x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Foştii membrii ai CPUN evocă evenimentele din decembrie 1989

Foştii membrii ai CPUN evocă evenimentele din decembrie 1989

25 Feb 2016   •   12:14
Foştii membrii ai CPUN evocă evenimentele din decembrie 1989
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

Membri ai primei structuri de conducere post-decembriste, în frunte cu fostul preşedinte Ion Iliescu, s-au adunat din nou la aceeaşi masă, la Palatul Parlamentului, pentru a evoca evenimentele din decembrie 1989 care au dus la căderea regimului Ceauşescu.

Dezbaterea, care a început cu un moment de reculegere, a fost organizată de IRRD împreună cu Asociaţia Neguvernamentală Clubul CPUN. Această asociaţie a fost înfiinţată în luna mai a anului trecut ca "instituţie politică unică, primul forum al pluripartidismului şi al dezbaterilor libere".

Fostul preşedinte Ion Iliescu a evocat un "moment de istorie cu o semnificaţie deosebită", redactarea comunicatului către ţară în 10 puncte de către Consiliul Frontului Salvării Naţionale (CFSN), prezentat pe postul public de televiziune în decembrie 1989.

"Programul de 10 puncte viza schimbări de esenţă în viaţa publică, economică, socială. (...), aceste obiective programatice cunoscând o dezvoltare detaliată în decretul privind constituirea Consiliul Salvării Naţionale. În esenţă, toate elementele sistemului democratic, ale statului de drept, ale economiei de piaţă care au început să se materializeze ulterior sunt conţinute în cele 10 puncte ale comunicatului pentru ţară din 22 decembrie 1989 al CFSN. Ele au conturat practic sensul Revoluţiei Române. O revoluţie se judecă prin rezultate. (...) A fost lichidat monopolul unui partid şi instalat pluripartidismul", a afirmat Ion Iliescu, care a vorbit apoi despre redactarea primei Constituţii de către Antonie Iorgovan.

Fostul premier Petre Roman a remarcat că prima Constituţie democratică a fost un prim reper foarte important pentru societate. El s-a referit la momentul apariţiei CPUN, la finele lunii ianuarie 1990, organism născut "dintr-o încleştare".

"CPUN a fost într-adevăr un fel de parlament. Cei care erau membri CPUN nu aveau legitimitate pentru că nu erau aleşi, dar asta nu înseamnă că nu aveau sentimentul răspunderii parlamentare. (...) O mare realizare democratică, pentru că am reuşit să ne punem de acord pentru a forma acest forum cu caracter democratic, cu o orientare foarte interesantă pentru ceea ce voia să fie România", a arătat Petre Roman.

El a menţionat că un act normativ foarte important adoptat de CPUN este legea constituţională - până la adoptarea primei Constituţii post-decembriste.

La dezbatere au mai participat Radu Ciuceanu, Răzvan Theodorescu, Marian Enache, Dumitru Mazilu, Cazimir Ionescu, Claudiu Iordache. AGERPRES

×
Subiecte în articol: ion iliescu cpun