x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică GORGHIU cere DEMISIA ministrului TEODOROVICI

GORGHIU cere DEMISIA ministrului TEODOROVICI

15 Mai 2015   •   18:33
GORGHIU cere DEMISIA ministrului TEODOROVICI
Sursa foto: Dan Marinescu/Intact Images

 Copreşedintele PNL Alina Gorghiu a solicitat, vineri, demisia ministrului de Finanţe Eugen Teodorovici şi restituirea sumelor cheltuite de firme în cazul impozitării bacşişului. 

"Operaţiunea 'Bacşişul', pusă în practică de ministrul Finanţelor şi comandată de premierul Victor Ponta, este o nouă mostră de incompetenţă, rea-credinţă şi absurd a acestui Guvern, fără cap şi fără busolă. Nu trebuie să fii laureat al Premiului Nobel în economie pentru a înţelege că impozitarea bacşişului, în forma reglementată de premierul Victor Ponta, nu ar fi adus beneficii semnificative la bugetul de stat. Şi celelalte efecte reale ale ordonanţei 'Bacşişul' erau eminamente negative. Solicit demisia de urgenţă ministrului Eugen Teodorovici. S-ar impune, fireşte, şi demisia prim-ministrului, dar, după cum se ştie, domnia sa nu este vinovat pentru nimic din ceea ce se întâmplă în partidul său, la grupurile parlamentare ale PSD sau în Guvernul pe care îl conduce", a declarat Gorghiu, potrivit unui comunicat de presă remis AGERPRES. 

Ea a adăugat că societăţile comerciale ar fi fost supuse unui risc sporit de abuz din partea instituţiilor de control ale statului, iar beneficiarii direcţi ai bacşişului se vedeau lipsiţi de o parte din veniturile suplimentare pe care le realizau ca urmare a recompensei voluntare din partea consumatorilor. 

"Incapacitatea Guvernului de a colecta veniturile din taxe şi impozite a fost suplinită de această măsură neaplicabilă. Ideea de a impozita bacşişul este o urmare firească a lipsei de curaj a premierului de a se apropia de marii evazionişti. Aceasta este filosofia acestui partid şi a liderului său: slab cu cei puternici, viteaz cu cei fără apărare. Aşa au ajuns, peste noapte, chelneriţele, frizerii, coafezele, băieţii de la livrări, taximetriştii şi alţi angajaţi în domeniul serviciilor publice duşmanii economiei naţionale. De la început, PNL a atras atenţia asupra nevalidităţii acestei măsuri. Atunci, liderii PSD ne-au acuzat că suntem anarhişti. Se pare că şi PSD este un partid anarhist, de vreme ce Guvernul său a decis, în final, să se răzgândească", se mai arată în comunicat. 

Sursa citată mai spune că ordonanţa 'Bacşişul' a fost o invenţie sută la sută românească, fără echivalent în Uniunea Europeană, în fapt, un experiment "stupid", pe banii şi nervii mediului de afaceri şi ai consumatorilor. "Drept consecinţă, Guvernul trebuie să restituie fondurile alocate de societăţile comerciale pentru a se conforma iniţiativelor fără sens pe care le-a adoptat", a susţinut Gorghiu. 

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a anunţat, vineri, că autorităţile renunţă la impozitarea bacşişului. "Am avut o discuţie cu toţi cei care reprezintă piaţa serviciilor hoteliere, restaurante, companii de taximetrie vizavi de bacşiş. Această idee a plecat de la o solicitare a celor din piaţă încă din 2012, an de când acest lucru s-a dorit pentru a soluţiona acea situaţie în care controlul venea şi identifica în casele de marcat sume suplimentare faţă de încasările oficiale. Acesta a fost motivul pentru care a fost reglementat bacşişul. Azi am decis împreună, în urma unei discuţii foarte constructive, că acest lucru ar trebui scos din ordonanţa care reglementează bacşişul pentru a evita situaţiile neplăcute în aplicarea acestuia pentru că nu poţi reglementa toate situaţiile care se întâlnesc zi cu zi", a explicat Teodorovici. 

×