x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică „Generalul” conduce din umbră

„Generalul” conduce din umbră

de Marius Gîrlașiu    |    14 Iun 2015   •   22:41
„Generalul” conduce din umbră
Sursa foto: LIVIU SOVA/AGERPRES FOTO

Gabriel Oprea a ameninţat că UNPR va ieşi de la guvernare dacă PSD va modifica “pe furiş” Codurile Penale. Mutarea vicepremierului l-a pus în mare încurcătură pe Victor Ponta, care se confruntă cu o presiune uriaşă din partea partidului. Pesediştii vor modificarea de urgenţă a legislaţiei penale şi demiterea ministrului Justiţiei, Robert Cazanciuc.

„I-am spus-o şi lui Victor Ponta, pe noi ne pierd de parte¬neri dacă unii vor să modifice, pe furiş, Codul Penal”. Ameninţarea directă lansată de Gabriel Oprea a pus pe jar coaliţia de guvernare şi a dinamitat liniştea în PSD. Enervaţi de anchetele DNA, pese¬diştii i-au cerut răspicat lui Victor Ponta să-l demită pe ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, pentru lipsa de reacţie în faţa „abuzurilor procurorilor”. Soci¬al-democraţii vor să urgenteze şi adoptarea celor 22 de proiecte de modificare a Codurilor Penale, care se vor afla mâine pe ordinea de zi a Comisiei juridice. În acest context, reacţia neaşteptată a liderului UNPR i-a dat şah mat lui Victor Ponta, care se vede pus între ciocan şi nicovală. Cu presiunea baronilor în ceafă, dar şi cu teama că, dacă va face pe plac partidului, va prăbuşi coaliţia de guvernare.

Suspendat din fruntea CJ şi din cea de preşe¬dinte executiv al PSD Constanţa, Nicuşor Constantinescu a fost primul care l-a atacat pe Gabriel Oprea. „Nu se pune un semn de întrebare de ce se înscriu toţi acolo? De frică şi de umbrela protecţiei DNA-SRI. Domnul Oprea o apără şi pe doamna Kovesi şi DNA-ul”.

Planul secret al vicepremierului
În interiorul PSD se vorbeşte fără ocolişuri despre un plan bine pus la punct al vicepremierului Gabriel Oprea, care le-ar fi promis protecţie în faţa anche¬telor DNA celor care se înscriu în UNPR. „Este un plan pe care îl văd în toată România vorbind cu colegii mei. Cum vă imaginaţi că a ajuns UNPR la 70 de parlamen¬tari, iar săptămâna viitoare va avea probabil 80?”, a dezvăluit Constantinescu. Astfel, înregi¬mentarea lui Sebastian Ghiţă, membru în Comisia parlamen¬tară de control a SRI, şi a minis¬trului Justiţiei, Robert Cazanciuc, în rândurile UNPR, nu mai pare o simplă coincidenţă. „Oprea încearcă să transforme PSD în UNPR pentru a se afla la comanda sa”, este de părere Constantinescu, care susține că planul UNPR este unul pe termen lung.

Este PSD în pericol?
Exclus din PSD, Marian Vanghelie i-a trimis, din arest, o scrisoare deschisă lui Victor Ponta în care l-a avertizat cu privire la planu¬rile lui Oprea. „Eu şi alţi lideri ai PSD suntem în arest pentru că l-ai lăsat pe Oprea să pună mâna pe Justiţie.”

 

×