x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Mai mulţi politicieni părăsesc PPMT din cauza extremismului şi a apropierii de Jobbik

Mai mulţi politicieni părăsesc PPMT din cauza extremismului şi a apropierii de Jobbik

de Istvan Deak    |    22 Feb 2014   •   12:12
Mai mulţi politicieni părăsesc PPMT din cauza extremismului şi a apropierii de Jobbik

Lideri politici locali din Covasna şi Bihor au luat decizia de a ieşi din Partidul Popular al Maghiarilor din Transilvania (PPMT). După preşedintele PPMT Sfântu-Gheorghe, Nemes Elod, care a ales să se dedice înregistrării cetăţenilor din România cu drept de vot la alegerile din Ungaria, un alt politician PPMT iese din partid.

Fostul candidat la Camera Deputaţilor din partea PPMT, Toth Zoltan din Salonta, îşi motivează decizia prin faptul că partidul a căpătat o imagine extremistă din cauza aproprierii de Jobbik. "Am ales să părăsesc partidul fiindcă mi-am dat seama după alegerile parlamentare de acum doi ani că lucrurile nu se îndreaptă în direcţia corectă. Am fost vicepreşedintele comisiei de etică, însă am ales să fiu independent şi să mă îndepărtez, în special de anumiţi oameni. Nu vreau să critic partidul, dar l-aş împărţi în două grupuri. Există o linie normală determinată de faptul că suntem popular creştin-democraţi de dreapta, însă există şi o linie extremistă, care nu îmi place. Nu vreau să detaliez, însă sunt oameni apropiaţi de Jobbik, care au o viziune extremistă", a declarat Toth Zoltan, pentru maszol.ro.

Politicianul bihorean susţine că partidul nu şi-a atins obiectivele propuse, de aceea pierde sprijinul din partea Fidesz-ului lui Viktor Orban. "Ni s-a tot spus că partidul merge în direcţia bună, dar care e rezultatul? Nu există rezultate. PPMT a rămas blocat la 0,6-0,7%. PPMT nici măcar nu apare în sondajele naţionale, dar ştim că în România potenţialul de vot al maghiarilor este de 6,5%. UDMR ia 5,1-5,2%, rămân încă 1,3-1,4%. Să nu uităm că PPMT nu mai este sprijinită. Vin alegerile din Ungaria şi Fidesz-ul vede că PPMT nu se mişcă, deci pe cine să sprijine ei? Normal că cel mai puternic partid, UDMR, care urmează să se asocieze cu Partidul Civic Maghiar (PCM). Cine mai rămâne lângă PPMT?".

Toth Zoltan consideră că Laszlo Tokes nu mai poate salva partidul. "Laszlo Tokes nu este oficial în PPMT, însă este evident că el este liderul şi simbolul care a înfiinţat partidul. Tokes nu mai este credibil din punct de vedere financiar. Eu vorbesc despre lucruri pe care mulţi nu le ştiu. Se aproprie alegerile europarlamentare, iar Tokes are 62 de ani. Vârsta de pensionare în România a ajuns la 63 de ani. Contează mult din ce funcţie te pensionezi. Dacă va porni în culorile PPMT nu are nici o şansă. Nu va obţine nici cele 200.000 de semnături, ca să nu vorbim de pragul de 5%. Dacă porneşte independent va aduna cu greu 100.000 de semnături. Data trecută mai avea popularitate şi a fost susţinut şi de UDMR. Cum le-a mulţumit? A înfiinţat PPMT şi a dus campanie anti-UDMR, pe care l-a numit partener mafiot. Conducerea partidului este plină de persoane necalificate. Unii membri fondatori se gândesc să iasă din partid. Nu mă gândesc să trec la UDMR. Va fi o campanie dură pentru europarlamentare. Ştim că la alegerile locale prezenţa la urne este de 60%, la parlamentare coboară la 45-50%, iar la cele europarlamentare cu greu depăşeşte 30%. Mulţi se gândesc să părăsească partidul fiindcă îşi dau seama că nu e în regulă ce se întâmplă, doar liderii refuză să vadă asta", a încheiat  Toth Zoltan.

Vicepreşedintele PPMT Partium (Sălaj, Bihor, Satu Mare), Zatyko Gyula, a respins cu fermitate declaraţiile făcute de Toth. "Nu avem o colaborare cu Jobbik. Suntem un partid cu o doctrină naţională sănătoasă. Poate că Toth Zoltan s-a întâlnit cu extremişti care nu erau membri de partid şi aşa a ajuns la această concluzie. Ultimele sondaje arată că PPMT are sprijinul a 41% dintre maghiarii din judeţul Bihor", a comentat Zatyko pentru sursa citată.

×
Subiecte în articol: ppmt ppmt tokes extremism jobbik