghiare', a declarat Nemeth Zsolt in cadrul discursului festiv. El continuat cu cateva consideratii legate de situatia politica actuala din Romania. "Inca se incearca tinerea in teroare a secuilor. Este inadmisibil ca la 22 de ani de la caderea dictaturii Ceausescu, cineva sa fie condamnat definitiv la inchisoare, doar fiindca in conditii legale a lucrat pentru retrocedarea catre poporul sau a unei institutii simbolice (n.r - Colegiul Szekely Miko). Sper ca in scurt timp Romania va reusi sa depaseasca tensiunile politice interne si va reveni pe un drum al dezvoltarii statului de drept occidental care a caracterizat-o cu succes in ultimii ani. In aceste conditii, Romania va fi capabila sa asigure conditiile necesare ca secuii sa fie siguri de viitor in patria lor', a incheiat Nemeth Zsolt. (deak.istvan@jurnalul.ro)

×