x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Noii „baroni” PSD vor fi aleşi după programul Bisericii

Noii „baroni” PSD vor fi aleşi după programul Bisericii

de Marius Gîrlașiu    |    02 Noi 2017   •   12:22
Noii „baroni” PSD vor fi aleşi după programul Bisericii
Sursa foto: DIANA OROS

Opt organizaţii judeţene şi filiala Bucureşti-Ilfov din PSD îşi vor alege noi lideri în următoarea perioadă. Toate cele nouă organizaţii au preşedinţi interimari în acest moment, majoritatea fiind numiţi de la centru după alegerile locale din vara lui 2016. Noii căpitani de judeţ vor fi aleşi prin votul direct al membrilor de partid, după modelul alegerilor din octombrie 2015, atunci când Liviu Dragnea a  preluat şefia PSD.

Şase lideri judeţeni ai PSD au demisionat anul trecut din cauza rezultatelor slabe obţinute la alegerile locale. În locul “looserilor” din teritoriu, conducerea centrală a numit preşedinţi interimari, acest scenariu fiind valabil în judeţe extreme de importante din Moldova şi Transilvania, unde rezultatul de la locale a fost sub scorul partidului la nivel naţional (Cluj, Braşov, Alba, Satu Mare, Suceava şi Botoşani). Pe lângă aceştia, există lideri interimari la Sibiu, Iaşi şi filiala Bucureşti-Ilfov, în toate cele nouă organizaţii ale PSD urmând să fie organizate alegeri pentru reconfirmarea actualilor şefi sau alegerea altora noi. Potrivit Statutului, deşi au statut de interimari, liderii filialelor judeţene fac parte din Comitetul Executiv al PSD şi au drept de vot. Având în vedere actualul echilibru de forţe dintre premierul Mihai Tudose şi preşedintele Liviu Dragnea, voturile baronilor judeţeni pot cântări decisiv în bătălia pentru putere din partid. Din acest motiv, este de aşteptat ca atât Dragnea, cât şi Tudose, să se implice în alegeri pentru a-şi consolida influenţa în CEx.

97% în octombrie 2015

Scrutinul intern se va desfăşura după acelaşi tipar ca cel din octombrie 2015, atunci când Liviu Dragnea a candidat de unul singur la şefia PSD. La acea vreme, peste 435.000 de membrii de partid şi-au ales prin vot un nou “tătuc”, Dragnea fiind votat de 97% dintre pesedişti. “E ca la Dragnea, aşa se fac alegerile. Conform Statutului cel nou aşa este, în sistemul piramidal, de jos. Baza partidului votează pentru preşedinte (liderul judeţean – n.r.), cum a fost şi la Dragnea, au votat toţi membrii de partid. Am stat cu Bădălău şi cu Neacşu cred că două săptămâni, cu juriştii de la partid, să găsim o soluţie să simplificăm alegerile. Şi n-am găsit soluţie, Statutul este beton făcut. Nu putem să găsim niciun artificiu ca să simplificăm şi atunci trebuie să mergem pe varianta asta”, ne-a declarat Codrin Ştefănescu, secretarul general adjunct al PSD.

La vot, după slujbă...

Potrivit acestuia, secţiile de vot vor fi organizate în fiecare filială locală a PSD, iar la Bucureşti – în fiecare sediu de cartier. “De la sate, comune, oraşe, pân` la judeţe. Numai că nu va fi ca la votul normal de la alegerile generale, adică să fie de dimineaţă până la 9 seara. S-ar putea să fie ceva între orele 11 şi 16, ceva de genul ăsta. Dacă se fac şi duminica o să fie 12-17, adică după ce iese lumea de la Biserică, pentru că la ţară sunt toţi la Biserică duminica şi nu-i oblig, să vii dimineaţă la prima oră... Sunt localităţi unde avem, nu ştiu, 47 de membri într-un sat”, a mai spus Ştefănescu pentru Jurnalul Naţional. Iniţial, alegerile erau programate pentru luna noiembrie, astfel încât toţi membrii CEx-ului să fie confirmaţi la începutul anului viitor. Cu toate acestea, este posibil ca scrutinul să se amâne, o decizie finală urmând să se ia la viitoarea şedinţă a conducerii PSD. Oricum ar fi, alegerile se vor desfăşura simultan, într-o zi de duminică, în toate cele nouă filiale cu lideri interimari.

Alegeri şi la Bucureşti-Ilfov

Alegeri vor fi şi la filiala Bucureşti-Ilfov unde  va exista un candidat unic în persoana Gabrielei Firea. Ea a rămas în fruntea organizaţiei, ca preşedinte interimar, după ce a devenit primarul general al Capitalei, în iunie anul trecut. “Firea este interimar, preşedinte pe Bucureşti-Ilfov, pe toată zona, săraca de ea. A ieşit primar general al Capitalei, trebuie să coordoneze şi două organizaţii gigant, cel puţin Bucureştiul este gigant. E şi vicepreşedintele partidului şi aşa mai departe. Deci la Bucureşti, în mod clar, este un singur candidat: Gabi Firea. Nici nu există altă soluţie. Nu candidează nimeni. Suntem foarte bucuroşi că-şi reasumă Gabi Firea organizaţia asta foarte puternică, care merge şi bine, adică n-ai ce să-i reproşezi”, a precizat Ştefănescu. La alegerile parlamentare din decembrie 2016, PSD a obţinut un scor de 38,4% în Bucureşti şi 40% la nivelul judeţului Ilfov.

Codrin Ştefănescu, secretar general adjunct PSD

Eu sper ca cei care sunt interimari să şi fie aleşi de organizaţii. La Bucureşti nu există altă candidatură decât Gabi Firea, nici nu există variantă. Primarii sunt şefi de sectoare la ei, n-au treabă. În ţară, însă, vor fi judeţe unde vor fi doi-trei candidaţi.

Nu poţi să-i obligi pe colegii din teritoriu să nu-şi depună candidatura, mai ales că votează toţi membrii. Sunt la alegeri oamenii, adică nu poţi să-i reconfirmi de la centru că nu suntem Partidul Comunist, suntem Partidul Social-Democrat.

Filiale PSD cu preşedinţi interimari

PSD Cluj – Horia Nasra

PSD Sibiu – Bogdan Trif

PSD Braşov – Marius Dunca

PSD Alba – Cornel Murg

PSD Satu Mare – Aurelia Fedorca

PSD Botoşani – Doina Fedorovici

PSD Iaşi – Maricel Popa

PSD Suceava – Ioan Stan

PSD Bucureşti-Ilfov – Gabriela Firea

 

 

 

 

×
Subiecte în articol: alegeri psd