x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Conducerea PNL se pregăteşte de harachiri

Conducerea PNL se pregăteşte de harachiri

de Marius Gîrlașiu    |    07 Dec 2016   •   16:02
Conducerea PNL se pregăteşte de harachiri

Întreaga conducere a PNL ar putea fi decapitată dacă liberalii vor eşua în tentativa de a instala al doilea Guvern Dacian Cioloş după alegerile de duminică. Deşi şi-a asumat prima o eventuală înfrângere, Alina Gorghiu susţine acum că toţi membrii din conducerea centrală şi liderii filialelor din ţară ar trebui să demisioneze dacă liberalii nu vor face majoritatea parlamentară.

 

Alina Gorghiu şi-a anunţat încă din luna octombrie demisia din fruntea PNL în cazul în care liberalii nu vor fi cei în jurul cărora se va forma viitoarea majoritate parlamentară. Luna trecută, şefa PNL a plusat spunând că mizează pe “un scor naţional mai bun decât la locale”, ceea ce înseamnă că liderii din Modrogan se aşteaptă la un scor de peste 32% la scrutinul de duminică. Acum, cu doar patru zile înainte de alegeri, Alina Gorghiu susţine că nu ar fi singura vinovată în cazul unui eşec la parlamentare. “Nimeni din PNL nu fuge de demisie şi nu-şi pune problema să nu-şi asume răspunderea. Dacă majoritatea parlamentară care să dea premier în persoana lui Dacian Cioloş nu se face, răspunderea nu este doar a Alinei Gorghiu, ci va fi a tuturor din Biroul Politic Naţional şi a tuturor şefilor de filială care nu produc rezultatul la care s-au angajat”, a precizat şefa liberalilor. Ceea ce înseamnă că o eventuală înfrângere a PNL ar atrage după sine un adevărat tsunami politic în interiorul partidului. Pe lângă Alina Gorghiu şi liderii filialelor din teritoriu, un pas în spate ar trebui să facă toţi vicepreşedinţii partidului, secretarul general Ilie Bolojan, liderii grupurilor parlamentare, dar şi foştii preşedinţi ai partidului, care sunt încă membrii de partid. “PNL trebuie să înveţe că performanţa se premiază şi contraperformanţa se sancţionează. În acest partid, de-a lungul vremii, din păcate, nu prea s-a sancţionat contraperformanţa”, a sunat avertismentul Alinei Gorghiu pentru căpeteniile liberale.

 

Cioloş, şef din primăvară?

Unul dintre cei care ar putea prelua şefia PNL după Congresul din primăvara lui 2017 este chiar premierul Dacian Cioloş, cel care a participat ieri la o dezbatere controversată organizată de Grupul pentru Dialog Social. Prezent la discuţie, fostul lider PNL Valeriu Stoica l-a întrebat pe Cioloş ce va face dacă nu va ajunge din nou prim-ministru şi dacă va accepta “riscul de a se murdări într-un partid pentru a-l curăţa”. “În momentul de faţă nu sunt decis dacă modalitatea cea mai bună e ca imediat după alegeri să intru într-un partid politic. Nu exclud acest lucru, dar va depinde de mai multe lucruri”, a precizat premierul. Pentru a deveni şef al liberalilor, premierul ar fi obligat să se înscrie mai întâi în partid. ”În momentul acesta, statutul e foarte limpede şi legea partidelor e foarte limpede: doar un membru de partid poate deveni preşedinte al partidului. Congresul va fi în 2017, după alegerile generale. Dacă Dacian Cioloş va dori să se înscrie în PNL, ceea ce ar fi un lucru de dorit de mine cel puţin, dar sunt convinsă că şi de colegii mei, vom vedea atunci”, a explicat Alina Gorghiu.

 

Dacian Cioloş, prim-ministru: O să votez și PNL, și USR, pentru că sunt două liste. Una pentru Senat și una pentru Camera deputaților. Din cele două voturi, din cele două ștampile puse, una va merge pe PNL și una pe USR.

 

 

×