x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Șeful USR, mândru de Nicușor - primarul frigului și de Clotilde - incompatibilă cu lupta anticorupție

Șeful USR, mândru de Nicușor - primarul frigului și de Clotilde - incompatibilă cu lupta anticorupție

de Ion Alexandru43    |    26 Ian 2023   •   08:00
Șeful USR, mândru de Nicușor - primarul frigului și de Clotilde - incompatibilă cu lupta anticorupție

Liderul USR, Cătălin Drulă, nu exclude susținerea lui Nicușor Dan, de către această formațiune, pentru un nou mandat la Primăria Capitalei, la alegerile locale din anul 2024. Spre deosebire de actualii aliați ai partidului progresist, de la PNL, care au decis deja, la nive informal, să nu-i mai acorde un astfel de sprijin actualului edil. De altfel, Drulă se declară mândru de primarii pe care USR îi are, inclusiv de Clotilde Armand, anchetată de Parchetul General, la sesizarea ANI, pentru încălcarea legii privind incompatibilitățile și conflictul de interese. USR, partid parlamentar de opoziție, se află la putere, atât în Consiliul General al Capitalei, cât și la nivelul majorității primăriilor de sector, atât prin primari, cât și prin viceprimari, ocupând aproximativ o treime din mandatele de consilieri în consiliile locale.

Cu o evoluție spectaculoasă în intenția de vot, de la 15,7 la sută scor la alegerile Parlamentare din anul 2020, la 8% în ianuarie 2023, USR ar vrea să continuie cu aceiași oameni în administrația publică locală, cel puțin la București, și după anul 2024. Liderul formațiunii progresiste, Cătălin Drulă, a precizat, într-un interviu acordat postului public de televiziune, că USR încă nu a luat o decizie cu privire la susținerea lui Nicușor Dan pentru un nou mandat la Primăria Capitalei. „Văd că sunt și multe lucruri care nu s-au întâmplat în București. Noi facem parte dintr-o coaliție locală la București, alături de PNL. USR nu va lăsa, în niciun caz, Bucureștiul, din nou, pe mâna Gabrielei Firea”, a mai adăugat liderul progresist.

Mandatul dezastruos al lui Nicușor Dan, ca edil general, nu pare, așadar, atât de rău pentru USR. De altfel, partidul condus de Cătălin Drulă l-a susținut pe actualul primar la alegerile locale din anul 2020, alături de PNL, susținere care a fost răsplătită cu vârf și îndesat. USR are, în acest moment, nu doar funcția de primar general, ocupată de Nicușor Dan, dar deține și una din cele două funcții de viceprimar general, în persoana lui Horia Tomescu, iar, la nivelul Consiliului General al Municipiului București, ocupă 17 din cele 55 de mandate de consilieri generali.

Se anunță lupte aprige pentru Capitală, în anul 2024

Surse politice arată că luptele pentru Primăria Capitalei, în anul 2024, vor fi unele mai mult decât ascuțite, întrucât atât PNL, cât și USR, care au constituit, în 2020, alianța locală, vor pentru ele însele fotoliul de primar general. Aceleași surse acreditează ideea că actualul primar al Sectorului 6, Ciprian Ciucu, președintele PNL București, ia în calcul o candidatură pentru Primăria Capitalei, acesta având, deja o relație conflictuală cu actualul edil, Nicușor Dan. Mai mult, deși alianța locală cu USR și PMP pare să funcționeze, încă, la nivelul Consiliului General, există tot mai multe voci din PNL care exclud categoric susținerea lui Nicușor Dan pentru un nou mandat.

În ceea ce privește PSD, care a câștigat, de facto, alegerile locale la București, în septembrie 2020, deținând cele mai multe mandate în Consiliul General, dar rămânând în opoziție, va merge, conform mai multor surse politice, la alegerile din 2024 cu Gabriela Firea drept candidat pentru funcția de primar general al Capitalei. În aceste condiții, USR are două variante: fie se prezintă la acest scrutin cu propriul candidat, fie îl va susține pe Nicușor Dan pentru un al doilea mandat, lucru destul de probabil, având în vedere cele declarate de Cătălin Drulă.

