x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Vicepreşedintele ANRP, arestat pentru corupţie, a fost demis de Boc

Vicepreşedintele ANRP, arestat pentru corupţie, a fost demis de Boc

29 Aug 2011   •   08:36
Vicepreşedintele ANRP, arestat pentru corupţie, a fost demis de Boc

Remus Virgil Baciu, vicepresedintele Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor (ANPR), a fost arestat pentru ca ar fi primit peste 400.000 de lei in schimbul urgentarii solutionarii anumitor dosare de despagubire a unor fosti proprietari de imobile nationalizate.

UPDATE 14:05 - Premierul Emil Boc l-a demis din functie pe Remus Virgil Baciu, vicepresedinte cu rang de subsecretar de stat la ANRP, arestat preventiv intr-un dosar de coruptie. Guvernul mai precizeaza, intr-un comunicat, ca Remus Virgil Baciu a fost numit in functie prin decizia primului-ministru nr. 352 din 23 mai 2005, de catre Calin Popescu-Tariceanu.

Potrivit DNA, in perioada iunie-august 2011, Baciu Remus Virgil, in calitate de vicepresedinte al Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor, cu rang de subsecretar de stat, a pretins, prin intermediul coinculpatei Andrusenco Camelia Teodora, de la patru persoane indrituite la despagubiri in baza Legii 10/2001 (privind regimul juridic al unor imobile preluate in mod abuziv in perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989) o suma de bani reprezentand aproximativ 15 la suta din valoarea despagubirilor acordate de catre ANRP, pentru a face demersuri in sensul urgentarii solutionarii dosarelor de despagubiri si remiterii despagubirilor cuvenite, prin convertirea sumei de bani in actiuni la Fondul Proprietatea.

Valoarea terenului asupra caruia persoanele obtinusera drept de proprietate, cu suprafata de 7.180 metri patrati, situat in municipiul Bucuresti, a fost stabilita la suma de 36.589.160 lei (echivalentul a 10.482.800 de euro), iar prin decizia Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor (CCSD) din ianuarie 2007, se aprobase plata catre titulari a sumei mentionate.

Concret, in cursul lunii august, inculpatul Baciu Remus Virgil a primit, prin intermediul inculpatei Andrusenco Camelia Teodora, suma de aproximativ 400.000 lei de la invinuita Androne Elisabeta, iar in ziua de 8 august 2011, suma de aproximativ de 450.000 lei de la invinuita Stan Valeria, in scopul mentionat. Andrusenco Camelia Teodora este fosta sefa de cabinet a premierului Radu Vasile si a ministrului de Interne Cristian David.

De asemenea, in cursul zilei de 24 august 2011, inculpata Andrusenco Camelia Teodora a primit de la invinuitele Albu Elena si Visan Petra, prin intermediul celei din urma, suma totala de 927.000 lei.

In ziua de 26 august 2011, inculpata Andrusenco Camelia Teodora s-a intalnit cu inculpatul Baciu Remus Virgil, caruia i-a remis, ca obiect al infractiunii de trafic de influenta, suma de 400.900 lei provenita din cei 927.000 lei primiti de coinculpata in imprejurarile prezentate mai sus, ocazie cu care s-a procedat la constatarea infractiunii flagrante.

Inculpatilor Baciu Remus Virgil si Andrusenco Camelia Teodora li s-au adus la cunostinta acuzatiile in conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedura penala, iar la data de 27 august 2011, procurorii anticoruptie au dispus retinerea acestora. La data de 28 august 2011, Curtea de Apel Bucuresti a dispus arestarea preventiva a celor doi inculpati pentru 29 de zile.

In cauza se efectueaza cercetari si fata de invinuitele Albu Elena, Visan Petra, Androne Elisabeta si Stan Valeria, pentru cumparare de influenta.

Procurorii anticoruptie au beneficiat de sprijinul Inspectoratului General al Politiei Romane si al Jandarmeriei Romane.

Intr-un alt dosar, Remus Virgil Baciu a fost trimis in judecata intr-un alt dosar pentru luare de mita si abuz in serviciu contra intereselor publice cu consecinte deosebit de grave, in 19 octombrie 2007. (Mediafax)

×