x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Proiectul privind amnistierea fiscală în cazul mamelor, adoptat cu amendamente în Senat

Proiectul privind amnistierea fiscală în cazul mamelor, adoptat cu amendamente în Senat

de Agerpres    |    01 Sep 2014   •   19:04
Proiectul privind amnistierea fiscală în cazul mamelor, adoptat cu amendamente în Senat
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

Plenul Senatului a adoptat, luni, proiectul de lege care prevede amnistierea mamelor care au beneficiat de indemnizaţii pentru creşterea copilului calculate în mod greşit.

Senatorii au adoptat două amendamente ale senatorului PSD Liviu Pop, care a propus ca sumele provenite din debitele recuperate începând cu data de 1 ianuarie 2011 şi până la data intrării în vigoare a legii în discuţie să se restituie eşalonat pe o perioadă de cinci ani începând cu data de 1 ianuarie 2015, prin plăţi anuale egale.

"Sumele ce urmează a fi restituite nu se actualizează cu indicele de inflaţie şi nu sunt purtătoare de dobânzi, penalităţi sau majorări de întârziere, după caz. Procedura de efectuare a plăţi restituirilor va fi stabilită prin ordin comun al ministrului Muncii, Familiei, Protecţiei sociale şi persoanelor vârstnice şi al ministrului Finanţelor Publice", prevede cel de-al doilea amendament propus de Liviu Pop şi aprobat în plenul Senatului, cu majoritate de voturi.

Proiectul de lege iniţiat de Guvern pentru modificarea şi completarea OUG nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, precum şi pentru stabilirea unor măsuri în vederea recuperării debitelor înregistrate cu titlu de indemnizaţie pentru creşterea copilului a fost adoptat, în forma amendată, cu 123 de voturi pentru şi două abţineri.

În expunerea de motive, iniţiatorul precizează faptul că proiectul modifică articolul 16, alin. 3 al Ordonanţei astfel încât, pe perioada concediului pentru creşterea copilului, să se permită părinţilor primirea sau realizarea unor venituri suplimentare.

"În acest sens, pe lângă sumele deja reglementate ca excepţie de la suspendarea acordării indemnizaţiei pentru creşterea copilului, respectiv sume primite în baza legii, a contractului colectiv de muncă sau a contractului individual de muncă, altele decât cele rezultate din desfăşurarea efectivă a unei activităţi în perioada de concediu şi cele reprezentând indemnizaţii primite în calitate de consilieri locali sau judeţeni, se propune şi exceptarea de la suspendare şi pentru părinţii care realizează efectiv în urma unei activităţi, venituri de până la 1.500 lei", se arată în documentul citat.

Prezentă în plenul Senatului pentru a susţine proiectul de lege, ministrul Muncii, Rovana Plumb, a ţinut să sublinieze necesitatea sprijinirii mamelor prin adoptarea proiectului iniţiat de Guvern.

"Mamele care au grijă de copiii acestei ţări şi care nu au nicio vină trebuie să fie ajutate şi susţinute. Prin acest proiect de lege nu numai scutim de la plata debitelor constituite de către Curtea de Conturi pentru părinţii care au obţinut venituri pe perioada creşterii indemnizaţiei pentru creşterea copilului, ci venim cu altă viziune, aceea ca pe perioada creşterii copilului să se poată obţine şi venituri din diversele activităţi", a declarat ministrul Muncii.

×
Subiecte în articol: amnistie mame senat