Clotilde Armand, ținută, în continuare, în brațe

Liderul USR merge și mai departe cu politica de continuitate, în ciuda dezastrului resimțit de bucureșteni în ultimii doi ani de administrație progresistă, luând în calcul să o susțină și pe Clotilde Armand, pentru un al doilea mandat la conducerea Primăriei Sectorului 1. „Doamna Clotilde Armand se luptă cu o mafie enormă la Sectorul 1, cu mafia gunoiului de acolo. Un primar în funcție, într-un partid, întotdeauna e pole-position să fie candidat în continuare. Este o jumătate de mandat, mai are încă jumătate de mandat. Este foarte multă muncă, întâi rânești și apoi obții rezultate. Eu sunt mândru de toți colegii mei care sunt primari”, a mai afirmat Cătălin Drulă, în interviul citat.

Drulă nu este deranjat nici de faptul că ANI a sesizat Parchetul General în legătură cu Clotilde Armand, acuzată că a semnat mai multe dispoziții prin care s-a numit pe ea însăși în funcția de manager al unui proiect finanțat din fonduri europene, denumit „Îmbunătățirea capacității administrației locale pentru dezvoltarea, implementarea și promovarea măsurilor anticorupție”. În acest mod, spun cei de la ANI, dispozițiile semnate de Clotilde Armand au produs un folos material pentru ea însăși în cuantum de 18.710 lei

Speră ca dosarul primarului să aibă aceeași soartă cu cel al președintelui

„Doamna primar a spus că va ataca aceste concluzii. ANI nu este o instituție judiciară. Ea face numai rapoarte și, de altfel, sunt cazuri de notorietate în care s-a înșelat. Unul dintre ele este chiar al președintelui României, unde a fost un raport care a fost întors  în justiție. Sunt convins să va anula acest raport”, a mai precizat Cătălin Drulă.

Cazul de „notorietate” la care se referă liderul USR este al președintelui Klaus Iohannis, acuzat de ANI că, în calitatea sa de primar al Sibiului, avea și calitatea incompatibilă cu cea de membru în AGA al Societății de Apă-Canal Sibiu. Pentru același gen de incompatibilități, prin decizii definitive ale instanțelor, în aceeași perioadă toți edilii anchetați de ANI au rămas fără mandate. În toamna anului 2014, însă, când Iohannis candida pentru  Palatul Cotroceni, Înalta Curte de Casație și Justiție a decis, în mod surprinzător, să anuleze acest raport al ANI. În 2016, președinta ÎCCJ, Livia Stanciu, a fost numită de către Klaus Iohannis în funcția de judecător la Curtea Constituțională. În 2023, liderul USR este convins că și dosarul lui Clotilde Armand va avea parte de un deznodământ similar.

 

La putere în Consiliul General, dar și la nivelul sectoarelor

Conform ultimului sondaj CURS, dacă duminică ar avea loc alegeri parlamentare, USR ar primi doar 8% din voturi. O înjumătățire față de scorul obținut la ultimele alegeri generale. Asta, în condițiile în care vorbim de un partid de opoziție. La nivel de București, însă, USR se află la… guvernare. Așa cum arătam anterior, pe lângă Nicușor Dan, care ocupă funcția de primar general, susținut de USR, formațiunea condusă de Cătălin Drulă are și o funcție de viceprimar și 17 din cele 55 de mandate de consilieri generali.

La Primăria Sectorului 1, USR are funcția de primar, prin Clotilde Armand, dar și 9 dintre cele 27 de locuri în Consiliul Local. La primăria Sectorului 2, formațiunea deține funcția de primar, prin Radu Nicolae Mihaiu, funcția de viceprimar, prin  Alexandra Chirilă, precum și 9 din cele 26 de mandate în Consiliul Local. La Primăria Sectorului 3, USR deține funcția de viceprimar, în persoana lui Ștefan Lucian Judele, și 9 din cele 31 de mandate de consilieri locali.

La Sectorul 4, progresiștii ocupă 8 din cele 25 de mandate în Consiliul Local, iar la Sectorul 5 ocupă 5 din cele 26 de mandate de consilieri. La Sectorul 6, USR are două funcții de viceprimar. Este vorba despre Alexandru Valeriu Gâdiuță și despre Mihaela Ana Maria Ștefan, precum și 8 din cele 27 de mandate din Consiliul Local.

×