x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică „Bugetul hazliu” dezbătut la comisii

„Bugetul hazliu” dezbătut la comisii

de Adrian Ilie    |    14 Dec 2015   •   18:35
„Bugetul hazliu” dezbătut la comisii

Dezbaterile-maraton pe marginea bugetului în comisiile parlamentare de specialitate pot avea o savoare aparte. După ore în şir în care li s-au perindat prin faţă doar cifre, parlamen¬tarii mai au momente în care nu mai judecă limpede.
În acest sfârşit de săptămână, membrii comisiilor de buget-fi¬nanţe au stat de dimineaţa până seara să aprobe banii pentru prin¬cipalii ordonatori de credite în anul 2016, iar oboseala a dus de vreo câteva ori la certuri sau la momente de umor involuntar al economiştilor din Parlament. Totuşi sâmbătă dezbaterile înce¬puseră într-o atmosferă relaxată, chiar veselă din cauza peştilor de la Cotroceni.

Peştii fostului președinte
S-a constatat că în bugetul Administraţiei Prezidenţiale sunt trecuţi 5.000 de lei pentru hrana animalelor. Parlamentarii au început să-l întrebe pe reprezen¬tantul preşedinţiei „ce animale a lăsat fostul preşedinte la Cotro¬ceni”. Acesta s-a luat în serios: „Aceste lacuri conţin, aşa cum ne putem aştepta, peşti. Hrana este destinată peştilor din lacul artifi¬cial al Palatului Cotroceni”, a spus ritos omul lui Iohannis ce a trebuit să suporte ulterior tot felul de glume de contabil făcute de parlamentari.„Trebuie să le faceţi inventar, să-i cântăriţi”, a spus Gheorghe Ialomiţianu. La umorul involuntar, finanţiştii Parlamen¬tului stau mult mai bine. De exemplu, ministrul Culturii a cerut încă 5 milioane de lei pentru achiziţia sculpturii lui Brâncuşi, „Cuminţenia pământului”. Viorel Ştefan, preşedintele comisiei de la Cameră, nu a fost de acord cerând ca mai întâi Ministerul să cumpere sculptura şi apoi să primească bani. Cu alte cuvinte, să cumperi un bun cu nişte bani pe care nu îi ai şi pe care îi vei primi doar dacă vei cumpăra respectivul bun. După ce amen¬damentul a fost respins, ministrul Culturii a cerut renumărarea voturilor deoarece i s-a părut că s-a făcut o eroare, moment în care Ştefan s-a enervat. „Nu veniţi să număraţi la noi, că nici noi nu numărăm la Guvern”, a spus depu¬tatul.

Milioane la biserici
Momentul de vârf a fost cel în care comisia a votat un amenda¬ment prin care erau alocate două milioane de lei pentru restaurarea Mănăstirii Dealu crezând că au votat doar 2.000 de lei. Oricum, votul fusese precedat de o ceartă între Viorel Ştefan şi Vasile Horga (PNL), cel care susţinuse amenda¬mentul cu 2.000 de lei. Până la urmă, Horga a retras amenda¬mentul cu totul.

În mod tradiţional, la fiecare sfârşit de an, comisiile de buget-f inanţe lucrează în weekend, timp de multe ore pe zi, la dezbaterea bugetului, astfel încât acesta să ajungă lunea la plen.
 

×