x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Un norvegian jefuit şi-a găsit bicicleta la Buzău

Un norvegian jefuit şi-a găsit bicicleta la Buzău

de Irina Stoica    |    14 Apr 2016   •   09:20
Un norvegian jefuit şi-a găsit bicicleta la Buzău
Sursa foto: studigor/Getty Images/iStockphoto

Un norvegian şi-a pus la bătaie talentele de detectiv ca să dea de urma bicicletei care i-a fost furată din curtea casei. Iar urma duce în România. Mai precis, la Buzău. Angajatul unui atelier de biciclete de aici a scos la vânzare online bicicleta norvegianului. Confruntat de păgubit, românul a recunoscut că vinde o bicicletă furată. Să o returneze proprietarului de drept? Exclus. Iar argumentul buzoianului e limpede ca apa din fiorduri: Norvegia e... prea departe!

 

Verificarea site-urilor cu anunţuri din străinătate, în special din România, este una dintre recomandările poliţiştilor norvegieni când vine vorba despre furturi de biciclete. „Numai anul trecut în Norvegia s-au raportat 12.000 de astfel de furturi. Cele mai multe biciclete au ajuns în Europa de Est, în special în România”, a spus, pentru postul norvegian TV2, Stig Vasbø, unul dintre poliţiştii care anchetează astfel de cazuri. „Am început să colaborăm cu colegii din România, mai ales pentru a da de urma obiectelor furate care ajung pe astfel de site-uri. Sperăm ca în curând să reuşim să dăm atât de urma bicicletelor, cât şi de cea a reţelelor care le fură şi le pun la vânzare”, a precizat anchetatorul norvegian.

Un anunţ postat pe un site din România a fost firul care l-a dus pe unul dintre norvegienii păgubiţi direct la persoana care ştia unde e bicicleta furată. Un anume Cătălin Nicolae J. o vindea cu 1.450 de lei. „Nu am nicio îndoială că e vorba despre aceeaşi bicicletă. E specială, are componente de la mai multe biciclete. Am recunoscut-o şi după o defecţiune la frâne şi după anumite zgârieturi. Şi după steagul Norvegiei, inscripţionat pe cadru”, le-a povestit Svein Solhjell jurnaliştilor de la postul norvegian TV2.

Din anunţ reieşea ca vânzătorul bicicletei se află la Buzău. Omul şi-a postat numele complet şi numărul de telefon. Svein a luat legătura cu românul. A urmat un dialog savuros. Întrebat cum a intrat în posesia bicicletei, Cătălin Nicolae J. a spus că a venit cu un transport din Norvegia. „Să ştii că e bicicleta mea, acum patru săptămâni era la mine în curte, aşa că mă întreb cum a ajuns în România, cum a ajuns la tine. Ştii că e o bicicletă furată, nu?”, a întrebat norvegianul. „Da, da”, a venit răspunsul. Iar când Svein i-a spus românului că îşi vrea înapoi obiectul furat, a primit o replică dezarmantă: „E din Norvegia. Iar eu sunt în România. E o distanţă mare”.

Între timp, vânzătorul din Buzău a retras anunţul de pe site-ul unde îl găsise norvegianul. Oferta rămâne însă valabilă, pentru că tot ce a făcut Cătălin Nicolae J. a fost să mute anunţul pe alt site.

Anul trecut, un anunţ postat online în România a ajutat-o pe o taiwaneză să îşi depisteze bicicleta cu care făcea turul lumii şi care îi fusese furată în Franţa, la Toulouse. Femeia nu a reuşit să intre în legătură cu vânzătorul. În schimb, un britanic care a rămas fără telefonul nou-nouţ, la Londra, l-a descoperit în România, la Reghin. Şi a avut ocazia să o cunoască pe cea care i-l furase.

 

În urmă cu doi ani, un britanic a descoperit că telefonul care îi fusese furat la Londra a ajuns în posesia unei femei din Reghin. A primit chiar şi poze cu noua utilizatoare a aparatului.

În Norvegia, numărul bicicletelor furate anul trecut este de 12.000. Dintre acestea, cele mai multe au ajuns în România, iar poliţiştii din Ţara Fiordurilor monitorizează acum anunţurile online postate în România, unde sunt scoase adesea la vânzare bicicletele furate.

 

×