x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Iohannis a promulgat bugetul de stat: “Este hiperoptimist”

Iohannis a promulgat bugetul de stat: “Este hiperoptimist”

de Cristian Anton    |    17 Feb 2017   •   08:10
Iohannis a promulgat bugetul de stat: “Este hiperoptimist”

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat joi că a promulgat Legea bugetului de stat şi Legea asigurărilor sociale pe anul 2017. “Am decis şi am făcut-o deja - am promulgat bugetul de stat, cât şi bugetul asigurărilor sociale. Ţara are nevoie de buget şi Guvernul care s-a angajat să execute acest buget acum are posibilitatea să dovedească cum va face acest lucru”, a spus şeful statului la Palatul Cotroceni. 
 

Iohannis a spus însă că abordarea Guvernului în cazul bugetului de stat este “hiperoptimistă”. “Aşa cum am promis la începutul săptămânii, am făcut o analiză a bugetului şi a bugetului de asigurări sociale. Această analiză aprofundată a confirmat tot cea am spus şi data trecută: veniturile la buget sunt aşa cum au spus unii, optimiste, eu spun supraapreciate, cheltuieli sunt prevăzute în sumă foarte mare, abordare hiperoptimistă a bugetului se poate vedea, de exemplu, făcând o comparaţie între veniturile la bugetul general consolidat de anul trecut şi ce se prevede pe anul acesta, unde se constată o creştere de 14%, fără să fie vreo explicaţie cum se ajunge la această creştere fenomenală. 14% este foarte mult pentru bugetul general consolidat. De asemenea, se confirmă că există prevăzute credite de angajament într-o sumă nemaivăzută de peste 50 de miliarde", a spus şeful statului. 

Premierul Sorin Grindeanu a avertizat, joi, în debutul şedinţei de Guvern, că, din cauza întârzierii promulgării bugetului pe 2017, măsurile din programul de guvernare sunt puse sub semnul întrebării, precizând că această întârziere ”se duce în lanţ” nu doar către ministere, ci şi către autorităţile judeţene şi autorităţile locale.

 

Preşedintele Iohannis a subliniat că aşteaptă de la Executiv responsabilitate. "Pentru Guvern am un mesaj simplu: în cursul acestui exerciţiu bugetar pe care tocmai l-am promulgat cer Guvernului trei lucruri: responsabilitate, responsabilitate şi responsabilitate", a mai spus Iohannis.

Grindeanu: Noi ne-am făcut treaba

Anterior anunţului făcut de preşedinte, primul-ministru Sorin Grindeanu avertiza că proiectele din programul de guvernare asumat de Guvern nu pot fi demarate din cauza întârzierii promulgării bugetului de stat. ”Vreau să vă mulţumesc pentru faptul că vă continuaţi activitatea, deşi bugetul întârzie în a fi promulgat. Din păcate, faptul că dumneavoastră şi noi am reuşit în timp record să venim cu un buget care să ţină cont de programul nostru de guvernare, de toate măsurile pe care noi le-am angajat să le punem în practică, iată că toată această muncă este întârziată. Mai mult decât atât, acele măsuri noi pe care le-am luat şi pe care le aveam în programul de guvernare sunt puse, datorită nepromulgării bugetului însă, sub semnul întrebării. Noi ne-am făcut treaba, am adoptat actele legislative necesare, am prevăzut banii în buget pe toate aceste măsuri”, a spus Grindeanu.

Preşedintele Klaus Iohannis ar fi îngrijorat de o rectificare bugetară prin care să fie redus bugetul alocat pe 2017 MApN

 

 

×