x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Băsescu ia în băşcălie ancheta lui Dragnea

Băsescu ia în băşcălie ancheta lui Dragnea

de Marius Gîrlașiu    |    14 Apr 2017   •   08:52
Băsescu ia în băşcălie ancheta lui Dragnea
Sursa foto: DIANA OROS

Liviu Dragnea şi-ar dori să preia conducerea comisiei parlamentare de anche­tă care va investiga presupusa fraudare a alegerilor prezidenţiale din 2009. Propunerea coaliţiei de guvernare a fost persiflată de Traian Băsescu, care i-a ironizat pe “looserii” Adrian Năstase, Mircea Geoană şi Victor Ponta, candidaţii PSD învinşi la alegerile prezidenţiale din ultimii 17 ani. 


PSD n-a mai dat preşe­dintele României din anul 2000, atunci când Ion Iliescu îl învingea în turul al doilea pe liderul PRM Corneliu Vadim Tudor şi obţinea al doilea mandat la Cotroceni. Înfrânţi la ultimele trei rânduri de alegeri prezidenţiale (2004, 2009 şi 2014), social-demo­craţii vor să rescrie istoria după dezvăluirile făcute recent de consutantul politic Dan Andronic. După mai bine de şapte ani, omul lui Băsescu susţine că o celulă de criză din care făceau parte George Maior, Florian Coldea, Laura Codruţa Kovesi şi Gabriel Oprea a făcut posibil deznodă­mântul dramatic al alegerilor din 2009, atunci când Mircea Geoană a fost pentru o noapte preşedinte, dimineaţa fiind depăşit cu peste 70.000 de voturi de candidatul PDL. La cererea lui Liviu Dragnea şi C.P.Tăriceanu, conducerea Parlamenului va vota după Paşti înfiinţarea unei comisii de anchetă cu scopul de a verifica legalitatea scrutinului din 2009. Liviu Dragnea intenţionează să preia personal frâiele comisiei de anchetă, însă deocamdată nu se ştie dacă preşedintele Camerei Deputaţilor poate fi şeful unei astfel de comisii. „Am vorbit cu colegii mei să verifice dacă eu, ca preşedinte al Camerei, pot fi preşedinte al acestei comisii de anchetă”, a anunţat Dragnea. Liderul senatorilor PSD, Şerban Nicolae, susţine însă că „de regulă nu se practică, preşedinţii celor două Camere nu fac parte din comisii de anchetă”. Dacă majoritatea PSD-ALDE va trece însă peste cutuma parlamentară, iar Liviu Dragnea va conduce în cele din urmă comisia de anchetă, şeful PSD şi-a făcut din timp planurile. ”Vreau să chemăm la audieri toate persoanele despre care avem informaţii sau despre care pot apare (apărea – n.r.) informaţii în zilele următoare în legătură cu ce s-a întâmplat la acele alegeri O să fie chemat şi ministrul Baconschi, o să fie chemat şi şeful STS, Marcel Opriş, Vasile Blaga şi mai mulţi cetăţeni din România despre care noi avem informaţii”, a explicat liderul PSD. Printre cei audiaţi de comisia lui Dragnea s-ar putea număra inclusiv persoanele sus-puse care au consti­tuit celula de criză în noaptea alegerilor din 2009. Astfel, printre cei nevoiţi să dea explicaţii în legătură cu implicarea în soarta scrutinului s-ar putea afla inclusiv Codruţa Kovesi şi Florian Coldea, pe lângă George Maior şi Gabriel Oprea. Aceştia pot fi însă doar invitaţi, ceea ce nu presupune obligatoriu prezenţa în faţa comisiei. 


Fostul președinte râde de „luzări” 
De cealaltă parte, Traian Băsescu a tratat în stilu-i caracteristic ancheta cerută de Dragnea şi Tăriceanu. „Ce bucurie pe capul celor pe care, din 2000 încoace, i-am bătut în alegeri pe unde i-am prins. Îşi vor lua, în sfârşit, revanşa. Ce-i drept, nu la urne, ci la televizor. Propunerea a avut atât succes, încât eu propun să facem o anchetă şi pentru alegerile prezidenţiale din 2004. În felul acesta, putem să le dăm câte un mandat luzărilor Mircea Geoană şi Adrian Năstase sau să-l liniştim pe Ponta că, în 2009, deşi la urne au pierdut, au reuşit, totuşi, să fure voturi pe măsura talentului înnăscut al PSD”, a scris Băsescu pe Facebook. „Geoană, Năstase şi Ponta, fiţi, în sfârşit, fericiţi. În concluziile anchetei, talentatul preşedinte Dragnea vă va declara preşedinţi ai României. Geoană, ai grijă, aşază-te la coadă, că primul la rând este Adrian Năstase. Mai departe, vă înţelegeţi voi cu Iohannis cum vă rânduiţi la Cotroceni”, a continuat liderul PMP. 

×
Subiecte în articol: liviu dragnea traian basescu