x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică MRU are experienţă: “STS poate frauda alegerile”

MRU are experienţă: “STS poate frauda alegerile”

06 Feb 2014   •   20:39
MRU are experienţă: “STS poate frauda alegerile”
Sursa foto: ALEX MICSIK/Agerpres

Declaraţia fostului premier Mihai Răzvan Ungureanu, anterior director al Serviciului de Informaţii Externe, despre “capabilităţile” Serviciului de Telecomunicaţii Speciale ridică un mare semn de întrebare asupra rezultatelor alegerilor. MRU este în poziţia chelului care îşi pune mâna în cap atunci când, vrând să-l apere pe generalul Opriş, spune că “USL are nevoie în fruntea acestui serviciu apolitic, care nu este serviciu de informaţii, de un om politic capabil care la alegeri să intervină prin tertipuri pentru fraudarea rezultatului electoral”. El întăreşte declaraţia adăugând: “Spun asta cu responsabilitate, asumându-mi ceea ce spun prin experienţa pe care o am”. Spusele lui MRU au atras imediat atenţia, ele având efectul gazului pe foc în dezbaterea fierbinte legată de scoaterea STS de sub “umbrela” lui Traian Băsescu şi trecerea instituţiei în subordinea Ministerului de Interne.
Propagandiştii băsişti “ţin” cu dinţii să-l scoată basma curată pe Opriş Marcel din scandalul accidentului din Apuseni. Băsescu Traian a avut o reacţie violentă la cererea premierului Ponta de înlocuire a directorului STS, şeful CSAT paralizând printr-un “veto” demiterea lui Opriş.
Care să fie motivul pentru care Băsescu a devenit înfocat avocat pentru cauza lui Opriş? Ponta a spus că generalul îl şantajează pe Băsescu. Declaraţia lui MRU alimentează suspiciunile şi indică un motiv al frăţiei de cruce dintre Băsescu şi şeful STS: rezultatele alegerilor din 2008, ale celor prezidenţiale din 2009 şi ale referendumului de demitere din 2012, când rezultatele au fost “la mustaţă” în favoarea lui Băsescu.
________________________

Când vorbeşte de “experienţa personală”, MRU pune în evidenţă funcţiile avute în ultimii zece ani, când a deţinut portofoliul Externelor, funcţia de director al SIE şi pe cea de prim-ministru. Acestea l-au plasat pe MRU în cercul cel mai restrâns al deţinătorilor de informaţii, el participând la şedinţele Consiliului Suprem de Apărare a Ţării prin natura funcţiilor. Ca atare, el ştie foarte exact mersul lucrurilor şi mai ales capabilităţile fiecărei instituţii din subordinea CSAT.

Din motive politice, MRU aruncă STS în gura lumii, invocând un motiv al dorinţei USL de a pune STS în subordinea Ministerului de Interne, deci în autoritatea Guvernului şi a primului-ministru.

MRU este primul dintre şefii unui serviciu secret care declară răspicat că STS poate frauda rezultatul alegerilor. Asta înseamnă că MRU cunoaşte, şi de fapt recunoaşte “tertipurile” de care este capabil STS.

Declaraţia incendiară a fostului premier, ministru de Externe şi director al Spionajului românesc îl pune pe generalul Marcel Opriş în situaţia imposibilă de a declara că STS nu a participat la fraudarea alegerilor din 2008, 2009 şi referendumurile de suspendare a preşedintelui din 2007 şi 2012.

Când şi cum o va face? Înainte de a fi demis, în cursul unor audieri sau după ce va ieşi din post. Se reaprind iar la roşu beculeţele care avertizau că Băsescu a ieşit preşedinte în 2009 cu ajutorul “numărătorii rapide” de la STS, că rezultatele din străinătate au fost scoase din calculatoarele coordonate de generalul Opriş, devenit un “stăpân al inelelor” care îl are la mână pe ocupantul scaunului de la Cotroceni.

Imaginile devenite celebre şi greu de şters de la sediul învingătorilor, unde Videanu şi Blaga aveau rezultatele “corecte” ale alegerilor, transmise pe “firul scurt” al STS, sunt acum privite într-o altă cheie. Dacă se va dovedi că alegerile de după 2004 au fost fraudate prin “tertipurile” puse la punct în interiorul STS, atunci regimul Băsescu devine total ilegal.
Comentariu DW:
Un comentariu acid pe această temă publică agenţia guvernamentală DW, de regulă foarte favorabilă lui Traian Băsescu. Horaţiu Pepine, autorul comentariului “Poate STS să fraudeze alegerile?”
“În realitate, activitatea STS nu este cu adevărat controlată de Parlament, căci dacă ar fi aşa, liderii USL nu ar fi propus trecerea serviciului la Ministerul de Interne. Orice suspiciune privitoare la o eventuală activitate ilegală sau partizană a STS ar fi putut fi rezolvată în comisiile parlamentare acolo unde PSD şi PNL deţin majoritatea.

Acestea sunt simple observaţii exterioare care nu incriminează şi nici nu absolvă serviciile secrete. Din această perspectivă a organizării formale este de asemenea greu de decis dacă e bine ca STS să rămână în subordinea preşedintelui sau ar fi mai bine să treacă la Interne. În alte ţări europene serviciile de informaţii sunt subordonate unor ministere şi nu ţine decât de specificul organizării constituţionale româneşti că a fost creat un CSAT cu statut ambiguu şi cu toate consecinţele care decurg de aici. De aceea cei care se străduiesc să argumenteze că trecerea STS la Interne este o catastrofă nu au niciun temei solid ca şi aceia care ar dori să argumenteze contrariul.

Aceste afirmaţii sunt şi ciudate şi neliniştitoare în acelaşi timp. Directorul STS, Marcel Opriş, a argumentat public în mai multe ocazii că STS nu are atribuţii legale cât priveşte procesul electoral dar, mai important, că nu are nici posibilitatea practică de a influenţa într-un fel sau altul rezultatul. El răspundea unor suspiciuni similare cu cele pe care le formulează Răzvan Mihai Ungureanu, dar cu semn inversat. Or, ceea ce spune acum fostul director al SIE este că STS are, dacă îşi propune, posibilitatea de a frauda alegerile. Este adevărat? Poate că ar trebui ca un politician care a deţinut funcţia de ministru de Externe şi de director al unui important serviciu de informaţii să dea mai multe lămuriri în această privinţă. A fost doar un mod de a vorbi, aşa cum vorbesc mai toţi politicienii din România, fără grija pentru adevăr, cu unicul scop de a-şi discredita adversarii? Sau e mai mult decât atât?”

×
Subiecte în articol: mihai razvan ungureanu