x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Locul lui Motoc vrem! Calcule politice pe locul ca şi vacantat la CC prin plecarea Divei la CEDO

Locul lui Motoc vrem! Calcule politice pe locul ca şi vacantat la CC prin plecarea Divei la CEDO

de Dan Constantin    |    13 Iun 2013   •   20:19
Locul lui Motoc vrem! Calcule politice pe locul ca şi vacantat la CC prin plecarea Divei la CEDO
Sursa foto: Iulia Antoanella Motoc
ULTIMA ORĂ - Ministerul Justiţiei a anunţat, vineri, că Bianca Guţan, Iulia Motoc şi Florin Streteanu se află pe lista de propuneri pentru funcţia de judecător la CEDO, iar pe lista de rezervă a fost selecţionat Tudor Panţîru.

"În urma audierii candidaţilor înscrişi în procesul de selecţie pentru funcţia de judecător, în numele României, al Curţii Europene a Drepturilor Omului, Comisia de selecţie instituită în temeiul art. 5 alin. 1 din Ordonanţa Guvernului 94/1999, cu modificările şi completările ulterioare, a întocmit următoarea listă cu propuneri (în ordine alfabetică): (1) Bianca Andrada Guţan, (2) Iulia Antonella Motoc, (3) Florin Streteanu. Pe lista de rezervă a fost selecţionat domnul Tudor Panţîru", arată Ministerul Justiţiei într-un
comunicat.
----------------------------------------------

Iulia Antoanella Motoc se îndreaptă cu paşi siguri spre postul de judecător CEDO din partea României. Procedura de desemnare a candidaţilor este în desfăşurare, dar este limpede că judecătoarea Curţii Constituţionale se află pe lista scurtă, de trei, pe care Guvernul o va trimite la forul decident – Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei. Ministrul Justiţiei a dat chiar o declaraţie care arată cum stau lucrurile: “Dacă acest nume va fi Iulia Motoc, înseamnă că Iulia Motoc este cea care s-a prezentat cel mai bine”. Capacitatea acesteia de a se “prezenta cel mai bine” a fost dovedită în multe ocazii, cea mai recentă, într-o ţinută şoc la Cotroceni cu ocazia numirii a trei noi judecători ai Curţii Constituţionale. Dar “bibliografia” Motoc “este bogată” în interpretarea ieşirilor ei în public sau prin declaraţiile controversate.

Cert este că Iulia Antoanella Motoc s-a plasat în curtea celor care îl au pe Naşu în suflet şi s-a arătat de o fidelitate fanatică faţă de Traian Băsescu.

Atmosfera din interiorul CC se arată mai liniştită o dată cu terminarea mandatului Aspaziei Cojocaru şi  prosibila mutare la Strasbourg a Iuliei Motoc, o veritabilă Divă a instituţiei care veghează asupra constituţionalităţii. Cine îi ia locul în instituţia care are deja sarcină public trasată de Băsescu Traian să  respingă modificările la Constituţie? Motoc a fost susţinută în 2010 de PDL, dar propunerea a venit din partea UNPR, pe atunci în arcul care sprijinea guvernul Boc. Evident că va fi o luptă aprigă în Senat pentru desemnarea candidatului USL între PSD, PNL şi PC. Numele posibile sunt ale senatorilor Şerban Nicolae, Tudor Chiuariu, Victor Ciorbea. Există şi varianta alegerii unui jurist cu experienţă din sfera parlamentarilor, cum este profesorul Bârsan, care şi-a încheiat mandatul la CEDO.

Într-o nouă configuraţie, fără Motoc, jocul de putere între pupilele lui Băsescu şi restul lumii se echilibrează şi depinde la balotaj de votul judecătorului Puşcaş,  trimis de UDMR în Curtea Constituţională.

×