x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator UE „amendează” România cu un miliard de euro, pentru corupţie

UE „amendează” România cu un miliard de euro, pentru corupţie

de Diana Scarlat    |    08 Mai 2015   •   11:45
UE „amendează” România cu un miliard de euro, pentru corupţie
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

Uniunea Europeană a decis să suspende finanţări în valoare de un miliard de euro pentru proiecte finanţate din fonduri nerambursabile.
Mai multe proiecte româ¬neşti îşi vor pierde finanţarea, din cauza neregulilor descope¬rite şi a corupţiei, a declarat, ieri, premierul Victor Ponta, la o întâlnire cu jurnaliştii străini. Anunţul a fost făcut la o lună după ce ministrul Fondurilor Europene, Marius Nica, afirma că Romania va inregistra o crestere spectaculoasă a ratei de absorbţie.

Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) a investigat un număr foarte mare de plângeri depuse împotriva proiectelor româneşti. „Dacă există suspiciuni în legă¬nu putem cere bani de la UE”, a explicat Ponta - citat de Agerpres. Şeful Executivului a precizat că acuzaţiile vizează proiecte finanţate din toate tipurile de fonduri structurale, dar în special pe cele din domeniul resurselor umane (POS DRU), aprovizionarea cu apă potabilă (FEN) şi proiecte în valoare de 400 milioane de euro vizând extinderea reţelei de metrou (POS T). Problema miliardului de euro devine a tuturor românilor, dacă nu va exista o decizie favorabilă a UE, cu privire la aceste proiecte, până la sfârşitul anului. Finanţarea ar urma să se facă de la ieri ale premierului.

Cel mai recent studiu al Institutului pentru Politici Publice arată că în ultimii cinci ani s-au returnat peste 230 de milioane de euro din banii cheltuiţi în cadrul unor proiecte europene, în urma unor corecţii financiare.
 

×