x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Dacian Cioloş, între PNL, USR sau propriul partid

Dacian Cioloş, între PNL, USR sau propriul partid

de Marius Gîrlașiu    |    20 Feb 2017   •   09:41
Dacian Cioloş, între PNL, USR sau propriul partid

Fostul premier Dacian Cioloş îşi pregăteşte revenirea pe scena politică. Surse liberale susţin că Cioloş se va înscrie în PNL până la finalul lunii februarie, în ciuda faptului că o parte însemnată din partid nu vede cu ochi buni “mariajul” după eşecul suferit la alegerile parlamentare din 11 decembrie. Cioloş nu exclude nici varianta în care va înfiinţa el însuşi un partid dacă nu-şi va găsi locul într-unul din partidele prietene.

 

Dacian Cioloş a anunţat în week-end că ia în calcul trei variante pentru viitorul său pe scena politică: fie va sta „în afara partidelor" şi îşi va aduce contribuţia prin intermediul unui ONG, fie va intra într-un partid deja existent pentru a demonstra că se poate face şi altfel politică, fie îşi va construi de la zero propria formaţiune politică. Chiar dacă nu a exclus ultima variantă, Cioloş a explicat însă că are rezerve în a porni la drum cu un nou partid. “În ultimii ani au apărut partide noi în România, dar cam toate au rămas acolo, se zbat să intre în Parlament. Unele dintre ele nici nu au reuşit. Pe de altă parte, partidele mai vechi pe care le avem şi-au pierdut încrederea. Mă întreb dacă soluţia e ca de fiecare dată să faci un partid nou, rămânând în aceeaşi politică, sau să găseşti modalitatea prin care să schimbi modul în care se face politică, indiferent de partid", a spus Cioloş, într-un interviu pentru Europa FM.

 

Bate la uşile liberalilor

Potrivit Antena 3, surse din conducerea PNL susţin că fostul premier intenţionează să se înscrie în rândurile liberalilor pentru a candida în vară la Convenţia Naţională, decisivă pentru alegerea noului lider al partidului. Cioloş ar fi vrut să-şi depună adeziunea la organizaţia PNL din Sălaj, oraşul de unde provine, însă liberalii i-ar fi transmis că nu ar avea rost să încerce, pentru că ar fi refuzat. Astfel, fostul premier ar fi căutat sprijin din partea fostului secretar general al liberalilor, Ilie Bolojan, cel care conduce filiala PNL Bihor, şi ar fi încercat să-şi depună adeziunea acolo. Informaţiile potrivit cărora Cioloş bate la uşile PNL au fost confirmate şi de fostul jurnalist Robert Turcescu. Deputatul PMP susţine că, potrivit unor “surse liberale”, Dacian Cioloş se va înscrie în PNL până la sfârşitul lunii februarie. Statutul PNL prevede însă că pentru funcţia de preşedinte al partidului pot candida doar membrii cu o vechime de cel puţin cinci ani, condiţie pe care fostul premier nu o îndeplineşte, el nefiind nici măcar membru de partid. În cazul său ar putea exista însă o derogare de la vechime, după modelul celei de care a beneficiat preşedintele Klaus Iohannis în vara lui 2014.

 

Refugiu în USR

Dacă se va înscrie în PNL, Dacian Cioloş se va lovi însă de ostilitatea unor facţiuni importante din partid. Atât vechii liberali, cât şi o parte dintre foştii pedelişti nu văd cu ochi buni revenirea lui Cioloş în anturajul partidului, cu atât mai puţin în funcţia de lider suprem al PNL. După eşecul suferit la alegerile parlamentare, mai mulţi liberali i-au reproşat fostului premier apatia din timpul campaniei electorale precum şi faptul că nu s-a implicat deloc în sprijinul partidului. Liberalul Mihai Voicu explica la acea vreme că măsurile guvernului Cioloş au demobilizat activul de partid, iar mulţi dintre primarii liberali din teritoriu au tras mai mult pentru partidul lui Traian Băsescu, decât pentru PNL. În cazul în care liberalii îi vor închide uşa în nas, Cioloş are şi varianta adeziunii la USR, acolo unde este aşteptat cu braţele deschise de către Nicuşor Dan şi foştii tehnocraţi care s-au înscris în partid.

 

Dacian Cioloş, fost prim-ministru: Teama mea e că lumea se plictiseşte repede de un partid şi iar se întoarce la ideea că, până la urmă, toţi sunt la fel.

 

Convenţia Naţională a PNL, în urma căreia se va alege noul lider al partidului, va avea loc pe 17 iunie, în vreme ce alegerile din organizaţiile locale şi judeţene ar trebui finalizate cel mai târziu până în data de 2 mai.

 

Dacian Cioloş ar avea nevoie de o derogare din partea liberalilor pentru a putea candida la Convenţia Naţională din luna iunie.

×