x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Băsescu premier, Boc preşedinte

Băsescu premier, Boc preşedinte

de Dan Constantin    |    02 Mar 2014   •   19:50
Băsescu premier, Boc preşedinte

Traian Băsescu a lansat un nou scenariu în care se vede, în continuare, la “butoanele” ţării. Profitând de momentul de actualitate – remanierea guvernamentală ­ Băsescu doreşte transformarea acestuia într-o criză politică de amploare. A “desenat” o “cădere” a Guvernului printr-o decizie a Curţii Constituţionale. Şi-a etalat încă o dată ţinta: să devină prim-ministru, poziţie în care se vede într-un tandem cu Emil Boc, ajuns în toamnă preşedintele României. Un veritabil coşmar ­ “duetul” care a produs cele mai mari necazuri milioanelor de români printr-o politică sălbatică de austeritate doreşte să ajungă din nou la conducerea ţării. O viziune delirantă, dar şi anticonstituţională. Băsescu nu explică în nici un fel, şi nici cei trei ziarişti care îl găzduiesc nu l-au întrebat, cum va fi el desemnat ca prim-ministru, în condiţiile în care în acest an nu sunt alegeri parlamentare. Constituţia stabileşte clar cazurile în care se schimbă guvernul. Este clar că Băsescu mizează pe o nouă criză politică, pe formarea unor majorităţi iluzorii. Până a ajunge la “tandemul groazei”: Boc ­ Băsescu, actualul preşedinte forţează printr-un demers public demisia actualului guvern. Deşi Constituţia nu   acoperă nici o situaţie pentru acordul preşedintelui în caz de remaniere, el face un “traseu” pentru o cerere de redesemnare a lui Ponta ca premier. Pe care, evident, o va refuza. Interesant cum Băsescu întăreşte cererea lui Antonescu pentru o demisie a guvernului.
__________________________

Delirul băsescian devine nociv pentru că induce declanşarea unei crize politice grave în timp ce la graniţele României, în Ucraina, se află în curs un conflict cu ample implicaţii pentru stabilitatea Europei. Băsescu pare complet desprins de realitatea gravă dintr-o ţară vecină, aflată sub puterea unui parteneriat cu NATO, şi se comportă aberant, inducând prelungirea şi adâncirea instabilităţii politice în România prin scenarii fantasmagorice. Băsescu sacrifică interesele naţionale de securitate, care includ o guvernare stabilă, pentru interesele lui politice mărunte, propunând formule politice în afara articolelor Constituţiei. Încă o dată, Băsescu se arată în poziţia de adversar al intereselor majore ale României şi confirmă cât de justificate au fost demersurile pentru suspendarea lui din funcţie.

Care-i treaba lui Băsescu?

Băsescu ar dori să scape de Victor Ponta, dar Constituţia nu-i acordă o asemenea prerogativă.
Articolul 107, aliniatul 2, arată clar: “Preşedintele României nu-l poate revoca pe primul-ministru”. Articolul 110 se referă la încetarea mandatului Guvernului: “Guvernul îşi exercită mandatul până la data validării alegerilor parlamentare generale”.
Băsescu vrea să interpreteze în sensul interesului propriu, adică al destabilizării Guvernului, un articol care “acoperă” remanierea: Articolul 85, aliniat (3) arată:
“Dacă prin propunerea de remaniere se schimbă structura sau compoziţia politică a Guvernului, Preşedintele României va putea exercita atribuţia prevăzută la aliniatul (2) numai pe baza aprobării Parlamentului, acordată la propunerea primului ministru.
Acest aliniat (2) arată că Băsescu are doar rolul de a lua act de propunerea primului-ministru, validată de Parlament. “În caz de remaniere guvernamentală sau de vacanţă a postului, Preşedintele revocă sau numeşte, la propunerea primului-ministru, pe unii membri ai Guvernului”.

Noua formulă a Guvernului
Victor Ponta va anunţa astăzi noua structură a Guvernului care va fi supusă Parlamentului marţi, 4 martie. Sunt luate în calcul redistribuiri de responsabilităţi între foşti membri ai Cabinetului Ponta 2 şi apariţia unor posturi noi de vicepremieri. În funcţie de rezultatul negocierilor cu UDMR, vor fi incluşi şi reprezentanţi ai acestei formaţiuni care a dat “undă verde” pentru a participa la Guvernare şi a întări o majoritate parlamentară pentru Cabinetul Ponta 3. Băsescu a pus paie pe foc pentru a bloca negocierile cu UDMR, prezentând ca exagerate pretenţiile maghiarilor şi invocând “acorduri secrete”. Declaraţiile de un naţionalism extrem făcute de Băsescu, până acum “prietenul maghiarilor”, îl ajută, paradoxal, pe Victor Ponta care poate forma o majoritate fără minştri UDMR, dar bazându-se pe susţinerea formaţiunii la votul de marţi şi pe cooptarea unor demisionari din PNL şi PPDD.

Antonescu, shopping la “reduceri” la Milano
Crin Antonescu, liderul PNL, care a “forţat” criza guvernamentală prin retragerea miniştrilor din Cabinet, a fugit de la “locul faptei”. În plin scandal şi în toiul unor negocieri politice pentru stabilitatea guvernamentală, a ales să plece la Milano, cu “doamna”, să profite de sezonul reducerilor în capitala modei.
Crin Antonescu se prăbuşeşte în sondaje în urma deciziei de spargere a USL, dar Băsescu îl “bagă” în faţă, ca o soluţie pentru turul 2 la prezidenţiale. El a devenit din inamicul lui Băsescu, “răul cel mai mic”. Liberalii rămaşi pe poziţie la Bucureşti au opinii diferite despre “ideile” lui Băsescu de a declara anticonstituţional Guvernul Ponta 3.
Norica Nicolai, vicepreşedinte PNL şi europarlamentar, a declarat că Băsescu se află “într-o eroare” când interpretează în acest fel Constituţia. Alte voci liberale repetă însă vorbele lui Băsescu.

Jos Iohannis, sus Iohannis!
În “delirul” în care Băsescu se înscăunează premier, cu Boc preşedinte, apare pe post de candidat salvator Klaus Iohannis. Desigur, Băsescu nu mai explică rostul lui Boc, dar trebuie să intuim că primarul Sibiului va fi candidatul cuiva la prezidenţiale. El ar sparge concurenţa şi nu-i poate nimeni sta în cale. Deci, nu un tandem Boc ­ Băsescu, ci Iohannis ­ Băsescu!
Fără să clipească, Băsescu a spus că acum Iohannis “e bun” deoarece nu mai e “uns ca premier de Voiculescu”. Regula lui Băsescu “nici un discurs fără atac la Voiculescu” a fost respectată. A doua regulă ­ “ce bună” e Udrea în politică ­ a fost şi ea respectată.
Carcaletele politic “servit” de Băsescu, duminică înainte de prânz, a fost o încălzire pentru ce va să vină.
O săptămână fierbinte!

×