x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Curtea de Conturi, în proces de „teleormanizare”

Curtea de Conturi, în proces de „teleormanizare”

de Sînziana Duţă    |    11 Oct 2017   •   12:15
Curtea de Conturi, în proces de „teleormanizare”
Sursa foto: DIANA OROS

Omul susţinut de Liviu Dragnea, actualul secretar general al Guvernului, Mihai Busuioc, a fost validat de majoritatea PSD-ALDE pentru a prelua funcţia de preşedinte al Curţii de Conturi, ocupată în ultimii nouă ani de fostul premier Nicolae Văcăroiu. În „board”-ul Curţii de Conturi va ajunge şi fostul vicepreşedinte al ANAF, Florin Tunaru, originar din Teleorman şi fost consilier personal al actualului lider PSD.

Comisiile reunite de buget-finanţe ale Parlamentului au validat, ieri, cu 18 voturi „pentru”, 10 „împotrivă” și o abținere candidatura lui Mihai Busuioc pentru funcţia de preşedinte al Curţii de Conturi. Pentru poziţia de vicepreşedinte al instituţiei a fost validat Nicu Marcu, iar pe aceeaşi poziţie, dar în cadrul Autorităţii de Audit, a fost votat Florin Tunaru. Preşedinte al Autorităţii de Audit a fost validat Lucian Vlădescu, fostul preşedinte al ANRMAP. De asemenea, comisiile reunite l-au validat pentru funcţia de consilier de conturi pe Aurel Dumitru. Deputaţii şi senatorii vor acorda, astăzi, în plen reunit, votul final pentru numirea noii conduceri a Curții de Conturi.

Crescut de Blaga şi Udrea, adoptat de PSD

Mihai Busuioc, actualul secretar general al Guvernului, a fost secretar general adjunct la Ministerul Dezvoltării, în mandatul lui Liviu Dragnea. În anul 2014, în spațiul public au apărut informații conform cărora Busuioc era omul de încredere al fostului lider PDL Vasile Blaga, el fiind șef al Oficiului de Cadastru pe vremea Elenei Udrea. În luna iunie, înainte ca Sorin Grindeanu să fie demis prin moțiune de cenzură, Busuioc a refuzat să contrasemneze ordinul prin care premierul dispunea eliberarea sa din funcție. La acea vreme, Grindeanu l-a schimbat pe Busuioc cu Victor Ponta, considerând că şeful SGG este unealta lui Liviu Dragnea, omul prin intermediul căruia liderul PSD controlează toate actele emise în Palatul Victoria. Fostul premier Victor Ponta a acuzat, ieri, că Busuioc va avea o misiune clară în fruntea Curţii de Conturi- „La Curtea de Conturi președinte trebuie să fie Mihai Busuioc de la PD (promovat de Blaga și Udrea)! De fapt, miza e clară: Busuioc să îngroape tot ceea ce au semnat Liviu Dragnea și Sevil Shaideh la MDRAP. Ați înțeles acum la ce sunt bune voturile din Parlament ale PSD?”, a scris Ponta pe Facebook. La rândul său, senatorul PNL Florin Cîțu l-a acuat pe Liviu Draganea că vrea „să înscrie și Curtea de Conturi în PSD”. „PSD are două obiective: 1. Să poată fura în liniște și să nu răspundă penal. Aici Curtea de Conturi și CCR au cel mai mare rol. 2. Să strivească orice urmă de opoziție politică, a societății civile și a sectorului privat. Aici ASF, BNR, Consiliul Concurentei şi ANAF sunt instituțiile pe care PSD le va arunca asupra celor care se opun dictaturii PSD-iste”, a susţinut Cîţu înainte de începerea audierilor.

Demis de Grindeanu, promovat de Dragnea

La CC va ajunge şi fostul vicepreşedinte al ANAF, Florin Tunaru. Teleormănean la origine, Tunaru va fi uns în funcția de vicepreședinte al Autorității de Audit. Acesta a lucrat cu Liviu Dragnea la CJ Teleorman, ca director adjunct şi mai apoi director executiv la Direcția de Contabilitate. În perioada 2010-2011, Tunaru l-a consiliat pe şeful CJ Teleorman Liviu Dragnea în domeniul financiar-contabil şi al finanţelor publice. Anul acesta, în luna iunie, fostul premier Sorin Grindeanu (aflat în plin război cu Liviu Dragnea) l-a demis pe Tunaru din funcţia de vicepreşedinte al ANAF, pe care o ocupa din anul 2012, când USL a ajuns la guvernare.

Suspiciuni asupra unor candidaţi incompatibililor

Președintele Comisiei de buget-finanțe din Senat, Eugen Teodorovici (PSD), și-a depus formal candidatura la funcția de președinte al Curții de Conturi, însă şi-a retras-o în momentul imediat următor, invocând o decizie a Curţii Constituţionale din 2010, care arăta că s-a aflat în stare de incompatibilitate. La acea vreme, Teodorovici a candidat la funcţia de auditor în cadrul CC, însă a fost revocat pe motiv de incompatibilitate, pentru că în trecut fusese ordonator de credite. Teodorovici a propus înainte de audieri ca Parlamentul să ceară un punct de vedere de la Agenţia Naţională de Integritate. „Uitându-mă la lista de candidaţi, cred că sunt foarte multe prezenţe aici care se află în situaţia pe care Curtea o invoca în 2010, şi anume aceea de posibilă incompatibilitate. Cei astăzi înscrişi sunt ordonatori de credite în structurile publice pe care le reprezintă”, a explicat fostul ministru. În cele din urmă, propunerea lui Teodorovici a fost respinsă, pe motiv că la dosarul fiecărui candidat există o declaraţie pe proprie răspundere că respectă "condiţiile prevăzute de Legea Curţii de Conturi".

13 candidați au concurat pentru o funcţie de conducere la Curtea de Conturi. Cristian Socol, fost consilier al premierului Victor Ponta, şi-a retras candidatura  pentru funcţia de vicepreşedinte al CC, înainte de începerea audierilor.

 


 

×
Subiecte în articol: curteade conturi