x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Ce condiții pune PNL pentru noul Cod Fiscal

Ce condiții pune PNL pentru noul Cod Fiscal

de Diana Lazăr    |    05 Mai 2015   •   08:38
Ce condiții pune PNL pentru noul Cod Fiscal
Sursa foto: LIVIU SOVA/AGERPRES FOTO

Liberalii condiţionează votul în plen la Codul Fiscal de includerea unor amendamente. Eliminarea de îndată a taxei pe stâlp, reducerea contribuţiilor sociale la 32%, eliminarea unor taxe pentru IMM-uri sunt câteva dintre ideile la care PNL ţine cu dinţii. De partea cealaltă, social-democraţii speră să obţină capital electoral prin măsurile aplicate.

„Guvernul Ponta ia măsuri bune, dar le pregăteşte prost. Premierul îşi anulează singur eventualele efecte pozitive ale Codului Fiscal”, a declarat pentru Jurnalul Național, fostul ministru al Finanţelor, liberalul Gheorghe Ialomi-ţianu. În opinia sa, reducerea TVA la alimente de la 24% la 9% ar fi trebuit pusă în apli-care imediat ce a fost anunţată pentru că astfel comercianţii nu ar fi avut timp să crească preţurile artificial pentru a le reduce de la 1 iunie. „La fel şi cu eliminarea taxei pe stâlp. Ea trebuia scoasă de îndată, nu din ianuarie 2016”, mai spune Ialomiţianu. În opinia sa, inclusiv reducerea CASS-ului la angajator cu 5 puncte procentuale a fost o măsură bună, dar ulterior anulată de tăierea investiţiilor de către Guvern. Criticile aduse de liberali Executivului se vor regăsi şi sub formă de amendamente la Codul Fiscal.

„Dacă nu ne trec amendamentele aşa cum vrem noi, în plen nu votăm Codul”, susține Ialomiţianu. Printre schimbările pe care le vrea opoziţia se numără reducerea contribuţiilor sociale de la 39% la 32%, eliminarea accizei la combustibil aşa cum era în forma propusă de Guvern şi reintrodusă de senatori, scăderea impozitelor pentru clădirile cu altă destinaţie decât cele de locuinţă, acordarea unor faci-lităţi fiscale pentru IMM-uri.

Pesediștii caută voturi
Dacă liberalii nu s-au decis cum vor vota, social-democraţii au ordin de la partid să susţină proiectul. Nu toţi deputaţii PSD sunt însă mulţumiţi de forma propusă de propriul Guvern. „Nu-mi place viziunea Executivului. Prea multe facilităţi pentru firmele mari şi prea puţine pentru cele mici şi oamenii de rând”, opinează un deputat PSD. Alţii, în schimb, speră ca tocmai datorită măsurilor propuse de Guvern să obţină voturi. „Dacă toate măsurile astea nu se resimt repede în buzunarul oamenilor de rând, la anul putem spune «pa». Pierdem alegerile rău de tot”, crede un alt socialdemocrat.

Premierul se grăbește

Social-democraţii pregătesc calendarul pentru apro-barea în Camera Deputaţilor a noului Cod Fiscal pen-tru a se încadra în termenul cerut de Victor Ponta de 1 iunie. Pentru a accelera procedurile, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a avut luni o discuţie cu uşile închise la grupul PSD. Săptămâna trecută, proiectul a trecut de Senat cu susţi-nerea UDMR.

Temerile Guvernului
Ministrul de Finanţe a încercat să convingă deputaţii PSD să nu mărească proporţiile efortului bugetar presupus de noul Cod Fiscal prin depunerea de noi amendamente. „Au fost discuţii despre forma în care Codurile au ieşit de la Senat. Nu au fost nemulţumiri, ci întrebări legate de tipul de amendamente care mai pot fi depuse. Rugămintea mea expresă la colegi a fost să nu depună amendamente care să aibă un impact asupra bu-getului”, a spus Eugen Teodo-rovici după încheierea discuţiilor de luni cu deputaţii PSD.
 

×
Subiecte în articol: cod fiscal