x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Opoziţie din Universitate

Opoziţie din Universitate

de Adrian Ilie    |    21 Mai 2018   •   11:53
Opoziţie din Universitate

Mircea Dumitru, rector al Universităţii din Bucureşti şi fost ministru al Educaţiei, a devenit un critic consecvent al actualei guvernări, ultima sa ţină fiind premierul Viorica Dăncilă. Ca şi în cazul ministrului Educaţiei, Valentin Popa, principalul motiv de nemulţumire este de ordin lingvistic, anume modul în care se exprimă şefa Guvernului.

 

Dumitru i-a reproşat primului-ministru lipsa de claritate a exprimării, situaţie cu atât mai supărătoare la un profesor. „Pregătirea domniei sale este aceea de profesor. Eu am ascultat-o de mai multe ori vorbind, trebuie să vă spun că de puţine ori am înţeles până la capăt ce doreşte să spună, ce vrea să transmită”, a declarat Dumitru la un post de televiziune. Rectorul se întreabă cum reuşea Dăncilă să se facă înţeleasă de elevii pe care i-a avut. „Sentimentul pe care îl am este de jenă, de jenă foarte puternică pentru că doamna Dăncilă este profesoară”, a mai spus Mircea Dumitru. Tot gramatica a fost calul de bătaie al acestuia şi atunci când Valentin Popa a fost numit ministrul Educaţiei, în luna ianuarie, ocazie cu care Dumitru şi-a anunţat demisia din CNATDCU, organismul care se ocupă, printre altele, şi de cazurile de plagiat. „Când demnitatea publică ocupată cândva de Spiru Haret îi revine unui universitar care (...) ar trebui, mai degrabă, să "pună mâna" pe o carte elementară de sintaxă și de semantică a frazei, decât să gestioneze o reponsabilitate uriaşă pentru copiii şi viitorul acestei ţări, ... ei bine! în astfel de circumstanţe, prezenţa mea în continuare în consilii ale ministerului ar dăuna mult propriei mele sănătăţi sufleteşti”, motiva Dumitru. 

 

Un alt conflict cu ministrul Educaţiei nu a mai fost motivat de consideraţii de ordin lingvistic. Dumitru s-a scandalizat atunci când ministerul a redus numărul locurilor bugetate la Universitatea din Bucureşti suplimentând, în schimb, locurile de la universităţi mai mici din ţară. Ministrul Popa spunea că programele de studii ale universităţii bucureştene nu corespund cererii de pe piaţa de muncă românească, argument respins de Dumitru, rectorul acuzând că ester vorba de o răzbunare politică.

×