x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Carmen şi Klaus Iohannis, implicaţi în traficul de copii

Carmen şi Klaus Iohannis, implicaţi în traficul de copii

03 Oct 2014   •   19:09
Carmen şi Klaus Iohannis, implicaţi în traficul de copii
Sursa foto: ISABELA PAULESCU/Agerpres

Neamţul Klaus Iohannis împreună cu soţia sa, Carmen, au fost implicaţi la începutul anilor 1990 într-o reţea specializată pe traficul internaţional de copii, care se ascundea sub paravanul adopţiilor internaţionale. Pe atunci, Iohannis era doar un biet profesor de fizică, care a reuşit în aceea perioadă tulbure să depună la bancă 9.000 de dolari. Zece ani mai târziu, în anul 2000, Iohannis a recunoscut public că el şi soţia sa au fost implicaţi în povestea adopţiilor internaţionale. Carmen Iohannis ar fi fost translator, iar el însoţitor de “turişti”, în special canadieni. În urma serviciilor prestate, canadienii l-au recompensat cu cadouri. Ce fel de cadouri, nu a vrut să zică. Cert este că familiile copiilor “exportaţi” în Canada îi acuză direct pe soţii Iohannis că le-au luat copiii.

Trei copii orfani
Soţii Elena şi Vasile Iliuţ au plecat în după-amiaza zilei de 11 iunie 1990 la o nuntă în satul Răşinari. Nu înainte de a îi lăsa pe cei trei copii ai lor în grija Mioarei Iliuţ, mătuşa lor. Seara târziu, întorşi de la petrecere, cei doi soţi s-au luat la ceartă. Gelos din cale afară, Vasile şi-a luat ucis soţia, apoi s-a sinucis. A doua zi, trupurile celor doi au fost descoperite de Mioara Iliuţ, sora criminalului. La trei zile după necazul care s-a abătut asupra familiei Iliuţ, în Răşinari şi-au făcut apariţia soţii Carmen şi Klaus Iohannis, împreună cu o familie de canadieni.
“Ne-au cerut să dăm spre adopţie cei trei copii rămaşi orfani: Elena Maria (7 ani), Vasile (5 ani) şi Anca (3 ani), că o să le fie mult mai bine în Canada. Eu eram cu băiatul meu în braţe şi mi-au cerut să-l dau şi pe el, că noi suntem săraci, că nu avem ce să le dăm de mâncare. Dar noi aveam tot ce ne trebuia: şase camere de locuit, doi cai, doi porci”, le-a spus Mioara Iliuţ jurnaliştilor de la ancheteonline.ro.
Ea le-a mai spus că Carmen Iohannis i-a luat în braţe copilul fiind foarte încântată pentru că era cu bucle blonde. “Avea toate informaţiile necesare. Ştia că sunt în divorţ şi insista că nu am cu ce să-l cresc. Am scăpat de ei în ziua aceea. Dar apoi au venit la noi în fiecare zi şi insistau să le dăm nepoţii spre adopţie, să le dăm certificatele de naştere ale copiilor.” Pe mama Mioarei au minţit-o că şi ei au avut un copil şi l-au dat spre adopţie, că îi era mai bine în Canada. “Am aflat târziu că soţii Johannis nu au avut copii”, a spus Iliuţ.
Într-un final, bunica copiilor, Maria Iliuţ, a cedat la insistenţele soţilor Iohannis şi şi-a
dat consimţământul pentru adopţie.

14 august 1990
Dosarul de înfiere a celor trei copii a fost făcut în două zile. La nici două luni de la “afacere”, Tribunalul Judeţean Sibiu a dat sentinţa 13/1990, prin care s-a eliberat certificatul de adopţie pe numele canadienilor Lalande Alain Roger şi Lalande Arlene Dianne.
“Părinţii minorilor înfiaţi declară că nu se opun la admiterea cererii. Sunt de acord cu înfierea, arătând că au certitudinea că înfietorii vor asigura toate condiţiile sub aspectul bunei îngrijiri, creşterii şi educaţiei minorilor. Reprezentatul procuraturii solicită admiterea cererii astfel cum s-a solicitat, dat fiind împrejurarea că în cauză sunt întrunite prevederile Legii nr.11/1990. Constată că prin cererea înregistrată la nr.685 din 8 august 1990, înfietorii Lelande Alain Roger şi Lelande Arlens Dianne, domiciliaţi în Tumbler Ridge 163 Kisketinew Cres-Canada, solicită ca prin hotărâre judecătorească să fie admisă cererea privind înfierea cu efecte depline a minorilor”, se precizează în decizia instanţei din 14 august 1990.

Pe lângă cei trei copii, familia de canadieni a mai adoptat-o şi pe micuţa Anda Maria (4 luni), tot prin intermediul lui Carmen şi Klaus Iohannis, care nu putea fi scoasă din ţară până la vârsta de un an. După ce şi-a dat seama că a fost înşelată, Maria Iliuţ a încercat să afle de la familia Iohannis care este situaţia nepoţilor ei. “De fiecare dată când i-am căutat, au fugit de noi. La un moment dat, am găsit-o pe scările blocului pe Carmen, dar a luat-o la goană şi l-a sunat pe Klaus. El a ieşit la noi şi a început să ne înjure. Paştele mamei voastre de sărăntoci!, acesta a fost răspunsul. Şi i-a dat un şut în fund Mariei. Aşa de fiecare dată când îi căutam şi le ceream socoteală, ne făceau în toate felurile, ne ameninţau că vedem noi ce păţim”, a declarat Mioara Iliuţ.
Disperaţi, membrii familiei Iliuţ au apelat la autorităţile statului.

Salvat de procurori
Pe 23 aprilie 2001, Maria Iliuţ a depus o plângere la Parchetul General în care solicita efectuarea unei anchete legate de cele întâmplate cu nepoţii ei. După o scurtă investigaţie, procurorii au decis să soluţionize dosarul cu Neînceperea Urmăririi Penale. Dar, în anul 2007, femeia s-a adresat inclusiv preşedintelui României, Traian Băsescu, “ca fiind unica soluţie” pentru elucidarea situaţiei celor trei copii, menţionează justitiarul.ro. “Atât mai vreau înaintea morţii, să ştiu dacă nepoţii mai trăiesc pentru că sunt foarte bolnavă. Pentru înşelăciunea lui Klaus, care a dus sute de copii. Avea o cameră unde-i ţinea, la prietenul lui Mitrea Ioan, care a decedat în chinuri grele, că a ştiut şi nu a spus (…) Să nu mă lăsaţi fără răspuns, domnule preşedinte”, îşi încheie epistola Maria Iliuţ.
Anul trecut Maria Iliuţ a murit cu gândul la nepoţii ei.

Iohannis se acuză
Zece ani mai târziu, în 2000,Iohannis a recunoscut într-o conferinţă de presă că a primit cadouri de la familia canadiană, iar soţia lui le-a fost doar translator. El chipurile
doar i-a însoţit pe canadieni. Mai mult, nu a dat detalii despre ce fel de cadouri a primit, în schimb legea adopţiilor din 1990 interzicea clar primirea de foloase necuvenite în procesele de adopţii de copii. Justitiarul.ro precizează că şi azi Iohannis are trecută
în declaraţia de avere suma de 9.000 de dolari, depusă la bancă încă din anul 1990. Iar doi ani mai târziu îşi cumpără prima casă cu 75.000 de mărci germane. Oare de unde avea Iohannis atunci atâta bănet?

Cei trei copii ai familiei Iliuţ, daţi spre adopţie unei familii din Canada




×
Subiecte în articol: Klaus Iohannis - mapa profesionala