x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Casa Elisabetei Rizea, restaurată de familia regală

Casa Elisabetei Rizea, restaurată de familia regală

de Mariana Zaharia    |    11 Apr 2018   •   11:21
Casa Elisabetei Rizea, restaurată de familia regală

La șaptesprezece ani de la vizita făcută de Regele Mihai Elisabetei Rizea, una dintre cele mai puternice luptătoare anticomuniste, un alt reprezentant al Casei Regale a României a mers la Nucșoara, în Argeș. Principele Radu al României s-a întâlnit cu strănepotul femeii care a fost simbol al rezistenţei anticomuniste.

 

Principele Radu a venit în mica localitatea argeșeană în urma unei scrisori trimise de strănepotul luptătoarei anticomuniste. Bogdan Vârvoreanu spune că locuința străbunicii sale s-a degradat mult în ultimii ani și ar vrea să o renoveze pentru a o transforma în muzeu. A păstrat camerele cu aproape toate obiectele de mobilier, iile şi, mai ales fotografiile. Pe unul dintre pereți este chiar o poză a Regelui Mihai, făcută în 2001 atunci când a venit să o vadă pe Elisabeta Rizea. Arhitectul Casei Regale care l-a însoţit pe principe a explicat că prima etapă este consolidarea fundaţiei casei construite în 1931 și apoi înlocuirea acoperişului.

Pentru ca locuința să poată fi inclusă în categoria monumentelor istorice, toate reparațiile trebuie făcute cu aceleași materiale folosite la construcție. Astfel, în cazul acoperișului, specialiștii au spus că trebuie refăcut cu șiță și nu cu țiglă, așa cum este acum pentru ca locuința să fie cea originală. După ce a văzut grădina și beciul, Principele Radu s-a așezat la masă cu strănepoții Elisabetei Rizea. Același lucru l-a făcut cu ani în urmă și Regele Mihai, dar pe atunci Majestatea Sa a luat masa chiar cu eroina.

„Neîndoios că o să îi ajutăm să răzbată cu asociația (în memoria Elisabetei Rizea – n.red.) fiindcă ea are și caracter de familie, dar are și un caracter civic. E o organizație care vorbește mult despre valorile străbunicii lor (...) O să facem mai întâi o seară la Palatul Elisabeta în memoria Elisabetei Rizea, dacă se poate chiar de ziua ei de naștere, ca să vorbim societății civile din Capitală despre intențiile asociației”, a declarat Principele Radu înainte să plece din Nucșoara.

Elisabeta Rizea l-a avut ca oaspete de mai multe ori însă, în tinerețe, pe tânărul prinț Mihai ,care și-a petrecut câteva vacanțe în Nucșoara. În 2001, atunci când s-au văzut ultima dată, Regele a venit la volanul unui Mercedes și a fost întâmpinat în fața casei chiar de gazda care avea atunci 89 de ani.

Regele și Regina au luat prânzul cu Elisabeta Rizea chiar după Paște. „Până oi muri, îl iubesc ca pe ochii din cap! Doresc să fie regele României, să fie mereu în ţară”, spunea atunci Elisabeta Rizea pentru presa locală.

Familia regală e o instituție care e puțin altfel decât celelalte. E multă speranță, multă mândrie, multă încredere, multă iubire, lucruri care stau la baza legăturii dintre societate și coroana română. Elisabeta Rizea i-a vorbit Regelui Mihai cu multă încredere. Și-a deschis brațele către Rege pe care îl vedea pentru prima oară, dar era ca și cum îl cunoștea de-o viață. Principele Radu

×
Subiecte în articol: casa Elisabetei Rizea restaurată